Thursday, November 1, 2012

Panduan Percutian 5Hari 4Malam ke Melbourne, Australia

Blog ini diupdate pada 18 Mei 2017.

Assalamualaikum.

Hi readers!


Pertama sekali, Tahniah diucapkan kepada pemenang giftaway Fridge Magnet Australia yang saya anjurkan secara tak sengaja di Instagram dan Facebook. Cara menang mudah sahaja dengan komen yang anda NAK cenderamata ini. Memang saya tak tulis secara direct di caption hanya sekadar begini : "fridge magnet.. anyone?" hehe.. InsyaAllah jika murah rezeki saya akan ada giftaway lagi insyaAllah dan giftaway tu akan muncul di blog ini!

Ok, Siapa merancang nak datang Melbourne, Australia? Wah ramainya yang angkat tangan! Mari baca entri ini ye..

Memandangkan lebih 5 orang yang bertanyakan hal yang sama, maka diharapkan entri ini bukan saja membantu mereka tetapi juga anda yang lain yang mungkin tak tertype untuk bertanya melalui private message.

Sebelum itu, mari kita ulang semula subjek Geografi mengenai

Musim dan Suhu 
Bunga / Spring : September hingga November
Panas / Summer : Disember hingga Februari (suhu mencecah sehingga 46 darjah celcius)
Luruh / Fall / Autumn : Mac hingga Mei
Sejuk / Winter : Jun hingga August (suhu mencecah sehingga -2 darjah celcius)

Waktu
Untuk Melbourne (GMT+6), manakala Malaysia (GMT+8). GMT ialah Greenwich Mean Time. Oleh yang demikian beza masa adalah 2jam pada waktu biasa dan 3jam sewaktu Daylight Saving Time. Daylight Saving Time adalah satu tindakan mempercepatkan jam supaya siang kelihatan lebih panjang dari waktu malam. Biasanya jam ditambah satu jam kehadapan pada pertengahan musim Bunga (biasanya di bulan Oktober) dan dikurangkan satu jam pada pertengahan musim luruh (biasanya pada bulan April).


Kenderaan

Flight
Cadangan: Air Asia (Everyone can fly)
Lokasi: Tullamarine Airport, Melbourne
Tarikh beli: Setahun dari sekarang sebab tiket murah.
Tarikh terbang: Boleh pilih musim mana yang berkenan di hati.
Kos: RM800 hingga RM1000 (return tiket masa promotion) - RM3000
Perjalanan ambil masa selama 8 jam sahaja. Disarankan amik tiket pukul 9 malam ke atas supaya dapat sampai keesokkan paginya. Bolehla merasa solat Subuh atas flight. Tapi kalau naik Air Asia tu selalunya ada saja flight delay boleh la nak naik yg lepas zohor. Kalau yang ni pulak boleh la merasa 3 4 waktu solat atas flight. hehe..

Kereta Sewa
Kos: A$180 minimum  untuk 5 hari
Lokasi ambil dan hantar : Tullamarine Airport, Melbourne
Tujuan : Untuk perjalanan jauh sahaja.
Boleh survey beberapa rental service yang menyediakan pakej GPS, peta dan tol dan car seat.

Sila layari http://vroomvroomvroom.com.au untuk pilihan kereta sewa.


Minyak
Kos: A$150
Tips dapatkan minyak murah: Boleh beli makanan di Coles (seperti Tesco Malaysia) dengan minimum Aud30 dan dapat resit diskaun di bahagian bawah.


Tram
Kos: A$6 untuk kad sahaja dan topup A$16.00 sekurang-kurangnya (untuk 2 hari).
Kadar bayaran : Jika anda naiki tram pergi dan balik dalam tempoh 2jam, caj yang dikenakan ialah A$4. Maksimum caj untuk sehari atau melebihi 4 jam adalah A$7.60.
Tujuan: Untuk meronda di kawasan bandar dan menikmati keindahan bandaraya Melbourne.




Penginapan 
Cadangan : Malaysia Hall Melbourne
Kadar terkini Malaysia Hall Melbourne, sila rujuk SINI. Untuk makluman semua pembaca, saya tidak mempunyai sebarang kaitan secara langsung mahupun tidak langsung dengan pihak Malaysia Hall Melbourne. Segalanya perlu diuruskan oleh anda sendiri tanpa mengaitkan nama saya (termasuk cc kan email). Harap tidak menyalahgunakan info yang anda dapat di sini kerana apa yang saya pernah beritakan tentang MH adalah atas pengalaman baik saya sendiri sebelum ini.

Cadangan penginapan sekitar Melbourne klik SINI. 

Blog ini diupdate pada 16 April 2016. 

Saya juga menawarkan bilik untuk disewa di rumah saya sendiri dengan kadar $60/night*. Penginapan ini berkonsepkan Bed & Breakfast. Sesuai untuk 2dewasa dan maksimum 2kanak-kanak bawah 5tahun. Antara kemudahan yang disediakan berupa satu katil bersaiz queen, wifi, breakfast, dan lain-lain. Boleh email saya di nurulizzahz@gmail.com untuk maklumat lanjut. *tertakluk kepada terma dan syarat.
Antara perkhidmatan lain yang disediakan ialah Airport Port Pick-up (maksimum 6org per trip; luggage saiz standard) dan travel guide (maksimum 6 org per trip). 
Boleh email saya di nurulizzahz@gmail.com untuk maklumat lanjut.


Tempat menarik untuk dilawati: 

Hari Pertama - City of Melbourne
Tempoh Perjalanan : 10 minit dari Malaysia Hall
Kenderaan: Tram
Dengan menaiki City Tram, anda dapat menikmati keindahan dan keunikan kota Melbourne. Boleh berhenti dan naik di mana-mana stop kemudian berjalan kaki ke kawasan sekitarnya. Antara tarikan utama ialah Shrine of Remembrance, Royal Botanic Garden, Napoleon Museum, National Library, Yarra River, Federation Square, pelbagai shopping mall dan building yang menarik selain pemuzik jalanan  yang menghiburkan.




Hari Kedua - Phillip Island
Tempoh Perjalanan: 1 jam 30 minit sejauh 141km
Kenderaan: Kereta
Pulau yang berbentuk seperti seekor ikan lumba-lumba atau dolphin. Untuk berjalan-jalan,boleh dapatkan PIE Pass yang terdapat di Phillip Island's Visitor Center untuk melawat 3 dari 4 daya tarikan utama iaitu
Amaze ‘N Things
Pannys Amazing World of Chocolate
Rhyll Trout and Bush Tucker Farm
Maru Koala & Animal Park
Kos :
Adult A$41.95
Child A$31.95 (ages 4-15 yrs, ages 3 and under free)
Family A$129.95 (two adults & two children, ages 4-15 yrs)
Selain itu juga, anda boleh lah mendapatkan Penguin + PIE Pass atau Seal + PIE Pass atau Penguin, Seal + PIE Pass. Atau tengok penguin percuma pada waktu sunset di The Nobbies dan nikmati keindahan panoramanya.



