Tuesday, February 26, 2013

Tips Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum.

Hi readers!

Kalini entri mak-mak semula lah ye. Semakin ramai kawan yang berkahwin dan yang paling ramai sekarang ni menunggu kelahiran anak. Rasa terpanggil nak buat entri ni pun sebab dah lebih dari 5 kawan-kawan yang tanya soalan yang sama. sebelum muncul keenam, ketujuh, kelapan dan seterusnya, baik catatkan sesuatu untuk dikongsi. Almaklumlah bila dah terlalu lama berlalu mula dah tunjuk tanda-tanda alzheimer. Sebagai panduan untuk diri sendiri jugak selepas ni.

Kalau entri berpantang, rujuk sini ye.

Ibu semasa hamil

  • Amalan meminum susu kambing iaitu pemakanan sunnah dapat mencegah bayi dari jaundis. Susu kambing tidak sepanas dagingnya. Jika mampu makan daging, silakan!
  • Tidak perlu melakukan apa-apa test terhadap breast anda. Amalan seperti menyikat, mengepam, memicit atau tindakan mengeluarkan atau merangsang pengeluaran susu tidak diperlukan sama sekali. Hanya urutan lembut ketika mandi mencukupi di saat hujung kehamilan. 
  • Amalkan niat dan doa sepanjang hamil supaya urusan penyusuan berjalan lancar sehingga bayi berusia 2tahun.
  • Pilih hospital rakan bayi untuk melahirkan kerana hospital ini menyokong 100% penyusuan susu ibu. Malah botol juga dilarang untuk dibawa sama sekali.
  • Jika tidak dapat pilihan hospital rakan bayi, maklumkan kepada nurse dan doktor yang akan menyambut kelahiran untuk menyerahkan bayi anda sebaik sahaja selesai bersalin kerana mahu menyusu. Ada sesetengah hospital yang sesuka hati memberi susu formula tanpa kebenaran! Tahupun selepas lihat bayi masih tidur setelah sejam kerana telah kenyang.
  • Jangan senaraikan susu formula di dalam senarai keperluan ibu dan bayi! Jangan beli jugak!



Bayi (0-6m)
  • Susukan bayi anda sebaik sahaja menerimanya. Inilah masanya untuk bayi anda belajar latching buat kali pertama. 
  • Di awal kelahiran antara tempoh 0-5hari bayi biasanya menerima kolustrum iaitu susu likat berwarna kuning sebagai antibodi. Jangan panik jika tidak keluar susu putih seperti ibu yang telah sedia menyusu kerana ianya normal dan ianya mencukupi untuk bayi anda. Kolustrum yang dikeluarkan hasil marmet iaitu perahan tangan atau hasil pam hendaklah dihabiskan oleh bayi. Jangan buang! Suap gunakan sudu ke mulut bayi.
  • Kejutkan bayi anda dari tidur setiap 2jam. Ianya juga penting untuk membantu bayi kekal aktif dan dapat melawan jaundis sekiranya ada.
  • Selepas pengeluaran kolustrum selesai, barulah susu putih akan keluar dalam bentuk hindmilk dan foremilk. Hindmilk lebih pekat dan berlemak berbanding foremilk.
  • Harus diingatkan, bayi menangis bukan kerana dia kelaparan sahaja tapi kerana faktor lain seperti penyesuaian diri dan mungkin juga sakit tali pusat yang sedang mengecut. Pada masa ini ibu dan bayi masih sama-sama belajar untuk menyusukan dan disusukan. Pastikan ibu dan bayi berada pada posisi yang betul untuk mengelakkan kemelecetan. 
  • Stok susu bagi ibu yang akan bekerja boleh mula disimpan sebaik sahaja susu putih telah keluar. Eloklah sekiranya tidak dibazirkan begitu sahaja terutamanya jika ibu akan bekerja.
  • Dalam tempoh ini juga, para ibu dinasihati untuk kekal menyusu secara eksklusif (exclusive breastfeeding, EBF) iaitu bayi hanya minum susu ibu semata-mata tanpa perlu diberi air masak atau makanan tambahan lain seperti nestum atau air nasi. Ini kerana usus bayi masih lembut dan masih belum dapat menerima sebarang cecair atau pepejal lain. Ada kes kematian bayi berlaku disebabkan usus pecah. Nauzubillah!
  • Mengenai terma EBF, bayi yang diberi makan ubat tidaklah terbatal EBF nya kerana ubat tersebut tidaklah sampai ke tahap mengenyangkan. Sebaiknya, minimumkan pemberian ubat atau jangan beri langsung kepada bayi. Susu ibu sudah mencukupi dengan 1001 kebaikan yang ada padanya.
  • Sekiranya bayi EBF tidak berak selama 14 hari tetapi masih buang angin and sendawa seperti biasa, jangan panik! Ianya adalah situasi normal yang akan berlaku. Urutan I love u dapat membantu memberi keselesaan kepada bayi. Sekali lagi, air masak tidak perlu diberikan. Sekiranya bayi anda EBF, bawalah berjumpa doktor.

