Wednesday, June 15, 2011

6th Check-up PPUM.. Hati Lara.. :(

pagi nie appointment pukul 830.. memang yahuuyabedabedu shubidubidu.. sbb boleh makan awal.. sebelum2 nie pegi check-up dengan perut kosong je.. lepas tue baru makan.. tapi start last week memang sebelum keluar rumah cepat-cepat minum susu anmum yang tak habis2 sekotak je pun dari baby 15 weeks macam tue kalau tak silap..

pagi nie sikit lewat dan mula rasa kelam kabut n jantung dupdapdupdap tanda rasa tak sedap hati.. tambah2 bila penat balik ke kampung tak hilang lagi.. isnin malam baru sampai dengan badan yang memang sakit2 sana sini..

no giliran 1016 n RM6 lagi.. macam biasa..
1st check-up, 27w++ : 46.2kg, BP 109/110
2nd check-up, 31w++ : 48kg, BP 99/110
3rd check-up, 33w++ : 49.3kg, BP 96/110, EFW 2.125kg
4th check-up, 35w++ : 49.6kg, BP 95/110
5th check-up, 36w++ : 51.5kg, BP 92/110
6th check-up, 37w++ : 52.1kg, BP 96/110, EFW 2.66kg

okei.. pelik tak bila tiba-tiba ada expected fetus weight, EFW untuk check-up kali nie.. sepatutnya 33weeks tue dah last scan.. semuanya lepas dr tekan-tekan perut, check jantung okey je.. tekan2 lagi dan tiba-tiba macam nampak cemas.. tapi still tak tanya apa yang jadi sebab dr tue tenang je sebenarnya cuma kening dia kerut2.. tiba-tiba dr cakap nak ultrasound perut kejap dekat nurse dan tanya ada tak available room kat tingkat 3.. nurse suggest untuk dr tue call sonografer, tanya n

.
.
.
jawapannya adalah
.
.
.

patient ramai menunggu.. try tanya wad bersalin.. lepas call, dr mintak naik tingkat 1.. tunggu dia sampai dan nanti ikut masuk scan.. dalam hati tertanya-tanya apa jadi sebenarnya.. tapi kat mulut tak terkeluar.. hubby muka dah cuak sangat.. bila dr sampai, hubby kena tahan kat depan pintu wad dan kena tunggu kat luar sebab lelaki tak boleh masuk.. tue tempat bersalin..

kesian hubby.. mesti hati tak tenang, mulut kumat-kamit je dari dalam lif tadi.. muka hepi macam dah berubah ja.. risau tue pasti sebab dr tak bagitau apa yang jadi..

5 minit menunggu scanner.. sbb ada patient sorang tengah di observe.. dr pun dah ke hulu ke hilir cakap sorry berkali-kali.. akhirnya, dr suruh baring dulu atas katil.. 10 minit lepas tue, still xda apa-apa lagi.. setia menunggu.. mulut mula berkata-kata :

"kenapa doktor? tiba-tiba kena scan ye.."

"hmmm.. saya tak bagitau lagi ek.. kesian kamu.. tak ada apalah.. jangan risau sangat.. saya silap kot.. saya tadi rasa macam keras kat kanan nie.. haa.. saya cuba skali lagi ye.. ok.. cuba kamu tekan.. keras kan.. nie kepala nie.. sepatutnya dah kat bawah dah.. minggu lepas pun memang kat bawah.. tapi kenapa keras kat sini nie.. tak pe, tunggu scanner dulu.. nanti kita check.."

rasa macam nak pecah jantung nie dengar.. tak sangka langsung benda nie.. speechless.. cuma mampu cakap dalam hati.. baby boleh pusing lagi.. tapi dr tue mcm boleh dengar pulak hati cakap apa..

"kalau baby songsang, kaki kat bawah.. boleh urut untuk pusing balik.. nie melintang nie.. takut kamu kena operate pulak.. banyak-banyak doa baby boleh pusing balik ye.. sbb biasanya anak pertama minggu ke 37 dah tak boleh ubah. dah sempit sebab baby semakin membesar.."

dalam hati bzikir banyak-banyak.. 10 minit kemudian, scanner sampai.. sah! baby melintang, kepala ada belah kanan.. anak umi, turun la balik.. huhu.. dalam pada tue, sempat tanya kot nampak gender.. yelah, balik kampung ramai pulak tegur kata baby boy.. gender still tak nampak jugak..

keluar dari wad bersalin dengan hati tabah.. pandang muka hubby yang tengah tunggu jawapan.. dan mula bisik yang kepala baby dah berubah, ada belah kanan.. mungkin kna caesar.. terus cuak muka hubby sampai nak telan liur pun payah.. laju je kaki ke lif, turun bawah semula, masuk bilik dr.. tengok nurse pun terkejut bila dengar dr dr. yang tangannya sambil tengah tekan phone.. dail number bos untuk mintak suggestion next step.. ad setengah jam lagi sebelum bos masuk.. akhirnya..

"kesian kamu.. lama tunggu.. tak pe, duduk kat luar dulu.. saya jumpa patient lain dulu ye.. nanti dah dapat contact bos kamu masuk balik.. saya panggil nanti.."

berjalan ke luar.. hati lara.. diam.. tak sampai hati nak pandang muka masing-masing.. hubby dah mula bermata merah.. akhirnya.. menangis dua-dua.. speechless.. 40 minit kemudian baru dipanggil..

"macam nie lah.. baby kamu betul melintang, kepala belah kanan macam kite scan tadi tue kan.. saya cadangkan untuk caesar.. so, minggu nie dh 37w++, by week 38 dah boleh operation sebab baby dah semakin matang.. kita tak tunggu lama-lama sampai kamu keluar tanda nak bersalin sebab lagi high risk.. macam saya cakap tadi.. songsang tak sama dengan melintang.. so, kamu kena tau lah, normal ke operation pun dua-dua ad risk.. tapi untuk caesar nie.. mungkin akan ada affect dekat usus besar, kena kencing ikut perut atau apa2 yang lain lah.. tapi nau'zubillah mintak hindar semua tue.. saya cadangkan kamu datang sini isnin pagi, selasa boleh operation dah.. nanti puasa semua la kalau jadi operation.. tapi kita akan monitor dlu hari isnin tue.. mana tau baby pusing.. cumanya low sgt potensi.. sementara tue, continue makan ubat ye.."

tq doc.. isnin jumpa lagi..

.
.
.
.
.

perjalanan pulang yang hambar.. hanya air mata peneman..

2 comments:

  1. sabar sayang...aku doakan yg terbaik utk hg. skang bby tuh kan dah dengaq cakap umi dia.. jgn noty2 tau...=) cayang hg!

    ReplyDelete
  2. sabar izzah. dugaan. Allah nak duga tu saat2 sepatutnya setiap ibu gembira, Dia nak tengok sejauh mana kesabaran hang. istighfar banyak2. insyaallah.

    ReplyDelete