 Maklumat lanjut mengenai Phillip Island di sini.


Hari Ketiga - Great Ocean Road
Tempoh perjalanan: 3 jam sejauh 230km
Kenderaan pilihan: Kereta
Tarikan utama: Torquay, Twelve Apostle yang merupakan kesan alam semula jadi dan jika bertuah dapat lihat paus bermain-main.
Aktiviti : Luncur air, Berkelah








Hari Keempat - Seasonal Attraction 
Pilih mana-mana lokasi tarikan lain. Antaranya adalah di

Mount Buller / Mount Bawbaw (Jun hingga Julai) 
Tempoh Perjalanan: 3 jam 30 minit (tidak termasuk berhenti untuk sewa kemudahan.)
Kenderaan: Bas
Kos pengangkutan dari City ke Mount Buller: A$180 (15tahun ke atas), A$140 (3-14tahun). Rujuk sini.
Kos sewa barang: Pants A$15 + Boots A$9 + Toboggan A$10 = A$34. Rujuk sini.
Maklumat lanjut Mount Buller dan Mount Baw Baw





Tesselaar Tulip Festival (Penghujung September hingga awal Oktober), Belgrave.
Tempoh perjalanan: 1 jam
Kenderaan: Kereta
Kos: A$18 (16 tahun keatas), Percuma (15tahun dan ke bawah)
Spring di Melbourne sentiasa diceriakan dengan kehadiran Tulip yang berwarna warni. Maklumat lanjut tentang tulip di sini. Usai itu, boleh teruskan perjalanan ke Dandenong Ranges National Park yang terletak berhampiran dengan kawasan tanaman tulip ini. Maklumat lanjut tentang taman negara ini di sini.




State Rose Garden (Oktober hingga Disember), Werribee
Tempoh perjalanan: 30 minit
Kenderaan: Kereta
Kos: Percuma
Nikmati keindahan bunga ros pelbagai jenis dan warna yang ditanam di kawasan seluas 6 hektar secara percuma. Ada antaranya sebesar 2 tapak tangan. Maklumat lanjut tentang State Rose Garden klik sini. Setelah puas, bolehlah melawat ke Werribee Open Range Zoo yang terletak bersebelahan dengan State Rose Garden ini. Maklumat lanjut di sini.





Fruit Picking (November hingga Februari), Victoria
Tempoh perjalanan: bergantung kepada lokasi
Kenderaan: Kereta
Kos: $4 untuk dewasa
Nikmati kesedapan buah-buahan yang dipetik segar terus dari kebun dan makan! ye, makan sampai puas dan kenyang hingga tak termakan lagi. Kanak2 pasti sukakannya!


Hari Kelima - Victoria Market & DFO EssendonTidak sah perjalanan jauh anda tanpa membawa pulang beberapa cenderamata yang membuktikan anda telah pun selamat sampai ke Negara Kanggaru ini. Justeru lengkapkan ia dengan melawat ke Victoria Market.
Kenderaan: Tram
Tempoh Perjalanan: 15 minit
Antara cenderamata yang popular adalah fridge magnet, boomerang, tshirt, plushies kanggaru dan koala, bulu haiwan seperti kambing, kanggaru, lembu, biri-biri. Puas berjalan di Victoria Marke, saya cadangkan anda pulang dan checkout dari Malaysia Hall dan bersiap untuk perjalanan pulang.
Sebelum itu, singgah ke mall yang sering dikunjungi oleh pelancong ialah DFO Essendon yang terletak di Bulla Road. Tempoh perjalanan ialah 20 minit dari Malaysia Hall dan 8 minit ke Tullamarine Airport. Jangan lupakan dapatkan set pinggan Corelle dan Pyrex yang terkini dan murah di sini. Sambil shopping jangan lupa jeling jam. Takut-takut terlajak masa check-in di airport pula nanti. :)

Makanan
Saya cadangkan anda membawa stok makanan dalam tin atau paket dari Malaysia. Sekiranya anda merasakan hari anda tak lengkap tanpa nasi, boleh hubungi saya untuk membantu menyediakan hidangan siap yang dihantar ke Malaysia Hall. Kalau teringin nak berkelah di Great Ocean Road atau di mana-mana taman yang ada sediakan kemudahan bbq, tanpa rasa segan silu juga sila hubungi saya yang sedia membantu anda.

Kos keseluruhan
Berdasarkan pengalaman rakan-rakan saya yang datang ke Melbourne, mereka mengatakan bahawa bajet untuk datang ke Melbourne dalam keadaan selesa ialah mempunyai RM2000 hingga RM2500 seorang termasuk untuk cenderamata (tidak termasuk return flight tiket yang bernilai RM1000.)


Sekian.
Details ini adalah anggaran kos pada kali pertama entri ini diterbitkan iaitu pada 11 January 2012.


p/s Diharapkan semua berpuashati dengan entri ini. Jika ada sebarang pertanyaan ajukan sahaja di ruang komen di bawah ini ye. Mana tau soalan anda sama juga dengan mereka yang lain.


TQ for reading!


p/s: Anda inginkan perkhidmatan tour guide yang berpatutan disediakan oleh kami pelajar Malaysia di Melbourne? trip ini pasti berbaloi untuk anda.. Hanya perlu isikan BOOKING FORM yang disediakan di bawah ini. Kami sediakan ground package, accomodation service dan sebagainya untuk anda! *tertakluk kepada terma dan syarat.
Antara perkhidmatan lain yang disediakan ialah Airport Port Pick-up dan travel guide.
Blog ini diupdate pada 18 Mei 2017. 



178 comments:

  1. Salam Izah. Suka sangat baca blog izah pasal catatan ke sini. Waiting one day to visit here InshAllah.. Hopefully by that time Izah still ade kat sana lagi. nice pics with great elaboration. :)
    Basyi nk tny, Iffah Humaira blh sesuaikn x dri dgn cuaca sana?

    ReplyDelete
  2. Wassalam basyee. TQ baca blog ezh. InsyaAllah basyee sekeluarga berpeluang datang. Kami di sini minimum 3tahun.

    Tentang cuaca, alhamdulillah yang paling tiada masalah Iffah Humaira. Yang paling relaks pun Iffah Humaira. Yang paling happening pun Iffah Humaira. Kalau winter sekalipun, dia boleh merangkak (masa tu belum berjalan)dengan pampers dan tak berbaju. Cuma waktu main salji tu dia kesejukan dan nak rasa haba dari kita (mungkin faktor baju yang tak sesuai). Yang lain boleh kata lancar.

    oh ye, kanak2 atau bayi biasanya OK dgn cuaca. Yang x ok, car/booster seat. Undang-undang Australia tetapkan syarat yang kanak2 bawah umur 7 tahun perlu berada dalam car/booster seat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya nak sewa kenderaan, dgn 4 org dewasa dan juga 3 org kanak² berumur 2-4 thn, kenderaan apa yg sesuai? dan jika saya sewa kereta via online dr Malaysia, bagaimana saya nk request for carseat?

