Tuesday, June 21, 2011

7th Check-up PPUM.. ada sinar mentari..

pagi yang mendebarkan.. kad appointment bertulis..

ANC 1/52
Admit to ward (M1), 20/6/2011, 8am..
LSCS 21/6/2011..

ANC : Ante-Natal Check up,
1/52 : every week appointment
LSCS : Lower Segment Caesarean Section

jauh dari kebiasaan.. ANC 1/52 date time.. biasanya..

terus ke kaunter 1 tanya perlu ambil nombor atau tak.. tak perlu katanya.. "kena tahan wad nie. puan masuk dulu nanti kami bawa naik ke atas ye.."

"tapi.. saya nak jumpa doc dulu untuk re-confirm balik.. baby dah normal masa hari jumaat hari tue.."

tekan A, tunggu giliran, bayar RM6.. fail dicari makan masa sikit sebab dah siap letak kat bahagian wad.. dan nak tukar ke walk-in appointment.. 5 minit macam tue..

masuk dalam, nurse cakap kena tahan wad.. tapi kenapa nak jumpa dr.. terangkan benda yang sama lagi lepas tue buat benda biasa.. urine test, timbang berat, sukat BP..

1st check-up, 27w++ : 46.2kg, BP 109/110
2nd check-up, 31w++ : 48kg, BP 99/110
3rd check-up, 33w++ : 49.3kg, BP 96/110, EFW 2.125kg
4th check-up, 35w++ : 49.6kg, BP 95/110
5th check-up, 36w++ : 51.5kg, BP 92/110
6th check-up, 37w++ : 52.1kg, BP 96/110, EFW 2.66kg
hospital melaka EFW 2.88kg
7th check-up, 38w++ : 52.2 kg, BP 97/110

tiba2 nampak nurse yang incharge last week.. dia cakap dengan kawan dia patient nie kena wad kejap lagi..

masuk jumpa dr. cina perempuan kali nie.. sangat soft spoken.. bagi memo dari hospital melaka.. dan dengan nurse yang sama lagi.. baik tapi muka garang.. setiap kali tengok dia dari first visit mesti rasa cuak semacam jek.. hubby pun cakap macam tue.. hehe.. nama tak tau coz tak nampak nametag punnnn..

sementara dr baca memo, nurse again.. soalan yang sama.. kenapa pegi hospital melaka?? jawapan.. untuk second opinion dari pakar.. eh, senang ke jumpa pakar? abah buatkan.. abah? dr. kt sana ke? yup.. huhu..

hati tengah debar nieeee puan jangan la tanya macam2 lagi.. jap lagi la.. (cakap dalam hati..) huhu.. ya ampun, FIL bukan Dr kt sana..

"oh, ikut surat dah caphalic semula ye.. hebat baby kamu.. boleh pusing balik.. kalau tak kena masuk wad nie..ok, boleh baring kita check perut dulu ya.. tengok baby's head kat mana.."

"eh, betul lah.. kat bawah nie.. selamat kamu tak perlu caesar.. boleh normal nie.. tapi tak masuk semua lagi.. belum masa lagi.. cuma.. perut memang selalu tegang macam nie ke? berapa kali gerak dah pagi nie? keras betul nie.."

jawapan : "selalu tak macam nie.. banyak kali jugak dah ada la dalam 5 ke 6 kali.." yang bertalu-talu tue kira 1 je..

actually, pagi nie memang krem sangat belah kiri.. cekang sangat rasa.. macam kena sentap.. baby dah sempit sangat gamaknya.. habis sume siku n kaki dia berasa.. nak rukuk pun rasa payah je nak iktidal balik.. tapi sakit boleh tahan.. tak perlu masuk wad la kiranya.. tak rasa sakit nak bersalin lagi.. so, tak perlu cakap dulu.. kalau kena wad tak pasal je.. heee..

dr. cina nie kelakar.. dia asek gelakkan aku je sambil kata "yang, u takut nak kena operate ke sampai pegi mintak 2nd opinion.. kami kat sini monitor dulu tengok macam mana.. tapi baby you memang baiklah.. sebab selalunya 1% je potential untuk baby melintang jadi normal.. dalam masa 2 hari saja ye.."

"hah? 1%?? " subhanallah.. ya Allah ya rahman ya rahim...

jujurnya, memang aku takut pun.. yelah.. caesar tue.. macam lapah daging korban je gaya.. tengok kat youtube pun sambil bukak tab lain.. gerun sangat..

"okey, tak perlu masuk wad la ye.. boleh balik.. seronok ye.. selamat-selamat.. if ada ketuban pecah or turun darah or kurang gerak datang segera ye.. jgn lupa tanda carta pergerakan baby.." ahaha.. comel je dr. nie.. tq doc!

keluar dari bilik, nurse tadi ikut sama.. dia tanya pendapat kawan-kawan nurse yang lain.. sebab dia terkejut baby dah normal balik.. so, dia nak reconfirm yang tak perlu advice dr. tadi untuk buat ultrasound semula.. tunjuk balik memo tadi kat mereka.. dan nurse tue masuk jumpa dr. semula untuk re-confirm.. okei je kalau nak ultrasound balik.. boleh tengok baby lagi.. hehe...

3 minit lepas tue.. "okey adik.. boleh balik dulu.. dr. kata dah okey.. tak payah ultrasound"

mekasih nurse sebab caring sangat.. rasa nak peluk cium je walaupun muka garang.. hehe..

as usual, pegi balik kaunter depan untuk book appointment next week.. dah bertukar ke hari isnin.. kakak tue siap cakap lagi betul ke tak payah masuk wad.. dah normal ye.. alhamdulillah.. jaga diri bebaik..

.
.
.
.
.

manusia merancang, Allah menentukan.. =) mak pun puji nurse kt PPUM.. very caring dan ceria je semua..

5 comments:

  1. Alhamdulillah.. Allah sangat Penyayang! :)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah... bestnye baca entry kali ni.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah....=) baik nye anak umi....

    ReplyDelete
  4. alhmdulillah..syukur atas nikmat kurniaan Allah :):)

    huhu. wlaupun ceaser mcm kena lapah daging korban, demi nyawa seorg anak, seorg ibu sanggunp dikorbankan...:(:(

    ReplyDelete
  5. syukur.. baik anak umi. Alhamdulillah. ezh masih bole solat mcm biasa? hebat. akak sakit kt tempat pnc n lutut. mcm asek krem aje. tc ye, yang. dah xlama dah :) semoga selamat sumenye!

    ReplyDelete