Thursday, May 26, 2011

35 weeks & DIY projects

Subhanallah.. pejam celik, pejam celik (ok, tipuuu..) dah masuk 35 weeks.. sekejap je masa berlalu bila tengok ke belakang.. tapi nak lalui satu2 hari tue lama jugak ye..

Alhamdulillah diberi kesempatan Allah untuk rasa nikmat mengandungkan baby.. tak pernah dijangka langsung bakal jadi ummi umur 24 tahun.. best pulak tengok ada junior umur 20 dh jadi mama.. bertuah sungguh.. mesti nampak mak n anak sebaya je bila baby dia besar nanti..

sekarang nie sibuk menikmati hari2 indah bersama baby dalam perut.. bila keluar nanti dah perasaan lain pulak.. tapi yang pastinya mesti rindukan baby's movement yang selalunya mengejutkan dan buat rasa rasa teruja.. dari minor sampai dah major rasa.. oh, major braxton hicks tue belum lagi.. tue time nak bersalin nanti..

tulang baby bahagian siku/lutut/tumit pn dh dapat rasa dari luar.. keras sungguh.. menggelikan perut buat rasa taknak berhenti gelak pun ada.. hentam je senyum sorang2 masa jalan keluar.. tue belum lagi masuk rasa ngilu yang memang tak sabar sangat nak pegi toilet.. mak kata rambut baby yang buat rasa ngilu tue as kepala baby pun dah kt bawah.. hehe.. macam main hujung rambut kita sendiri..

yang paling penting, masuk 35 weeks dah kena standby emergency bag.. mak jangkakan baby tak pilih untuk keluar dalam 2 minggu nie.. still selamat lagi sbb perut belum turun.. masih tinggi.. dan itu yang selalu dipesan kat baby.. sebab semangat nie nak buat last job on 12 jun kt Penang.. pastu nak cepat2 balik KL tunggu deliver baby pulak..

rabbi yassir wa la tu 'assir ya kareeem..

kos untuk bersalin nie boleh tahan jugak.. tau la kalau kat gomen hospital tue bayar caj wad je.. tue lain cerita.. nie bab perkakas baby.. perlukan ongkos.. beli tue beli nie pn dh beratus terbang.. tapi murah la dari kos kahwin.. zaman sekarang semuanya duit belaka.. jimat apa yang boleh jimat.. dan salah satu langkahnya.. DIY things.. hehe..

tapi, bukan DIY sendiri.. DIY dari mak.. sebelum start projek kena cari yang nie dulu..
betik! projek buat sendiri tilam, bantal dan bantal peluk..

pastue cari kain mentah untuk sumbat kekabu dan kain cotton untuk sarungnya.. tak lupa jugak renda sebab nak jenis comel2 je macam dulu kala.. hehe..

best! boleh buat size apa yang nak dan yang penting berbaloi2.. sebabnya tengok kat kedai sangat la mahal.. walaupun nampak renyah, yang penting keikhlasan tok untuk tolong buat.. dapat la tok duit poket tambahan dari anak sendiri.. hehe..

selain projek kat atas nie, dah alang2 berkaitan kain, buat yang nie sekali....

barut
dan bedung baby..

semuanya buat guna kain putih atas pilihan sendiri.. kurang berminat dengan kaler2 lain buat masa nie.. kecuali sarung bantal dengan cadar je ada buat extra cotton yang berpattern..

gambar ihsan google.. gambar DIY akan diupload kemudian.. kot2 ada yang berminat boleh la dipertimbangkan.. =)



Wednesday, May 18, 2011

3rd Check-up PPUM..

entry dah tulis lama tp bru nak publish.. xpe, letak je date sebenar.. hehe..

it was the most waited check-up.. kenapa? kenapa? yeah!!! sebab nak jumpa baby.. selalu rasa kicking je.. kali nie nak detailed scan lagi skali untuk tengok baby development.. last scan sebelum baby tengok dunia..

kali nie pegi awal semula sebab MIL keje.. 0740 dah sampai.. tapi.... no 39.. punya la ramai hari nie.. selalu no belas-belas je klu before 0800.. rupanya majoriti buat glucose test.. phewwww.. selamat berjaya kamu2 semua.. memang penuh bilik smpai xboleh bnafas je yang tengah minum gula tue..