      Delete
  3. Salam, saya terbaca entry ni sebab saya plan nak pergi 1 june 2013 . Nak tanya time tu dah snow tak kat mt buller. Penginapan senang tak if nak stay situ satu malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.
      TQ for reading!

      Cik Anon, saya tak dapat nak pastikan sama ada dah mula turun snow atau belum. Secara umumnya, 1 Jun adalah hari pertama untuk musim sejuk. Mungkin ada tapi belum lebat. Untuk rujukan accomodation boleh rujuk link ini ye..

      http://www.mtbuller.com.au/Listings/Summer/Accommodation2/Accommodation-Guide2/Filter-87-1

      Delete
    2. Tq for da info. Kalo flight Lewat malam balik msia ada tak tempat yg provide untul stay sampai kol 9 mlm ke sebab biasanya hotel checkout kol 12..sbb bwk kids 2 years and 6 years..fliggt datang melbourne dalam 1130 pm..senang tak transport nak pegi hotel..any suggestion nak stay mana dekat ngan city. And yang bole check out late. Tq

      Delete
    3. Cik Anon, saya tak dapat kepastian tentang hal ini. Apa yang boleh saya bantu mungkin Cik Anon boleh singgah ke rumah saya yang terletak kira2 15 minit dr city.. airport pn dekat jugak cz rumah saya di tengah antara airport dan city.. :)

      Delete
    4. Salam, saya dah book pergi melbourne 6 june until 11 june. Saya bercadang stay di melbourne city so senang naik tram round bandar die. 6 june flight lewat malam sampai so 7 baru saya akan lawat city. And then one day nak pergi mount buller and one day nak pegi tgk kanggaroo and koala..any suggestion tak ada perkhidmatan yang bole bawak saya sekeluarga pergi mt buler and tgk kangaroo and koala. Any recommended tour guide fot 2 activity tu..saya pergi with hubby and 2 daughter 5 years and 3 years. So susah if pergi tour yg ramai2 sgt. And senang tak nak bawak masuk ubat demam budak. Since saya selalu standby ubat demam budak2.....tq

      Delete
  4. Beshnyer baca.. mmg nk p ziarah u ol b4 u ol blk msia.tp buntu nk p time bila.. yg pasti not summerlh.. izzah rasa buln bpe plg besh p sane? And mount buller tu hnya ada time winter jun-aug shj kew?toce..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siapakah gerangan cik Anon nie? hehehe..

      pada saya paling seronok summer boleh rasa mcm2 buah2 tempatan Australia. ye Mount Buller hanya ada salji di musim sejuk. :)

      Delete
  5. Assalamualaikum, nice blog. Cantik2 gambarnya. Sangat teruja. Banyak maklumat. Saya follow blog ini...:D. Salam untuk anda sekeluarga ya.
    ~l4ngsirbiru~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..
      terima kasih sudi singgah di blog saya cik l@ngsirbiru. :)

      Delete
  6. Salam kenal sis. teruja baca blog sis psl byk info yg dpt bantu.. insyaALLAH sy dn kwn2 akn ke sana on end Sept ni..and plan to stay kt Malaysian Hall. Hope bleh rujuk sis la kalu ada apa2 isu yeh.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm kenal dear..
      alhmdulillah.. tq jugak sudi bc blog sy. boleh no problem. :)

      Delete
  7. Assalamualaikum, byk info yg sy dpt kt blog izzah ni..sy n kwn2 nk gi bln may selama 7 mlm tp sedey prmohonan msian hall dh kene reject sb x de kekosongan..bole x suggest accomodation murah(boleh masak lg bagus)n caner nk visit tempat2 yg best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam dear, saya kurang pasti tentang accomodation yang murah. tapi kalau survey tu boleh la cari motel. kalua backpacker x sesuai sebab mereka campur lelaki perempuan dalam asrama.

      Untuk perkhidmatan travel agen muslim dan berbahasa Melayu, boleh email terus kepada Encik Sallehudin Harun di dinshplawyer@yahoo.com (masukkan : recommended by Izzah-Hafiz mana tau boleh dapat diskaun! hehe)

      Delete
    2. Salam.

      TQ for info. I've been reading this blog since selasa lepas (last minute decision nak fly esok).

      Saya dah email encik Salehuddin ni. harap2 dia dapat reply cepat.

      Just in case, website http://melbourneaustraliatours.com.au/ ni reliable ke?

      Delete
  8. Assalamualaikum Izzah..
    Salam perkenalan. T.kasih atas info yg sgt berguna. Insya-Allah.sy dan 3 org member lg (semua perempuan) akan ke Melbourne pada 24 Mei 2013 - 2 Jun 2013. Kami dah booking Ibis Hotel utk beberapa hari dan sdg apply Malaysian Hall (tapi x dapat respon lagi dr sana). Boleh ke Izzah bg email/facebook spy senang kami nak hubungi nanti. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.

      Selamat datang ke Melbourne nanti. Facebook saya http://www.facebook.com/nurulizzahzulkifli

      Maaf ye lambat reply.

      Delete
  9. Assalamu'alaikum. Slamat b'kenalan izzah. Saya liza, sbnrnye tgh attend conference di lorne. Baru t'jumpa blog ni, very informative. Cuma saya nak tanye sket sbb saya akan b'tolak blk ke m'sia ahad ni (10/3). Conference bus dr lorne akan drop saya di airport kul 4pm tp flight saya kul 12 tgh mlm. So ade gap dlm 5 jam sblum check in. Boleh izzah cdgkan kat mane saya leh beli souvenir/shopping yg dkt dgn airport n camne nak ke sane? Thanks in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.

      Minta maaf sis Liza atas kelewatan reply. Sis akan datang pada 10March kan. Saya kurang pasti kalau ada pilihan selain di airport kerana kebanyakan kedai di Melbourne tutup jam 5pm. Dan tak sempat untuk singgah ke cadangan kedai souvenir dalam masa sejam. Mungkin ada kedai souvenir dalam bangunan airport tu sendiri.

      Delete
  10. Bestnya baca post kat blog nurulizzah ni, padat dengan tip dan panduan untuk melancong ke Australia. Detail pulak tu. Memang terbaik la. Boleh jugak saya wat panduan. Thanks kongsi tip dan panduan tu. TQ

    ReplyDelete
  11. salam..tringin jgk nak pegi..klau pakej utk backpaker bleh tgk kt mne ye? sng ckit klau pegi dgn pakej backpaker..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. maaf cik syuhada. saya kurang tahu tentang backpacker pakej. Walaubagaimanapun dari segi penginapan, khabarnya backpackers akan dicampur lelaki dan perempuan dalam satu bilik asrama.