  • Godaan dan cadangan dari orang keliling yang telah makan garam dahulu mungkin boleh menyebabkan para ibu terpengaruh. Tapi fikirkanlah sedalam-dalamnya tentang kebaikan susu ibu demi masa depan anak yang telah anda kandung dan jaga sebaiknya ketika hamil. Ramai yang telah berjaya menyuskan selama 2tahun.
  • Pengeluaran air liur yang terlalu banyak atau tindakan memasukkan jari bayi ke dalam mulut BUKAN tanda bayi anda kelaparan. Begitu juga pandangan matanya ketika anda sedang makan. Sebaliknya, pengeluaran air liur tersebut membantu bayi untuk pertuturan di masa akan datang dan juga membantu bayi bereksperimentasi dengan anggota badannya yang lain.
  • Para ibu dinasihatkan untuk minum air panas yang disuamkan dalam tempoh 3-5minit sekurang-kurangnya secawan setiap satu jam. Elakkan ais terutamanya untuk 3bulan pertama dan teruskan jika anda yakin ianya tidak mengganggu production susu.
  • Bagi ibu yang telah mula bekerja, pastikan anda konsisten mengepam sekurang-kurangnya 3kali sepanjang masa bekerja dan konsisten membuat stok susu pada sebelah malamnya sambil tandem nursing bayi anda. Teruskan power pumping selama 2tahun supaya risiko low production dapat dikurangkan.

Bayi (6m ke atas)
  • Bayi yang berusia 6bulan ke atas sudah boleh diberi makanan tambahan. Sekiranya para ibu memilih untuk terus menyusukan sahaja, tahniah! Bukanlah satu kewajipan untuk memberi bayi anda makan sebaik sahaja bayi berusia 6bulan.
  • Bayi yang diberi makan tetapi masih mengekalkan susu ibu sepenuhnya dipanggil Fully Breast Feed atau FBF.
  • Mulakan suapan sebulan yang pertama dengan memberi puri buah-buahan untuk sekali sehari biasanya pada waktu makan tengah hari. Puri tidak perlu dicampur dengan apa-apa bahan lain seperti bubur dan susu ibu. Boleh mulakan dengan epal, carrot, pear, pisang, avocado (lecek sahaja), labu, brokoli, celery dan sebagainya dengan cara mengukus dan diblendkan sehingga hancur. 
  • Jika bayi anda belum bersedia, jangan paksa. Elakkan dari beri nestum segera. Homemade pilihan terbaik.
  • Sebulan kedua, boleh mula memberi bubur bercampur puri tersebut dan bayi anda pasti sukakannya. Boleh juga campurkan 
  • 2 3 buah sekaligus. 
  • 2 minggu berikutnya, Perlahan-lahan perkenalkan bayi anda dengan ikan isi putih dan bilis, ayam, sayur dan daging. Nasi, sayur, ayam dan daging masih perlu dikisar halus supaya bayi tidak tercekik. Isi ikan perlu dihancurkan. spaghetti yang direbus hingga lembut juga boleh. Begitu juga dengan mee suah. Roti dan biskut tanpa krim juga baik untuk bayi anda. 
  • perkenalkan bayi anda kepada pelbagai jenis sayuran, buahan dan daging. Ini baik untuk mengelakkan bayi anda dari menjadi seorang picky-eater.
  • ketika bayi berusia hampir 12 bulan, boleh mula berikan nasi yang dihancurkan atau dilenyek tanpa perlu diblend.
  • Note: Telur belum sesuai diperkenalkan bimbang alergik. Madu tidak sesuai untuk bayi berusia 1tahun kebawah. Garam, gula dan kicap juga tidak diperlukan oleh bayi anda. Kekacang mungkin mendatangkan alergik. elakkan dari memberikan bayi anda apa jua bentuk makanan segera.



