Saturday, November 9, 2013

Lakes Entrance

Assalamualaikum wbt..

Hi readers!

Apa khabar? semoga sihat semuanya.. Sangat2 lembab blog berkembang. Hmm.. seakan kurang ummphh bila menaip guna mobile. Untuk entry kalini, ini kali ke3 saya type semula. Supposely dah lama publish tapi entah kenapa bila jenguk draft, kosong! Mungkin terpadam secara tak sengaja. Jom sambung tajuk..

Summer yang lepas, pada 23 Mac 2013, (tudia, 1Disember dah nak masuk summer balik dah haaa..) kami sefamily join rombongan ke Lakes Entrance yang terletak 333km dari Melbourne iaitu di East Gippsland yang masih dalam lingkungan wilayah Victoria. Apa yang menariknya Lakes Entrance? Menarik masa musim summer, boleh crabbing (tangkap ketam), fishing n macam-macam lagi aktiviti nelayan. ala-ala perkampungan nelayan yang moden lah. Tumpuannya masa musim panas sahaja. Booking lambat, confirm penuh.

Rombongan 2hari 1malam, seramai 29 orang terdiri dari 3keluarga dan yang lain-lainnya adik-adik undergraduate. Kenderaan yang terlibat, 2 tarago aka Estima dan 5 kereta sedan. Plan asal, bertolak pukul 12 tengahari, tetapi memandangkan ada tanggungjawab lain, 2 kereta sedan termasuk kami bertolak sebelum zohor.. Perjalanan 4jam ni memang kami jangka sampai jam 8petang lepas berehat sejam untuk solat.


Ahli rombongan dari 2 kereta
Lepas berhenti solat jamak qasar, kami sambung perjalanan terus ke destinasi. Sedang elok sampai ke jambatan yang menghubungkan Lake Entrance, trip awal call dan tanya sama ada nak terus ke tempat menginap atau tempat crabbing? Ce teka.. Haruslah pilih ke crabbing! sebabnya, esok macam dah tak sempat.



haaa.. kecik cenonet je ketam kami sebab lagi seminggu dah nak masuk autumn. Kiranya tinggal ketam-ketam yang terselamat dari ditangkap sebelum ni, tapi kalini dah tak dapat selamatkan diri lagi.

cerita ketam sikit, lepas setengah jam kami ni sampai, ada 1 kereta orang Korea. Asal dia baling je pukat, mengena! besar pulak tu! mungkin ayam yang orang korea tu guna sedap banding ayam kami yang bertulang dan isi tak banyak itu.. hahaha.. so, lepas ni bawak kepak ayam macam orang korea tu! bagi tulang memang ketam pun tak minat.

Dapat hampir 10 ekor jugak, bawa balik ke cabin dan buat BBQ ketam.. Manisnyaaa subhanallah! gambar tak jumpa pulak.. hee.. Lepas selesai santap, masuk cabin terus tidur. Driver penat sangat sebab tak berganti pun.

Esoknya, kami buat pengisian sikit sambil-sambil breakkie roti dan scramble egg. Balik ke cabin utk pack up barang dan.... check out. Oh ye, Australia style, check-in pukul 2petang dan check-out pukul 10pagi. Kalau lambat serah kunci, boleh dikenakan extra caj. Kenapa? sebab gaji pekerja di Australia dibayar ikut jam. Menarikkan! Confirm tetamu akan berusaha untuk berdisiplin..

Gambar dalam cabin

living hall
living hall
dining area
kitchen

1st bedroom
2nd bedroom
shower
toilet
verandah
front view



Gambar kami sefamily..


BBQ area

office

pool & bins

entrance

Cantikkan! Terus jatuh hati dengan cabin.  Mesti pilih!!!!!
Gambar je kureng cantik sebab nak cepat ni. taknak bayar extra.

Sebelum bertolak ke aktiviti seterusnya, tangkap gambar dulu ramai-ramai.. Jeng3

Rombongan Lakes Entrance

Antara view menarik on the way ke next destination..
Subhanallah =)

Tempatnya disini..