      Delete
  12. Hmm banyak info berguna utk orang yg melancong tanps pakej. Cuma nk tanya kalau time winter di melbourne city org pakai jaket tebal ke? Atau semua org pakai jaket biasa. Saya akan ke sana pd august nanti dan bercadang ke mt buller main salji. Sekarang ni tgh survey jaket winter, tapi terfikir pulak nanti group kitorang aje yg pakai jaket winter yg tebal tu di melbourne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for reading cik anon.. kalau melbourne city pun pki jaket tebal tp bukan yg jnis bubble (lupa pulak org panggil apa) n kne pki blapis2 mgkn 3-4lapis.. Suhu boleh boleh jd serendah -1 hingga 4 degree. Tourist banyak je pki bubble jugak sebab bukan senang nak adapt cuaca cni. Klu x invest beli cz nk mlncong boleh singgah kedai2 2nd hand yg ada. klu nk main salji pulak, sewa je shud b ok..

      Delete
  13. hi puan izzah. tq 4 sharing info psl melbourne. saya n family dlm 4 org akak ke melbourne bulan 5 ni. da book malaysia hall tp syg sbb da full book. puan izzah ada x kwn2 y de bt homestay kt sne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi cik anon. mengenai homestay, ianya bergantung kepada keadaan. Mcm bulan ni sesiapa yang nak datang kami jagakan kunci untuk dsewakan rumah sepasang suami isteri yang pulang untuk besalin ke Malaysia. Saya akan update pos mengenai motel yang ada disekitar melbourne InsyaAllah.

      Delete
  14. Bestnya lah baca info2 Melbourne kat blog Izzah ni. Thanks ye for sharing. I nak tanya juga, pasal makanan halal susah x kat sana? I nk pergi mid June 2013 ni berdua, both ladies.. safety agak2 ok x kalau nak drive sendiri say, ke Great Ocean Road? Then, pasal makanan lepas ke dekat airport kalau bawa makanan dalam tin dari Malaysia? Takut kena rampas pulak hahhaaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for reading Nurra. Makanan halal perlu naik tram no 19 yang akan melalui sydney road. Di kawasan ni terdapat pelbagai kedai makanan halal. Di bandar pun ade jugak. Sy akan update info dr masa ke masa insyaAllah.
      Drive ke Great Ocean Road tu sedikit adventure. Jika Nurra pernah merasa ke Balik Pulau dan Batu Ferringi, Penang atau ke bukit putus, Macam tu lah rasanya. :D
      Makanan dalam tin boleh lepas. Dengan syarat perlu declare dengan jujur dalam passenger card. Kalau tak pasti sama ada Nurra ada bawa brgan tersebut, lbih baik tanda seperti bawa. Ini kerana, jika kita gagal buktikan kita x bawa, tindakan boleh dikenankan oleh pihak kastam. mereka straight jika rasa kita menipu. Kalau declare, paling teruk pun dibuang saja tapi tak kena bayar denda. :)

      Delete
  15. Assalamualaikum

    Izah, tahniah kerana menulis entry2 yang sangat membantu utk ke Melbourne..Sy, suami, dan 2 org anak (age of 4 n 7 months) merancang ke Melbourne sekitar september / oktober...harapnya masih musim bunga ketika itu..nak tanya soalan berikut:
    1. berapa suhu yang biasa utk musim bunga..hihi..bukan apa, risaukan baby kecil sy
    2. untuk perjalanan jauh, yang mana izah lebih syorkan? guna agen atau travel sendiri dgn kereta sewa?
    itu sahaja setakat ini soalan sy.. many thanks ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam puan,

      Terima kasih membaca. Alhamdulillah masanya sungguh tepat sekali. Musim bunga officially pada 1 september. Ada rezeki boleh tengok tulip festival. Untuk tahun 2012, festival bermula pada 12 September 2012.
      1) suhu dalam lingkungan 8-10darjah pada masa itu. Saya cadangkan puan beli baju turtle neck untuk anak2. kalau sejuk mungkin perlu pakai 3 lapis: turtle neck, t-shirt, sweater. Sparekan juga vicks dan stokin wajib untuk anak2.
      2) terpulang pada puan. Jika suka nak nikmati pemandangan, saya cadangkan travel agent. jika nak merasa drive, lebih baik sewa kereta cuma kena pandai baca signboard utk parking dan perlu jaga speed. Less risiko jika gunakan travel agent.
      harap membantu puan. :)

      Delete
    2. Many thanks dear Izzah..Alhamdulillah, baru beli tiket 20.9.2013... harap2 Malaysian hall ada lagi kosong time tue. flight pula tiba di Melbourne jam 8.00 am..kenala melilau dulu sementara nak check in blik..huhu..nak kena renew paspot dulu ni, baru leh mohon Malaysia hall kan ;D

      Delete
    3. Izah..lupa sy nk tanya..malaysia hall biasanya benarkan x kita boking blik 6 bln lebih awal..

      Delete
    4. maaf puan. saya kurang pasti tentang renew pasport dan tempoh advanced booking.

      Delete
  16. salam. cik nurul, info yg sgt membantu. sy akan ke melbourne minggu depan. utk pakaian semasa autumn ni mcm mana ye? perlu ke nak bawa baju tebal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm cik anon. pakaian untuk autumn kalini disarankan bawa sweater yg kalis air dan juga baju sejuk. cuaca pada mgu akan datang dijangka bersuhu 17-22deg pd wktu siang dan 7-11deg pd waktu mlm.

      Delete
  17. Salam Cik Izzah,thanks for the information. I akan ke melbourne this 24th April and i dah book Malaysia Hall but still no response. U ada contact number person in charge of the Malaysia Hall? Also, homestay yg u buat for last month tu still available lg x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm cik anon kbiasaannya untuk tmpahan malaysia hall perlu dawalkan 3bulan sebelum dtg. selalunya mmg akn full kerana basedbon first come fist serve basis. maaf saya tiada contact number. homestay tersebut hnya available sehingga minggu ini shaja.

      Delete
  18. Assalamualaikum Cik Izzah. Insyallah saya akan ke Melbourne hujung bulan Mei ini. Cik Izzah ada ke contact untuk land tour ni.. saya bercadang nak ke Luna Park & Philip Island. TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsln cik anon. untuk land tour boleh hubungi melalui emel ke dinshplawyer@yahoo.com

      Delete
  19. Assalamualaikum...sy ingin tahu normally cuaca di masa autumn ni mcmn? krn kami punya trip bmula 4th May hingga 10th May ni..perlu bwk jaket tebal ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm puan felia. di tengah musim autumn ni cuaca boleh dikatakan sejuk kerana mhampiri musim sejuk pada jun nnt. saya advice utk bawa kerana agak susah untuk badan terus adapt dgn suhu sini serta merta n sparekan skali mnyk panas atau balm. incase ank puan selesema.

