Saturday, April 9, 2011

Ceritera Air Gula

hari tue g check-up yang first kt PPUM, 6 April..

kan ade citer kne minum gula yang manis sangat tu kan.. Nurse ada pesan untuk call balik PPUM esoknya tanya result.. unfortunately, ibu mengandung mmg jenis pelupa kan.. so, tak call la.. haha.. dengan harapan okei je sume..

tetiba je, jumaat petang dalam pukul 4 macam tue, PPUM yang call.. n nurse tue dengan bangganya (bangga la kot.. haha) cakap, "Puan, dah tau ujian darah? Tinggi ye puan 7.7.. nanti datang semula secepat mungkin ye.. isnin boleh x?"

mak aih.. urgent benar la kan.. pastu mintak kowtim datang hari rabu, hubby plak kata, xpe, kita g je ari selasa coz dah tak ngajar mengaji lagi kat TTDI dan nak tumpu thesis..

Nurse kata okei, datang pagi pukul 8 ye.. tekan A.. puasa skali ye malam sebelum tue..

gulp! mula la operasi mengsms dan tanya mak dengan MIL puasa tue apa maksudnya.. ok, puasa is puasa.. kul 10 malam ke atas dah tak boleh makan apa-apa sampai esok pegi ambil darah tue..

mungkin ada certain reason kenapa gula dalam darah tinggi :
1) makan durian tak cukup 1 bijik.. dah belasah 6 7 bijik sorang sepanjang mengandung nie..
2) sebelum tido minum anmum 3 sudu campur nestum 3 sudu.. dalam tambah lagi kismis 7 biji, kurma 2 biji..
3) non-stop air manis : ribena, sirap
4) aiskrim setiap kali keluar rumah

sabar jela..

ahaha.. puasa yang yok je sebenarnya.. sebab isnin malam tue buka posa makan nasi bukhara ayam restoran syed yang memang marbeles.. disebabkan selera makan bertambah. bagi ada lagi suku, konon nak makan semula 930 malam.. ntah macam mana, ralit pulak main game, jam dah pukul 1030..

tunggu apa lagi, belasah la makan sampai habis.. kui2.. makan dah stop, tapi air masak memang minum macam tengah selam sungai.. sebenarnya, tak tau pun boleh minum ke tak kalau puasa medical purpose nie.. sebab puasa islam tue memang tak boleh makan minum kan tapi di siang hari.. nie malam.. pejam jela mata.. kui3.. ^.^

esok paginya, kul 750 dah terpacak.. tak payah tunggu no giliran sebab ada announcement untuk yang kena minum gula n puasa n ultrasound.. membazir nombor je.. ngeh2..

dengan semangat waja cakap je puasa bila nurse tanya.. masuk, ambil darah tangan kiri pulak.. sebab hari tue kena kanan, pastu x hilang lebam pulak dah.. aiyoo.. ntah macam mana dr. cina tue buat.. kali nie nurse.. cucuk sekali tak dapat pulak, dah tarik jarum tiba2 banyak pulak keluarnya.. membazir sungguh.. lepas tue minum air gula, tunggu 1 jam lagi untuk ambil kali kedua..

kali kedua nie pulak, dah datang dr. cina nya tapi lelaki.. dia tengah cucuk sorang kakak nie.. 5 kali.. tapi tak dapat jugak.. kesian sungguh la kat kakak tue.. bukan stakat tengah lengan. belakang tapak tangan kiri kanan pun try cari jugak tapi still tak dapat.. Dr tue dah rasa bersalah, mintak panggilkan nurse yang cucuk aku pagi tadi untuk tolong carikan urat.. berkali2 jugak la selang seli maaf dengan sorry kat mulut Dr tue.. kakak tue cakap takpe2 sebab memang dah biasa sangat dah jadi macam tue.. Nurse datang, paggil buat kat dalam bilik lain sebab dah crowded sangat dan..... jumpa!! phewwwwww.. lega! alhamdulillah..

sampai giliran aku plak, dia tanya pagi tadi cucuk belah mana, kali nie nak ambil yang sebelah lagi.. tapi bagitau cepat2 kata lebam takut dia tak nampak uratnya.. bagi tangan kiri jugak sambil cakap pagi tadi cucuk 2 kali baru dapat.. Dr tue cuak balik.. hehe.. tapiiii... berjaya jugak dapat sekali cucuk je.. alhmdulillah.. legaaaaa sangat2.. bagi tiub.. terus cepat2 keluar coz dah tak sabar nak minum air.. dahaga sangat..

sebelum tue pegi kaunter depan, mintak tukar date 2nd appointment sebab hubby ada urusan kat UIAM.. nanti, takde sapa boleh hantarkan.. postponed 1 minggu ke depan.. =)

.
.
.
.
.

rindu baby sangat..

Friday, April 8, 2011

Baby-boo : 28weeks


wahh.. sekejap je tyme flies.. dlu 5 mggu, sekarang dh 28..