Kami tinggalkan 3kereta sedan dan ahli-ahlinya yang berminat nak masuk ke gua. dan kami berpatah balik ke area crabbing semalam untuk next aktiviti.

Petanda nak masuk autumn




Pemandangan sekitar Lakes Entrance






Aktiviti untuk kami yang tak masuk gua.. Bawak bot sewa!

khusyuk belajar manual dari bos

cara start enjin

bot untuk disewa

neni n Iffah Humaira

jambatan masuk ke Lakes Entrance





to be continued.. penat upload gambar.. hee..


TQ for reading!



Tuesday, September 10, 2013

Kenapa Diam Menyepi

Assalamualaikum..

Hi readers!

Adakah sesiapa yang kerap menjenguk ke blog usang yang tidak berupdate sekian lama?

Maaf, puan blog sedang sibuk dengan.......
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaa..

Justeru banyak mail dan ptanyaan yang masih belum dijawab. Harap bersabar ye..

See ya!

Thanks for reading!

Wednesday, August 7, 2013

Selamat Hari Raya

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar walillahilhamd..

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Kami memohon ampun maaf andai ada salah silap, terlanjur kata yang mengguris hati atau menyinggung perasaan. Sesungguhnya kita manusia tak lari dari kekhilafan.

Maaf zahir dan batin dari kami yang jauh diperantauan.
Kami raya dulu naaa..

Monday, June 24, 2013

Penginapan sekitar Melbourne

Assalamualaikum..

Hi readers!

Saya dihujani email dan fb messages yang banyak bertanya tentang option selain dari Malaysia Hall Melbourne. Dah namanya Malaysia Hall, confirmlah semua yang datang ke Malaysia nak tuju ke sana. Almaklumlah, selepas pengumuman harga baru Malaysia Hall pun, ianya masih dikira murah berbanding backpackers accomodation, hotel dan motel yang ade. Terlalu murah tak padan dengan lokasinya yang sangat strategik.

Berkenaan dengan penginapan, adalah diingatkan kepada semua pelancong untuk maklumkan jumlah penginap secara tepat. Kalau 12orang kena inform 12. Dia tak macam Malaysia, kata 2orang, tapi yang masuk 4orang. Bahaya tu, takut kena tindakan sebab mereka sangat mementingkan keselesaan dan ikut polisi serta prosedur. Untuk penginapan Backpackers pulak, sila check dulu sebab ada sesetengah provider bercampur lelaki perempuan.

Okey, ini pilihan penginapan yang ada sekitar Melbourne. Mudah access melalui tram utk ke city InsyaAllah. Cuma dari segi harga saya tak boleh nak confirmkan dan anda kene send enquiry.

1) Malaysia Hall Melbourne klik sini.
2) Parkville Motel. klik sini.
3) Dolma Hotel. klik sini.
4) Parkville Place Apartment. klik sini.
5) Princes Park Motor Inn. klik sini.
6) Tune Hotel. klik sini.
7) Ibis Hotel. klik sini.
8) Nomads All Nation Backpackers. klik sini.

Bagi sesiapa yang pernah menginap selain di Malaysia Hall Melbourne, bolehla berkongsi harga dan review ye. InsyaAllah akan rajin update kalau ada respon dari yang berpengalaman.

Semoga bermanfaat.
Thanks for reading!

Thursday, May 16, 2013

Balik Melbourne

Assalamualaikum..
Hi readers!

Harini harinya!

Cepat 16hari berlalu..
Belum puas bercuti tapi memang perlu kembali..
Err.. Memanglah mana ada cuti yang puas..

Segala soalan di blog, email dan inbox fb akan saya jawab secara berperingkat.. Maafkan saya atas keterlewatan..

Sungguh masa dengan keluarga amat bermakna..
Akhir kata, jom beli Corelle di Fb Fizh Outlet

P/s : Selamat Hari Guru

Wassalam

Tuesday, April 23, 2013

Raspberries, Boysenberries, Blackberries Picking, Dandenong Ranges

Assalamualaikum.

Hi readers!

Ni pun entry tunda. Lama dulu dah 23 Disember 2012. Tapi sebab takde mood nak edit gambar maka ni lah baru buat.