      Delete
  20. Thanks for the informative entry. Me, friends and family are going to melbourne on 16-22june2013. Dah book hotel Bayview on The Park. Senang tak nak pegi mana mana naik tram dr hotel tu? Macamana nk dpt kad tram tu? Dan macamana nk pegi Philips Island naik public transport? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye jz ena,

      InsyaAllah sangat senang nak ke hotel tersebut. boleh turun di stop no 25 (Commercial Rd) atau 26 (Moubray st) dan naik tram nombor 3, 3a, 5, 6, 16, 64 & 67. Kemudian berjalan sekitar 5minit shaja.

      Kad tram boleh dibeli di 7eleven atau mana2 kedai yang tunjukkan simbol myki berwarna hijau.

      Untuk ke Phillip island,
      Public Transport Options - V/Line coach to & from Melbourne stops at Grantville, Corinella, Bass, San Remo, Newhaven and Cowes daily – Phone 1800 800 007 or see Public Transport Victoria ( http://www.visitphillipisland.com/category/explore/getting-here/)

      Delete
  21. wslm cik jz ena,
    Bayview on the park perlukn lbih kurang 5-10 minit bjln kaki utk smpai ke tram. kurg psti ttg bas di kwsn tsebut. kad tram boleh dptkn juga di 7eleven dan mana2 premis yang ada tulis MYKI.
    Saya cadangkan cik sewa kenderaan atau ikut travel agent utk ke phillip island. lebih mudah dr mnaiki public transport.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. Boleh saya contact En Salahudin tu tak utk jd travel agent ke Philips Island?

      Delete
  22. hello cik izzah..kalau nak datang sendiri ke melbounre ok tak? tiket skrg rm1500 dari sabah. tiket itu mahal atau tak? selamat tak pergi kalau perempuan n sendiri atau cuma berdua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi cik anon.. cadangan saya, lebih baik datang berteman.. maaf, sy x pasti ttg hrga tiket dr sabah.

      Delete
  23. Salam, nice entry :) Kalau stay di malaysian hall, ade tmpat utk parking kereta? brapa parking ratenye ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm cik anon. Ada kawasan parking di luar MH. Saya kurang pasti tentang ratenya. dan ada masa yang kena clearkan kereta atau mereka akan tow away.

      Delete
  24. Salam izah, saya dan isteri menetap di Nomad Hotel. Baru je sampai pagi tadi. Sedang terfikir2 mana nak pegi. Surf internet, terjumpa blog ni. Kami akan berada di Melbourne hingga 20apr 2013.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm en.anon. selamat melawat ke tempat2 menarik sekitar Melbourne dan Victoria. jika ada kelapangan, boleh juga petik apple di Bacchus Marsh.

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. salam....saya nak ke melbourne...mcm mana ye,,,,td dh emel dh dinshplawyer mcm izzah-hafiz suruh tu...tp xtau la apa cita lg....mcm mana ek nk buat pakage

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Khairul Faizi, maaf terlepas pandang komen.
      Pakej untuk tracel sendiri ke? Tuan boleh jadikan entri di atas sebagai panduan. Terima kasih.

      Delete
  27. salam....saya,suami n anak 2 thn 3bln akn bertolak ke melbourn pd 23hb mei ini..sy nk tanya selain penginapan mh ada x tempat penginapan lain yg bley menginap....??

    ReplyDelete
  28. NIce blog. Panduan Yg Lengkap Dan tepat. mengembalikan zaman sebagai student dulu. will be coming again next month. just not sure if myki nak Pakai Mcm mana because last time pakai kad biasa je..

    ReplyDelete
  29. tahniah...coz suka baca blog izah... harap teruskan menulis coz bnyk maklumat yg kita dapat...tq

    ReplyDelete
  30. salam izah, saya akan ke melbourne pada 28 aug 2013 to 1sept 2013. sekarang tengah survey hotel dan bercadang nk book flinder lane apartment. sebab kami pergi seramai 12 orang (keluarga) so nak tanya ok x hotel tu & saya sampai sana malam so ada x transport utk ke hotel tu agak2nya..agak2 masa saya pergi tu masih musim sejuk lagi ke?

    ReplyDelete
  31. Salam Izzah.. Kami nak ke Melbourne 8 Sept 2013. 5 adult and 4 kids... COntact Malaysia Hall.. full booked. X dapat mengimbau kenanganlama hehhee... Ade x homestay di city. Di Springvale ade tapi jauh la pulak. Thanks.

    ReplyDelete
  32. Salam izzah.sy akan pi melbourne pd 11jun hgga 16 jun.masalahnya sy dh booking kereta sehingga tarikh balik.x survey dulu yg lebih mudah naik tram.so rasanya boleh x jika kita minta utk dikurangkan hari sewanya? Parking rate kat sana camner pulak ya? Mahal x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSlm cik anon.
      Kalau ronda di kawasan city, lebih mudah naik tram. cuba hantar email kepada syarikat sewa untuk minta kurangkan hari menyewa. Parking rate bergantung pd tempat ada percuma ada berbayar. Yang pastinya ada masa yang diperuntukkan untuk setiap petak parking. Kalau terlebih walau seminit surat saman akan ditampal di cermin. bayaran aud70. harga parking paling mahal untuk public parking aud3 sejam. kalau di premis parking seperi kawasan mall sehingga aud19 pn ade utk unlimited hours.

      Delete
  33. Salam izzah.nk tnya pd bln jun di melbourne city pernah ke salji turun? Sbb jika suhu mencecah hgga negetif n hari hujan so snow pun akan turun.pernah ke snow turun di sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm cik anon. Setahu saya, setakat ni salji tak pernah turun di sini. klu ade pun hanya sekadar hail yang selalunya kawasan suburb sekitar melbourne.kalau nak main salji kne naik ke gunung.