Bayi (1tahun ke atas)


  • Bayi berusia satu tahun ke atas sebaiknya masih menjadikan susu ibu sebagai pilihan terbaik kepada bayi anda. Bagaimanapun, bayi boleh mula diajar untuk minum fresh milk. Adalah didapati bahawa fresh milk lebih baik untuk diberikan berbanding susu formula kerana tidak melalui proses yang lama dan panjang. Expired date nya juga lebih pendek. Antara susu fresh terbaik adalah susu kambing.
  • Jus buah-buahan juga telah boleh diperkenalkan pada masa ini. Sebaiknya homemade jika beli yang di pasaraya, pastikan kandungan gula tidak terlalu tinggi bagi bayi.
  • Tambahan perasa juga sebaiknya dielakkan.




Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi. Iffah Humaira menyusu secara eksklusif (tidak makan atau minum selain susu ibu) selama 7 bulan. Dan fully breastfeed (minum susu ibu sahaja dan makanan lain) selama 1tahun. Dan masih maintain breastfeed sehingga sekarang (4hari lagi sebelum masuk 20bulan). Semuanya secara direct feeding memandangkan saya Working At Home Mom (WAHM).

Antara faktor kejayaan selama 1y8m sebelum ini adalah,
1. Rezeki dari Allah
2. Doa, usaha, semangat dan tawakal
3. Amalan pemakanan yang baik

Jumpa lagi.
Thanks for reading. :)

Kredit photos to HSFFYB (Homemade Solid Food For Your Baby)

Wednesday, February 20, 2013

Bil dan Belanja Tetap di Australia

Assalamualaikum..

Hi readers!

Dalam draft ada banyak pending post. Cerita Iffah Humaira, belajar luar negara dan jugak entri masak-makan dan entri yang semua orang suka mungkin tempat jalan-jalan kat Melbourne nie. Ohh.. Belum terpublish.

Cerita pasal life pulak.. ye! Daily life yang perlu untuk teruskan kehidupan.Lepas je dapat carta pendapatan untuk pelajar dan keluarga ke luar negara, perkara yang kena buat adalah bajet!

Kalini cerita bab belanja dan bil. Sejak
Ok, setiap bulan ni bil wajib kami.
Rumah aud1434
Handphone aud78 (aud39x2)
Home Phone aud60 (50gb free internet)
Air (free)

Bajet bil tak tetap pula:
Gas aud50 (bil 2bulan sekali)
Electricity aud400 (bil 90hari)

Lagi kurang lagi bagus.. yang boleh adjust pun pada penggunaan bil tak tetap ni. Tapi biasa lah mana boleh control sangat pulak penggunaannya kan?

Kalau dalam sebulan tu lebih kurang aud1730. Pengsan!








Rumah.
Dah adat duduk rumah yang 5km dari bandar Melbourne, sewa pun Fuuhhh mahal. Bestnya tengok kakak-kakak yang rumahnya lebih kurang 20km, rumah mereka backyard luas, murah pn berganda. Tapi duduk sini pun best, air free, dekat dengan segala-galanya yang paling penting suami tak makan masa panjang untuk sampai ke Uni.

Handphone.
Macam yang dalam entri sebelum ni. Mobile memang seronok sangat. Vodafone-vodafone free sms. Talk murah. Senang je kan calling tuan suami. Bayar AUD39 sorang, tapi kreditnya ada aud550.. seriusly, setiap bulan, setakat Iffah Humaira buat video call sendiri telefon kacau tokwan tengah meeting atau kacau tok kat kaunter, takkan habis. Yang problemnya data 1gb, selalu terlajak guna terutamanya sebab Iffah Humaira nak jugak tengok Upin Ipin dalam kereta. Kalau terlupa bawak prepaid mobile wifi tu, redha jelah dari dia taknak duduk diam-diam.