kali nie payment RM26 (rm20 utk scan, rm6 utk regular check-up).. masuk dalam, letak kad, buat:
i.) urine test
ii) timbang berat
iii) check blood pressure

1st check-up, 27w++ : 46.2kg, BP 109/110
2nd check-up, 31w++ : 48kg, BP 99/110
3rd check-up, 33w++ : 49.3kg, BP 96/110

klu ikut link nie.. BP level untuk atlet dan kanak-kanak.. untuk adults, dikira normal-low.. wahahaha.. senyum jelaa.. 109 tue paling tinggi dalam sejarah pregnant.. before masuk 5 bulan dulu pun memang lingkungan 85-95 je.. tak tau dah nak naikkkan macam mana..

paling best bila tengok berat tue.. memang ditunggu sangat.. before pregnant just 36.5kg je.. paling berat dalam sejarah hidup baru 40kg masa zaman sekolah dulu..tue pun sekejap jugak.. tak best pun bila terlalu kurus nie.. angin tiup kuat je mula la terhuyung hayang.. kadang2 xde angin pun jalan gelong.. haha.. sempat tak 55kg ke.. baru la lg best.. but for now, dah naik 12.8kg..

sebelum nie penah dengar untuk ibu mengandung berat kena control.. especially yang BMI normal.. naik range 10-13kg je.. kalau lebih lagi susah nak turun balik lepas pantang.. as for me, its ok.. BMI kurang..sepatutnya kena 42kg kalau x silap untuk masuk range normal..

cerita scan pulak, lepas dah buat 3 test tadi, cepat2 tekan lif naik tingkat 3.. tak sabar nak sampai untuk elak queue panjang.. nanti lambat jumpa Dr kat bawah.. jam kul 0850.. jumpa Dr kul 0900.. naik atas, ada dengan 2 orang yang lain.. 2-2 nurse PPUM.. lama jugak scan, dlm 10 minit mcm tue.. result pun dah dapat.. den ada sorang lagi sonografer lain datang panggil.. phewww.. dapat bilik yang sorang..

diorg tadi, share bilik tapi tak la nampak sebab ada tabir.. bising skit dengan orang yang masuk untuk dapat tarikh appointment dan bagi kad untuk giliran scan.. dengan nurse bagi penerangan semua.. kurang selesa sikit..

bilik sorang best.. lepas letak gel, cik sono pun mula la mencari2.. ukur kepala, air ketuban, tulang belakang, tulang peha, jari semua nampak clear.. oh ye, scan 2D biasa je.. berat baby dah 2.125 kg, uri kat atas, kepala kat bawah.. alhamdulillah..

dan abinya pun tanya kat cik sono.. boleh nampak tak boy or girl.. cik sono kata baby kepit.. dah try cari tapi tak nampak.. seperais ye baby.. takpe, 2-2 kami terima..

cerita bab baby.. dia memang very da behave bila tangan-tangan yang tak dikenali sentuh.. kne tunggu masa yang lama untuk dia respon.. sebelum or selepas aunty2 pegang, memang kemain la atas, bawah, kiri, kanan, depan semua ada la yang bergerak.. but once dipegang, terus diam.. sbb kena tekan-tekan baru nak pusing.. sama jugak kali.. lepas je lap gel, terus pusing.. wahaha.. mintak2 la kat luar nanti pun behave je baby nie.. senang umi n abi..

siap! jumpa Dr kat bawah pulak.. dan...

setiap benda best, mesti akan ada jugak yang x best.. dan tak best nya kali nie.. dapat Dr lelaki.. LELAKI ok.. hadoiiii.. muka dah merah.. DR tekan2 perut, letak gel, dengar heartbeat.. 30 saat den siap!