      Delete
  34. Assalam.,Nurulizzahz. Saya dari Ipoh dan menjalankan perniagaan Event Mangement. Kebetulan ada client suruh saya uruskan Pakej pergi Melbourne.Aturcara nya sama macam yang Puan catatkan.
    Saya nak minta izin boleh tak saya gunakan aturcara perjalanan ini saya beri pada client saya.
    Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips percutian ini hakcipta terpelihara tulisan saya. sila emailkan kepada nurulizzahz@gmail.com untuk keizinan rasmi dr pihak saya. sekiranya ada apa-apa perubahan yang bukan dalam pengetahuan saya atau diluar jangkaan, saya tidak mahu dipersalahkan. terima kasih kerana berminat :)

      Delete
  35. Assalamualaikum puan..
    saya mohon nasihat dan padangan puan..
    Saya seorang student yang ingin membuat lawatan sambil belajar kew Melbourne..
    Seramai 25 orang yang ingin saya bawa.. apa pandangan puan?..
    terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam puan,

      Saya kurang jelas tentang misi lawatan sambil belajar ke Melbourne tersebut. Walauagaimanapun, Melbourne dan Victoria memang sesuai untuk semua peringkat umur.. :)

      Delete
  36. Saya bercadang nak melancong ke Australia pada tahun 2014. Mohon advice puan tempat yg menarik dan juga aturcara perjalanannya sekali..
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Christ, seperti yang tercatat dalam entri ni, inilah cadangan aturcara dari pihak saya. Terima kasih kerana membaca.. :)

      Delete
  37. Salam...izzah
    Menarik...memang nak pergi nov nii....Tq for info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam semoga bermanfaat dan selamat datang ke Melbourne. :)

      Delete
  38. Salam.kalau amik cater makan dari sis yg d hantar ke MH , boleh bagi tak harga nya? My email lilolaili64@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm sis.
      blh saya tau bila tarikhnya? Dan mknnbutk brp org?

      Delete
  39. Salam perkenalan Izzah...Seronok baca entry diblog ni...InsyaAllah 13/8-23/8(10 hari) ni kami sekeluarga (hubby and 2 boys age 2 and 5) akan ke Melbourne..musim raya (raya ke 5 - 15..gara2 tersilap x perasan cuti sekolah tu masa raya:)...saya masih belum buat detailed itinerary lagi cuma antaranya bercadang juga 3D2N(lama sgt ke?) utk spend dipergunungan salji..tapi bila baca website mcm confius pulak nak pilih lake mountain/buller/baw2/hotham..hari-hari yang lain akan diisi dgn bersiar di melbourne/nearby itself..harap Izzah sudi bagi pendapat tempat2 menarik yang x sepatutnye miss..by the way..balik malaysia ke raya nanti...kalau x..bolehla kot kalau izzah nak pesan anything dari msia..boleh la saya pass kan bila kesana:)..wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm perkenalan Puan Azlin.
      Wahh datang berayalah kiranya nnti.. :) Personally saya hanya spend maksimum 2D1N sj utk salji sbb sy xtahan sejuk dan tak tahu nak buat apa. tapi kalau puan ada perancangan utk tinggal lebih lama boleh saje. cuma puan perlu buat tough budget memandangkn cost bmalam agak tinggi (bg saya) belum tmasuk kos menyewa. Mengenai tempat2 menarik insyaAllah saya akan buat entri ringkas untuk cadangan kepada semua. harap saya dapat publish secepat mungkin memandangkn draft dh lama tersedia. InsyaAllah saya akn beraya di Melbourne juga buat kalikedua ini memandangkan baru sangat pulang ke Malaysia dan sedang sarat raya nnti.

      Delete
  40. salam pn izzah...
    bjet ke melbourne pn ckp antra 3k (flite tix + pginapan etc)...
    law ke sydney, leyh x sy nk bjet cmny gk?
    dduk kt msian hall gk,,,
    nk bjet byk2 xleyh coz sy student n mnbung duit ptptn utk 2 sem ny...
    tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm cik anon.
      Saya tidak arif ttg sydney kerana belum pernah ke sana lagi. maaf ye.

      Delete
  41. as salam. saya bsama dua org lg teman merangang utk dtg ke melbourne sept ini utk mencari kerja selama tiga bulan.apa pandangan dan komen akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Anon.

      suka akk nak nasihatkan supaya anda datang bekerja menggunakan working visa dan bukannya Visitor visa yang biasa digunakan oleh pelancong. ini kerana visa pelawat adalah dilarang keras untuk bekerja dalam apa2 sektor di Australia.
      di sini ada keratan akhbar terbaru mengenai orang Malaysia yang ditangkap kerana melanggar peraturan http://www.watoday.com.au/wa-news/illegal-malaysian-workers-to-be-deported-20130529-2nc4n.html

      Delete
  42. Salam puan, sy bercadang nak ke melbourne Disember ni.Summer, so tak perlu bawa tranchcoat lah ya? Pastu nak tanya. Blue dandenongs jauh ka dari city? Sbb bercadang nak try naik train tu.tq:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam cik anon. Saya cadangkan untuk bawa sweater spare dari Malaysia kerana angin kebiasaannya kuat disini.
      Perjalanan makan masa lebih kurang satu jam dari city. :)

      Delete
  43. salam puan izzah tumpang tanya kalau lesen malaysia ni boleh ke pakai kat melbourne tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam mc Dreamy,
      Boleh pakai lesen Malaysia di sini. Tapi lebihbaik lagi jika tuan/puan buat extract license di JPJ. Bukan lesen antarabangsa.

      Delete
  44. Salam Perkenalan Pn. Izza. Saya Farhana. Saya dan rakan (berdua) akan ke Melbourne juga musim perayaan ni iaitu pada 14/8 - 20/8 ini. Apa yang merunsingkan ialah kami berhasrat untuk ke Mount Buller dan beberpa tmpt yang jauh dikunjungi.

    Pertamanya mengenai kereta sewa. Jika kami menyewa kereta, perlukah kami mendapatkan license antarabangsa? dan jika kami musykil dan krang arif tentang jalan, bolehkah Puan bantu kami mendapatkan contact pelajar yang boleh memandu ke tempat2 tersebut?

    Kedua. Kami tidak menginap di Msian Hall kerana ia telah pun fully booked pd tarikh tersebut. Kami akan menginap di sebuah hostel di tengah-tengah bandar. Maka bagaimana boleh kami mendapatkan khidmat Puan untuk menyediakan makanan sepanjang berada disana? Amat berharap Puan dapat bantu kami. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam CIk Farhana. Selamat datang ke Melbourne.

      Mengenai kereta sewa, cik hanya perlu dapatkan extract license di JPJ. Tak perlu lesen antarabangsa untuk memandu di Australia. Jika tidak silap, pada masa ini, tiada semester break, oleh yang demikian agak sukar untuk mencari pelajar yang lapang. Lebih mudah sekiranya cik guna public transport atau memandu selama 3-4 jam untuk sampai.

      sila email saya di nurulizzahz@gmail.com untuk tempahan makanan ye.

      terima kasih.

      Delete
    2. Terima Kasih sudi reply. Saya akan email segera :)

      Delete
  45. Salam Puan. Kami akan ke Melbourne dr 28/08/13 - 03/09/13. Smpi di sana 29/8 akan terus drive ke GOR dan menginap di sana. Selepas check out keesokannya, possible tak kalau kami terus ke Mt Buller atau pun kami patut pergi pada hari pertama atau tukar pada hari lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam cik anon. Pergerakan ke Mount Buller lebih elok jika dimulakan pada waktu pagi sama ada menggunakan public transport atau memandu sendiri kerana pintu akan dibuka dari jam 730 pagi hingga 730malam sahaja. perjalanan mengambil masa 3-4jam dari bandar Melbourne.