You're in the home stretch. The third trimester typically starts at week 29 and lasts until week 40 and sometimes even beyond. (Don't worry - 42 weeks is the maximum! After that, a woman usually is induced to give birth.) Most women gain an average of 11 pounds / 5 kilograms during this trimester. By this week, your baby weighs nearly 2.3 pounds / a little over 1 kilogram and may measure 14.8 inches / 38 centimetres from top to toe. At about this time, your baby can open his eyes and turn his head in utero if he notices a continuous, bright light shining from the outside. His fat layers are forming and his fingernails appear.
You're probably vacillating between feeling as if you've been pregnant forever and being nervous about labour and birth. Checking off things on your to-do list can help. Start selecting possible baby names and begin thinking about life after the birth as well.
You'll probably be seeing your doctor more often in these last few weeks.

rindunya nak jumpa baby-boo.. lama dh x tengok.. :(



Wednesday, April 6, 2011

Check-up terbaru..

27 weeks ++.. less then 87days..

Hari nie pegi PPUM utk 1st appointment.. booking utk 1st nie dh lama dh.. dlm 3 mggu lepas.. tapi dah nama pun PPUM, confirm full.. PPUM nie half-gov.. sama la mcm UM tue.. student card xleh pakai.. haha.. tgu hubby jd staf UM mmg mimpi 30 tahun pn blum tntu dapat.. sbb cita2 nk jd pensyarah ada.. tp UM no ke brape tah.. huhu..

ok, sambung cite PPUM, masa pegi amik borg tue, staf nurse dh pesan, lepas nie bwk..
1) buku rekod kesihatan (buku merah)
2) result darah - sebab dah penah buat
3) gambar ultrasound baby
4) urine fresh bila bangun tido - mudah keje xyah nk rebut2 toilet..
5) RM500 deposit utk booking delivery..

maka, dengan semangat waja, kul 745 dh smpai ke PPUM.. ada la dlm 15 bakal mak.. bakal ayah pun ramai jugak.. sementara tunggu kne panggil, dapatlah jumpa dgn Dr. Norizah (HR lecturer yg sgt inspiring.. dh lama nak jumpa tp banyak halangan last skali jumpa kat PPUM plak.. mmg rezeki kebetulan ms kt traffic lite before PPUM ada sembang2 dgn hubby plan nak lawat Dr. Norizah kalau beliau bersalin kat PPUM.. betul pulak.. soon to deliver.. dlm 2 3 hari.. smoga mudah Dr. walaupun kne caesar sbb baby xnak pusing ke bawah..) Dapatlah sembang bnda yang memang lama nk tnya.. tentang SLAB/SLAI..

sepanjang 2 jam kt PPUM.. kne..
1) ukur tinggi, berat, tekanan darah, n urine
2) penerangan test pap smear, injection tetanus toxoid
3) survey form virus toxoplasma gondii (yg ada dlm najis kucing, daging separuh masak & mentah, bila berurusan dgn tanah : berkebun) - nasib alert bnda nie
4) minum air gula - manisnya Allah je tau.. tp kejap je minum habis.. darah amik 1 jam lepas tue.. maka sementara tunggu kna la dgr
5) ceramah penyusuan bayi as PPUM klinik rakan bayi
6) jumpa Dr

bab jumpa Dr nie mmg kenangan yang x boleh lupa.. lepas interview sembang2 semua, Dr bagi optional nak test pap smear sekarang atau 6 mggu lepas bersalin.. disebabkan kegerunan yang tak terjangka apa akan jadi pas bersalin nanti, pilih buat hari nie.. SUMPAH sakit!!! mcm apa jek.. selamba badak je aku jerit2 semua.. dgn penuh semangat.. haha.. Dr. & nurse asek ckp sabar2.. haha.. klu boleh tgkap gmabar la kan.. boleh la tengok betapa semangatnya tutup mata guna lengan.. tggu nak siku Dr. tue jek.. Ya Allah, belum bersalin lagi nie..

Tetanus toxoid igt nak buat hari ni, tapi entah, Dr. tue lupa kot.. nak tanya balik pn malas dah gara-gara test PS.. sbb untuk kancing gigi bila pregnant 1st, kne 2x dos.. masa 24 weeks n 4 weeks after.. appointment lepas nie jela.. hehe..
sekejap je kan.. 2 jam dh complete semua.. klu klinik gomen lain 3 jam xd pape lagi..


PPUM nie best, hubby boleh ikut pegi sume tmpt tmasuk dgr ceramah penyusuan bayi.. sekarang tengah tgu dengan semangatnya utk PPUM jadi klinik rakan suami pulak.. so dat, hubby boleh teman masa bersalin nanti.. tggu bangunan baru siap.. dh siap sebenarnya belah luar.. mybe equipment tgh store in lagi.. tue belum bukak.. semoga siap dlm may ke june ke baru la semangat nak pegi PPUM lagi.. aminnnn!!

.
.
.
.
.

xnak buat test PS lagi dh.. :(