Dr kata ok je baby 2.125kg sekarang.. expected keluar 2.6kg.. seswai dengan umi nya.. tak perlu risau kecik ke apa yang penting baby sihat.. dah lebih 2.0kg dah ok.. hmmm... macam mana la dulu mak bersalin kan aku 3.6kg ye.. padahal mak lg kecik.. huhu..

balik rumah try google berat baby untuk 33 weeks.. majoriti letak 2.1kg-2.2kg.. maknanya memang normal dan tak perlu sedih-sedih.. =)

.
.
.
.
.

oh ye, alergik kulit sepanjang pregnant nie.. actually tak pregnant pn memang kulit sangat alergik dari baby lagi.. tapi takde la smpai berbekas banyak sangat.. tapi kali nie nie memang kalau boleh nak cabut kaki so that boleh garu sampai sekuat hati gaya main biola.. selagi tak berdarah, selagi tue garu.. aiyoooo.. kecian en.hubby.. mengira kesan sampai tak cukup jari tangan la.. hope dalam pantang nanti boleh recover balik..

Sunday, May 15, 2011

1st Anniversary

15 Mei 2010 - 15 Mei 2011..
cukup setahun sudah.. pejam celik, pejam celik je.. Alhamdulillah.. thank you Allah.. dapt merasa nikmat menjadi suami isteri dan dapat merasa nikmat bakal menjadi umi dan abi.. many things have and need to be learned..

walaupun.. x segembira jangkaan awal utk 1st anniversary.. plan yang bagai akhirnya cancel semua.. kerana..

toknek @ moyang hubby kembali ke rahmatullah.. (MIL punya tokwan, tokwan hubby punya ayah).. di usia 93 tahun dalam IC.. realitinya menjengah usia 1 abad.. biasalah zaman dulu susah nak daftar.. semuanya hanya jangkaan tentang tarikh lahir..

al-fatihah~~

semoga toknek tenang di sana.. sangat kagum dengan fidyah yang dibuat.. yelah, toknek hingga ke akhir hayat cukup solatnya, pondok agama tempatnya, puasanya sempurna.. tapi masih bayar fidyahnya.. mana tau ada yang masih berhutang lagi dengan Allah.. cuci semua..

cuma hubby terkilan.. x sempat belajar ilmu pondok dari toknek.. takda siapa pun yang mewarisi.. dan terkilan juga... x sempat bawa kami balik ziarah toknek.. ikut perancangan Jun nanti.. tapi Allah lebih sayangkan toknek..

Toknek insan terpilih.. 3 minggu sebelum balik bertemu Allah, toknek sembang dengan anaknya.. toknek tak dapat dengar lagi sebenarnya.. mata pun dh kabur.. tapi toknek boleh bercakap.. selalunya berzikir saja..

"esok mlm jumaat kan.. buatlah masak nenas dengan ikan masin.. buat kenduri sikit.. panggil orang datang makan.. aku dah nak balik dah.."

sentap! panggilan telefon dengan ayat sama buat kami semua dan MIL pun x senang duduk dah.. mujur cuti hari pekerja dah reserve 1 minggu annual leave sekali, mesti jenguk toknek.. kami x ikut sama.. ke pahang sebenarnya urusan hubby..

sabtu tepat 12 malam 13 mei 2011.. toknek pulang menghadap Illahi.. nazak sekejap saja.. sangat tenang..

semoga toknek dikalangan orang2 yang beriman.. alfatihah~~

.
.
.
.
.

teringat time tokwan (bapak mak) kembali ke rahmatullah.. pemergiannya diganti dengan kelahiran anak sepupu.. Muhammad Danish.. kini giliran anak kami pula yang muncul sebagai pengganti.. semoga dapat mewarisi ketabahan toknek..
alfatihah untuk tokwan juga dan seluruh umat Islam..

Thursday, May 12, 2011

2nd Check-up PPUM..

31 week +++

Pagi yang liat sangat nak bersiap ke PPUM..
alasan : MIL amik annual leave, balik kampung seminggu.. selalu tak boleh liat-liat takut punch kad mak merah..

macam biasa, parking ppum yang paling dimenyampahkan.. dari zaman ulang-alik teman encik tunang ke pejabat fakulti gigi sampai la ke zaman dah kawin untuk time check-up.. tapi Allah sentiasa mudahkan urusan.. sepanjang 3x pegi untuk chek-up dapat parking tak payah cari dalam bangunan.. betul2 kat lepas ambil tiket..