      Delete
  46. salam nak tanya..tempat untuk petik buah yang best di mana yer? dan bulan berapa buah sedang masak ranum? saya ada terbaca berkenaan ladang Sunny Ridge Strawberry Farm...penah dengar tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.

      Ada beberapa pilihan tempat petik buah. cik boleh rujuk entri 'Picking' saya dalam blog ini. Sunny Ridge Farm terletak di Mornington Peninsular. Banyak pilihan buah boleh dikutip mulai November-Mac setiap tahun insyaAllah.

      Delete
  47. hi Izzah..nice to read your blog.very helpful.. i plan kpegi melbourne next week on 16-22 August 2013, winter right. sejuk sangat ke that time?and ape baju yang sesuai i nak bawak? thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf cik anon saya baru menjenguk blog. harap cik anon bawa baju yang bersesuaian. :)

      Delete
  48. Assalamualaikum Izzah..

    Hai, InsyaAllah, akan ke melbourne 20.09.13. nak tanya, kena declare tak kalau saya bawa paracetamol untuk baby.. n insyaAllah, kami akan menyewa kereta beberapa hari...dan adakah menjadi masalah sekiranya baby saya (1 tahun)tidak duduk di dalam car baby seater sepanjang perjalanan kami... rasa tak berbaloi pula nak membeli baby seater tu untuk short visit..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam CCA, segala jenis ubayan perlu dideclare untuk mengelakkan kesulitan. Ya puan, baby seat wajib untuk anak umur setahun. puan xperlu beli yang baru, boleh sewa dari kedai kereta sewa. ada option add-ons biasanya.

      Delete
  49. salam, nak tanya.. kalau bulan november musim apa ya? sejuk atau panas.. cadang nak pergi nov ni.. boleh ke sediakan makanan?tq.. -mira..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm cik Mira
      macam yang tercatat di blog ini, november musim bunga/spring. Boleh jika berminat mahu kami sediakan. InsyaAllah.

      Delete
  50. Salam. Agak sronok pulak rasanya nak melancong ke aussie slps membaca entry ni. Utk pngetahuan saudari, saya dan ayah saya tgh merancang uk dtg brcuti ke sana. Tp sblm itu kami perlu membuat rangka bajet trmasuk mkn, tmpat tggal dan pngangkutan smasa d sana. Tambahan pula kami merancang utk ke sana dlm hujung bulan mei/awal bulan jun 2014 sempena musim sejuk. Nak minta pendapat saudari adakah kemungkinan musim itu sesuai dan selesa utk melawat melbourne khasnya utk warga emas spt ayah saya yg brusia 60tahun? Ini krn ayah sy ada mnyatakan ingin mngalami sndiri musim salji tp mnurut saudari salji hnya trdapat d atas gunung. Bgaimana pula dgn kos selesa yg saudari nyatakan iaitu rm2500 itu ada kmgkinan trmasuk byran kpd travel agent ataupun hanya ckup2 mengikut itinerary sndiri saja? Di harapkan pandangan2 dari saudari skluarga akan lbh membantu sy dlm percutian ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik anon.
      Jika teringin menikmati salji original, suka saya cadangkn untuk datang pada bulan pertengahan bulan JUlai. RM2500 seorang agakbcukup utk cvr travel sahaja.

      Delete
  51. Assalamulaikum Izzah..

    Baru nak tempah makanan tapi ade pula notis tidak menerima tempahan. InsyaAllah kami 23 orang akan ke Melbourne 13/9/13 - 17/9/13. Agaknya masa tu Izzah dah buka balik tak tempahan makanan ? Apartment dan transport dah beres cuma makanan sahaja belum. Katakan Izzah masih sibuk masa tu, boleh tak cadangkan rakan-rakan lain mungkin ?

    Terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam cik anon. insyaAllah boleh sediakan untuk tarikh berkenaan.. tq

      Delete
    2. Alhamdulillah.. Kalau gitu nanti Izzah bg email, saya akan email itinerary kami. Dari situ kami akan bgtau hari mana yg kami perlukan tempahan makanan.

      Delete
  52. salam izzah,

    Saya sampai airport around 830 pagi and akan check in MH. Saya tringin nk ke sovereign hill. hari lain dah penuh dengan trip macam GOR, phillip island etc.

    Sesuai ker, kalo sampai2 jer airport saya terus set ke Sovereign hill. Yang merisaukan ialah check in kat MH nanti. Kalau letak barang dulu, tak tahulah bole early check in ke tak. Takut kalau dah inform reception dia tak perasan n assume kitorang xdatang plak, terus takde tempat nanti...

    apa pandangan izzah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam mizzura.

      Saya juga xpasti tentang early check in memandangkn cek in disini mula jam 2ptg kebiasaannya. cba contact dgn Malaysia Hall untuk kepastian.

      Delete
  53. Salam puan. Nak Tanya tentang pakej utk ke mt buller yang balik hari. agak2 berapa bayaran yang di kenakan?

    ReplyDelete
  54. salam izah.. im going to Melbourne tomorrow and will be there day after that..

    can gimme ur call no so that we can call each other kt sana.. im going for business trip..

    ReplyDelete
  55. Salam kak izah, saya akan pegi melbourne 20 sept ni. Bole saya email akak for more information? Mira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam maaf saya lama tak jenguk blog. kebetulan masa awak tanya saya dalam pantang masa tu. macamana melben? seronok? :)

      Delete
  56. Salam pn izzah...kami berminat nak pergi Melbourne awal nov ini. Brapa biasanya suhu d situ dan pakaian spa yg sesuai. Adakah berbaloi percutian ke Melbourne pada masa tersebut.

    ReplyDelete
  57. Salam perkenalan. Kami kawan sepejabat 10 org berminat ke melbourne sekitat feb 2014..xpi kami x pandai nk jln sendiri..walaupun izzah da guide dlm blog..bole izzah jd tour guide kami ke tuk 4h3m.?
    Tq. Leena & friends..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Leena,

      Maaf puan, saya ada anak yang perlu dibawa bersama kalau hendak jadi tour guide. takut menganggu percutian puan n rakan2.

      Delete
  58. hii izza...saya emily dari sabah..saya dah pergi australia sydney & g coast tetapi menginap kat hotel dan kos nya agak tinggi.saya nak dpt info ttg malaysian hall di melbourne kerna ta pernah sampai mel lagi..nak tanya ada bilik utk family ke...3 dewasa 1 baby dan 1 child?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi emily,

      ye MH ada sediakan bilik untuk famili bergantung kepada kekosongan.