Home Phone Bundle
Bundle sebab ada internet wifi sekali. Aud60 sebulan dapat 50gb. 3 bulan pertama, wahh banyaknya 50gb. Tak tau nak buat apa. 4 bulan berikutnya, ahhhhh stresssss.. Ada lagi 2 minggu sebelum dapat semula 50gb, internet dh exceeded.. dapat guna lagi, tapi super slow. 2 hari lepas tuan suami dah call 2 3 provider, dan hasilnya, start mac, kami akan guna Dodo, aud62 sebulan dengan unlimited internet. Thanks sayang!

Gas.
Gas takde masalah. Setakat 7 bulan berlalu, penggunaan lingkungan aud45 untuk 2 bulan. Penggunaan oven pun sebulan sekali dua je.  Oh gas bukan kena ada tong gas baru boleh guna, tapi ada gas pipe.

Elektrik.
Masa mula2 kami di sini (bil Jun hingga Aug) bil pertama terima Ogos untuk tempoh 57hari. Oh, rasa meletup perut tengok bil. Lebih kurang Aud600. Kelam kabut telefon orang kampung yang lain tanya bil mereka berapa. Rata-rata aud300 masa winter. Terus rasa, ok cukup setahun jom pindah! Sewa rumah dekat area city mahal, bil letrik mahal, habis la. Next bil, yakni hujung winter sehingga spring, Aud240+-.. Legaaaa!! Mana tak rendah, kipas tak pasang, heater pun dah stop. Nampaknya untuk winter nanti mula la buat preparation kalau taknak perut meletup sekali lagi.. hehe.. Tapi insyaAllah next bill boleh kurang lagi kerana..... jeng, jeng, jeng!!! ok, ada strategi!

Caranya, kalau ada electricity consultant datang, sila buka pintu. oh, mereka tak dipanggil promoter, tak nampak profesional agaknya. Ok, kenapa kena dengar apa yang dia nak cakap, sebab selalunya mereka akan datang membawa kadar penggunaan dengan lebih rendah dari supplier sedia ada. Kalau yang pertama datang, murah terus agree untuk gunakan mereka. 1st supplier kami, AGL, consultant yang datang dari Lumo, maka, kami pun gunakan Lumo. Kemudian, tunggu dalam 3hari, AGL call tanya kenapa nak switch? Inilah masanya! Kita bagitau yang Lumo tawarkan sekian-sekian harga, terus AGL cakap, ok kalau nak switch, tapi kami ada tawaran lagi rendah untuk anda dan baucer sekian2. WOW! Terus lompat bintang! Lepas tu, terus laju-laju call Lumo, Maaf kami nak batalkan contract dengan Lumo dan guna AGL semula, siap AGL bagi refund semula untuk pembatalan kontrak dengan Lumo.. hehe.. Bayangkan mereka mesti ada 2 3 price list. Cuma nasib kami datang masa winter yang penggunaannya banyak. Kemudian, akan terus datang lagi macam-macam company, kalau rasa mereka tawarkan rate yang bagus, boleh lah decide sama ada nak stay terus atau tak. Terpulang. Tapi pastikan anda kira betul-betul dulu sebelum bagi kata putus. Tempoh buat keputusan, 10 hari bekerja. Setakat entri ni ditulis awal tadi, ada 2 company dah datang. dan masa nak siapkan entri ni, datang lagi 1 company. Pehh.. Dah macam MLM.

Ok, perkara ni memang takkan wujud di Malaysia. Mereka berlumba-lumba untuk bagi kadar yang paling rendah pada kita. Malaysia, kena guna TNB yang monopoli. Tiada pilihan!

Entri ni dibuat bukan nak bandingkan Malaysia. Malaysia kan tempat tumpah darahku. Cuma nak share experience. Sesiapa yang rasa saya mengagungkan Australia ni lebih dari Malaysia, sila lah jangan baca lagi blog ni, unfriend FB sekali. Bukankah yang baik boleh dicontohi? Saya ada hak bersuara. Saya menulis bukan untuk puaskan hati orang, sekali lagi hanya ingin berkongsi. Kepada yang masih sudi membaca, terima kasih daun keladi, lepas ni kita jumpa lagi.