tapi pagi tue punya liat 815 bru smpai pintu masuk PPUM.. mintak hubby hantar je depan blok pegi parking lepas tue dan cari aku kat dalam je kalau dah siap payment..

oh ye, prosedur kt PPUM, bayar dulu baru check up sebab ada kes dah siap bersalin dan anak dah naik darjah 2 sekarang tapi tak bayar pun kos bersalin.. dahsyat sungguh.. dan hubby sampai sebelum sempat buat payment.. no ke 43 pagi tue... aaaaa.. tue la lambat.. tapi okey la.. sebab PPUM ikut time appointment 930 am bukan time sampai.. kiranya no kat dalam laju.. hehe..

macam biasa :
1) urine test : nasib sempat bawak punya la beratur sampai penuh depan toilet.. nak masuk buang n cuci bekas pun payah..
2) ukur berat : 48kg dah.. sebelum nie 3 mggu lepas 46.2 kg..
3) blood pressure : 99/110.. turun balik..
4) tunggu giliran jumpa Dr..

setiap kali tunggu buka sudoku.. sambil doa dapat Dr. pompuan pun jadilah kalaupun tak dapat yang Islam.. belum sedia nak jumpa Dr. lelaki.. kalau time bersalin tue memang tak daya nak elak dah.. hentam jelah nanti.. kalini sambil paksa2 hubby urut sebab baby movement terlalu rancak sangat sampai backpain, sakit pinggang semua ada.. lagi bertmabah bila dengar suara Dr. lelaki.. oh nooo..

bila turn sampai.. tolak pintu.. yeyay!!!!! Dr. pompuan.. tapi non-muslim.. xpe, tak kisah.. dapat result minum gula yang kedua tue.. jauh sunggu beza dari first yang 7.7.. kedua punya ada ambil 2x.. range between 3.5-5.6.. patutlah!! 7.7 agak tinggi naseb bukan 10 ke.. Dr. kata kalau yang kedua tue atas 7 memang confirm kencing manis.. alhamdulillah selamat!

kali nie x check apa sangat.. dah buat PS test last week pun result normal.. alhmdulillah.. just check tinggi perut dan dengar heart beat.. yang lawaknya, baby aktif sangat pagi tue.. sampai dr tergelak2 cari dengan nurse sambil tekan2 cari kat mana jantung baby.. dengar sekejap hilang, dengar lagi hilang.. tengah main nyorok2.. at last dapat jugak.. kepala dah kat bawah katanya.. tiba2 nurse tanya.. kamu nie nampak tulang rusuk lagi.. sebelum pregnant berapa berat.. 36.5kg nurse.. hah????!!!! kurusnya... ok.. dia tercengang..

after that, remind Dr. yang minggu lepas x inject tetanus toxoid lagi.. dia terkejut sebab dalam rekod dah ada untuk 1st dose.. kan, kan, kan.. dah kata.. Dr. yang last week lupa nak suruh pegi inject.. okei, kali nie dapat.. nurse tue puji.. bagus kamu nie.. kurus je tapi takde jerit2 macam yang lain tue.. yelah setakat nie inject tue best je rasa.. tak macam pap smear tue memang saya hentam jerit nurse sampai kat luar pon dengar kot.. die pun gelak kat aku balik.. sabar jela.. hahaha..

balik dengan riang ria campur kebas kat tangan.. next appointment ada ultrasound sekali, 18 mei.. 3 days after 1st wedding anniversary..

oh, parking kat level 3 kali nie.. on 18th kena make sure dapat kat pintu masuk jugak.. sbb MIL dah x cuti and 745 dah boleh tekan nombor.. aminnnnnn~~

.
.
.
.
.

eh, bila menaip kne tulis MIL jugak sebab.. MIL dipanggil mak, mak sendiri pun panggil mak, mak angkat pun panggil mak.. pastu FIL pun sama.. FIL dipanggil abah, abah sendiri panggil abah, abah angkat pun abah.. haha..

anakku, lil khalif/ah sila pangil umi n abi ye.. and in da future mesti akan kompius.. asek dengar mak, mak, mak, abah, abah, abah.. mesti ada tok & wan, tok & wan lagi... ke nak panggil tok penang, tok kedah.. xleh imagine.. hahaha.. tunggu dan lihat..