Dekat sangat dengan tempat tengok tulip. Tapi memang takde tulip lah masa ni. Dah summer.

Nie entry tulip. Eh, baru terperasan tak buat pun! Ampun, ampun.. yang ade gambarnya di sini.

Kembali ke tajuk utama, lokasinya di CHAPPIES 21-23 Parker Rd, Silvan 3795 Vic.
Dibuka sepanjang November, December dan January dari pukul 830pagi hingga 5petang dan ditutup pada 25 Dec Xmas dan 1 Jan.

Perjalanan ambil masa 1jam dari Melbourne.

Sticker nak masuk ke sini. Lagi satu ada sticker cherries. Tak beli dah entrance cherry sebab dah pernah pegi sebelum ni di Bacchus Marsh. Untuk entry cherry picking, rujuk entri di sini.

Masuk Aud12 dapat bekas sorang satu boleh petik sekilo FREE. Free la sangat, dh bayar sekali. Rugi kalau tak petik.


Blackberries. Lagi hitam, lagi manis.




Boysenberries




Sambil petik boleh makan. Ini rupa encik suami lepas menghilang lebih kurang 5 minit. Sampai je dah kenyang makan banyak sangat! Petik-petik sambil makan.




 Ni rupa Iffah Humaira. Cuaca terik tapi belum tanggalkan baju turtle neck lagi. Belum mengamuk.


Raspberries. Buat pavlova best gitu..







Rupa kudup yang tertinggal di pokok.


Itulah punca kepada rupa raspberry berlubang jauh ke dalam di tengah-tengahnya. Tuan suami belek kudup tu semula dan mintak tangkap gambar sebab unik sangat, katanya lagi dulu selalu terfikir macam mana raspberry boleh berlubang di tengah. Subhanallah!



 Rupa budak kenyang makan buah. Dah jemu dah sampai terjuih bibir. Terus parking bawah pokok sambil study.


Ni hasil petikan.. Banyaknya!

oopppsss.. sebenarnya, kami pusing tempat ni 2x. Mula tu dah keluar sekali timbang baru 1kg lebih. Ya Allah! nak petik banyak dari awal takut terlebih kilo. Matahari dah makin terik peluh merecik. Masuk semula, petik laju-laju. Timbang lagi 3.3kg. Pekerja dia kata free 300g.. Alhamdulillah..



Dapat buat pavlova 2x lagi!

Balik dari memetik, kami jalan-jalan ke Hutan Simpan Dandenong, Taman Rhododendron dan Alfred Nicholas Memorial Garden.

Sepanjang perjalanan nak petik ni pun dah boleh nampak kesan Black Saturday iaitu tragedi bushfire pada Februari 2009. Pokok-pokok hitam sepanjang jalan sampai ke harini.


Dandenong Ranges Mountain view.. Subhanallah!


 Di depan tempat parking, Rhododendron National Park. Kami tak masuk pun. Sejuk pulak masa ni. Tengok tu, ada kookaburra..



Jom nyanyi,


Kookabura Song Lyrics

Kookaburra sits in the old gum tree
Merry, merry king of the bush is he
Laugh, Kookaburra! Laugh, Kookaburra!
What a life you lead
Kookaburra sits in the old gum tree
Merry, merry, merry little bird is he
Sing, Kookaburra! Sing, Kookabura!
Sing your song for me.
Kookaburra sits in the old gum tree
Eating all the gum drops he can see
Stop, Kookaburra! Stop, Kookaburra!
Leave some there for me
Kookaburra sits in the old gum tree
Counting all the monkeys he can see
Stop, Kookaburra! Stop, Kookaburra!
That’s not a monkey that is me.




Rama-rama sesat dalam kereta.


Teruskan perjalanan ke Alfred Nicholas Memorial Park. Gambar mainmain je semua sebab plan nak datang autumn. Confirm cantik!



 Kookaburra lagi!


 Yang ni, kalau autumn lagi cantik!



Bukti gambar HDR dari http://www.dielenbergphotography.com.au Subhanallah! Spectacular!

Gambar yang jarang ekspose..



Sekian! Take care ya!