Wassalam.





Friday, February 8, 2013

Resepi Karipap

Assalamualaikum.

Hi readers!

3 hari lalu kat FB n instagram penuh dengan gambar karipap je. Aduhaii sedapnya makan panas-panas. Dah terliur tu kena buat laju-laju. Selagi tak mula, selagi tu pusing dapur tak senang duduk.
Hari pertama sebab teringin sangat-sangat tak sempat-sempat dah nak makan. Tulis pun kena ganda-ganda bukti tak menyempat nak makan. Buat setengah adunan je kulit. Inti main hentam je buat dan ada lebihan so masukkn dalam bekas bertutup letak dalam peti sejuk.

KaripapHatiMerontaNakMakan



Betapa merontanya jiwa sampai kelim pun tak. Sebenarnya, kalau karipap yang semi bulat tu saya pandai kelim separuh je. Mungkin sebab tak pandai nak pusingkan masa kelim, tangan terkaku.. :p Guna garpu la senang. Terpegun Iffah Humaira tengok! Ohye, masa nak tekap bulat, dia rancak makan inti.

KaripapBelumHabisGian




Kalini mak kelimkan.. Cantikkan! Hehe..

Alkisahnya dulu masa sekolah menengah selalu tolong tok jualkan karipap kecik kelim tangan, besar syiling 20sen tu. Inti kelapa dan kacang. Kalau bulan puasa tu, tok buat inti dan uli tepung, saya masukkan dalam mesin golek dan tekap bulatan guna penutup botol besi yang tajam. Mak, makcik dan tok letak inti terus kelim. Pakar goreng 2orang je, tok dan makcik. Kalau orang lain goreng, mesti jadi menggelembung kulit tu dah tak cantik dan nak jual pun tak best. Dijual dlm plastik 50pcs, 100pcs, 200pcs. Ada sekali tu orang order 1000pcs tergolek-golek buat. Siapa pernah makan karipap kecik nie? Best je ngunyah sambil tengok tv. Tup tup dah habis. Macam snek gitu.

Ok, berbalik pada resepi, resepi karipap biasa boleh dapat dalam 12biji.

Untuk inti:
2 sudu minyak
2 biji kentang saiz besar
Bawang besar separuh (boleh potong dadu atau hiris halus)
Segenggam daging hancur / daging (lebih pn boleh)
Serbuk kari daging (dikacau dengan air)
Daun kari (kalau suka)
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit daun bawang/ celery

Cara-cara:
1. Letak minyak, tumis bawang.
2. Masukkan daging, goreng sekejap.
3. Masukkn ubi dan air campuran kari. Dan garam.
4. Goreng ikut citarasa hingga ubi agak lembut. Tak cukup lembut, tambah air lagi. Saya suka ubi yang tak hancur masih nampak petak2.
5. Masuk sayur. Siap!

Untuk kulit:
500g tepung gandum
2 sudu besar minyak (dipanaskan)
50g butter (saya cairkan dengan minyak)
1 mug air dicampur garam secukup rasa (air tak terlalu penuh)

Cara-cara:
1. Masukkan tepung dalam bowl. Buat lubang ditengah.
2. Masukkan minyak + butter.
3. Masukkan air sikit demi sikit dan kaupkan.
4. Uli hingga doh tak melekat di tangan dan bekas.
5. Kalau uli lama dah n still melekat tambah tepung sikit2..
6. Leperkan guna penggolek aka rolling pin. Xde? Guna botol sos pn boleh.
7. Letak kulit atas acuan kepit karipap, letak inti, kepit.
8. Xde acuan, tekap bulatan , letak inti dan kelim atau guna garfu. Siap!
9. Boleh frozenkan kalau ada lebih.
10. Untuk menggoreng; pastikan minyak betul-betul panas, baru masukkan karipap. Guna api sedang ye. Supaya tak menggelembung dan tak rentung.


Sekian.
Selamat makan.