      Delete
  59. hai sis, assalamualaikum. saya dan beberapa pelajar universiti teknologi malaysia , skudai yg lain bercadang untuk ke melbourne dalam bulan 3 tahun hadapan, boleh saya dapatkan email / contact number sis, mana tahu kami boleh dapat info yg berguna untuk sesi lawatan kami nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Ainina, mohon inbox saya di nurulizzahz@gmail.com

      Delete
  60. sa salam Nurul, thanx byk info saya terima cuma nak tahu kalau disember pakaian apa yg sesuai dipakai? adakah tshirt, blouse ok ker? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam puan zana,

      disember sudah mula panas. Bagaimanapun, melbourne cuacanya sungguh unik. boleh ade 4musim dalam masa 1 hari. Anginnya biasa sejuk dan kuat walaupun matahari terik. saya cadangkan perlu spare coat atau sweater untuk keselesaan puan.

      harap membantu.

      Delete
  61. Assalamualaikum cik izzah..
    Smpai airport tullamarine tu..ade free transportation utk ke htel x? ? Atau kne nek txi.? Then..mse nek tram tu klau kte nk trun kna inform driver tram ataupn die memg akn benti kt tmpt biase plancong trun? Hehe..bkn ape..tkut naek tram..tgguuuu je tram benti..last2 mlepas tmpt yg nk g..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm cik anon..

      tiada free transport disediakan dari Airport Tullamarine. InsyaAllah ade perkhidmatan skybus utk memudahkan pergerakan . mengenai tram, biasanya tram akn berhenti di tempat yang ade penumpang nak turun. untuk tram yang lama, boleh maklumkan pada driver dia akn announcekn tempat yang kita minta berhenti bila dah hampir sampai. untuk tram baru pula, dh ade sign moden yg maklumkan stiap stop.
      harap membantu.

      Delete
  62. Assalamualaik pn izah..

    Ssaya akan pergi melbourne hujung november ini utk lawatan kerja..blh tempah makanan ke masa tu?hotel marriot dan tmpt tinggal izah dekat ke? Hanum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam hanum.. lebih kurang setengah jam sahaja. tapi agaknya saya dah lewat membalas. maaf ye..

      Delete
  63. Saya juga plan nk ke melbourne tp dgn anak2 yg masih kecil sesuai waktu bila ye?nk bln 12 ni tp tiket agak mahal sbb last minit so may b bln 3/2014,ok x ?

    http://qshealthshoppe.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila2 pun sesuai puan Jaja bergantung kepada musim apa yang puan nak datang. InsyaAllah bulan tiga dah masuk autumn, maka kurang panasnya berbanding summer.

      Delete
  64. saya nak mohon pandangan..saya berkursus 3-6/12 di mt eliza & selepas tu saya akan sambung cuti 1 hari b4 naik flight 7/12. Ada x hotel yg dlm melbourne yg bersesuaian dgn budget below rm400 semlm. Saya seorang diri..risau gak. Tq atas pandangan.

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum sis....suka sgt2 bc blog sia..sy bercadang nak pg bulan 6 2014...sis ape nama fb sis ye

    ReplyDelete
  66. As salam..nice blog sis..byk info yg berguna utk kaki travel yg ingin melancong ke sn. Tumpang tanya sis..saya dan kawan seramai 8 orang plan nk ke Melbourne pada februari 2014..saya dipahamkan masa itu summer..so cuaca panas sgt ke di sana? Kitaorg rancang untuk menyewa camper van di melbourne..so apa pendapat sis tentang menyewa camper van tu?

    ReplyDelete
  67. Slm..sy bercdg nk g perth mac 2014..awak ada knl sesiapa yg blh tlg guide sy nanti? Ni first time g sana..hrp dpt beri idea tqvm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.sesiapa nak ke perth,australia?. Cuba visit www.mahiraholidayhomes.com Holiday homes kepunyaan org islam malaysia.mereka ada car rental. Boleh call 0123360098 Saya da try 2x. Memang servis terbaikkk dan penginapan yg sgt selesa dan bersih. harga memang berbaloi.mereka ada fullboard muslim pakej juga.

      Delete
  68. salam sis,

    sya ngan family plan nk g melbourne 28apr-2mei2014. sya plan tuk amik motorhome but ada keraguan tetang harga sbb ada blog2 yg offer rm1600 per pax....tp ada website yg sediakan kemudahan motorhome offer aud300++ per motorhome...may be sis tau anything about tis....takut plak nk amik sbb beza byk sgt...

    ReplyDelete
  69. Salam. Cuba visit www.mahiraholidayhomes.com Holiday homes kepunyaan org islam malaysia.mereka ada car rental. Boleh call 0123360098Saya da try 2x. Memang servis terbaikkk dan penginapan yg sgt selesa dan bersih. 

    ReplyDelete
  70. salam sis...nak tanya sis ada akaun FB tak...boleh tau apa nama acc FB sis...sy tak mahir utk berkomunikasi di blog ni...kalau fb senang saya nak PM sis..saya akan ke melbourne pada 1-7 jun 2014 ni...so banyak lah juga yg saya nak tanyakan dari sis.

    ReplyDelete
  71. Salam sis ada guide x untuk percutian bulan oct 2014...

    ReplyDelete
  72. Salam,

    Saya akan ke Melbourne selama 3 bulan kerana ada attachment di Monash Uni. Nak Tanya, tahu tak mana2 homestay melayu yang available utk 3 bulan, for 3adults, 1 kid? period stay in end of mac- end of june 2014.. Harap dapat bantu..
    Tq,

    ReplyDelete
  73. nice blog.. ada banyak information dalam blog nie.. tapi need more guidience.. insyaAllah nak bawa mak n anty p sana..

    ReplyDelete
  74. Kak izzah,ur blog is really full of very good info..Jus wanna ask u,could u pls suggest reasonable travel agents there in melbourne.thanks ya.keep writing..

    ReplyDelete
  75. assalamualaikum.. saya bercadang nak buat trip honeymoon ke melbourne pd june 2014 ni utk 4-5 hari... ingin menetap di malaysia hall... boleh cadangkan tempat2 yg sesuai utk dilawati, kereta sewa yg murah... terima kasih

    ReplyDelete
  76. salam.. sis menetap di australia ke? sy ade plan nk p sana... senang sket kalau berurusan dengan org malaysia..:)

    ReplyDelete
  77. As salamualaikum Izzah..
    Terima kasih info yang diberikan.. InsyaALLAH akan ke sana satu hari dan info yang diberikan sangat berguna..


    http://www.annur-shoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  78. Izzah akak nak tempah mkn boleh ke
    Email akak
    ccjambta5445@gmail.com

    ReplyDelete
  79. salam, transport ke mount buller tu mmg mahal eh? rental ski and everything murah pulak kan?

    ReplyDelete
  80. Terima kasih.. info yang bagus.. kami laki bini akan ke sana pada penghujung oktober ini..

    ReplyDelete
  81. Assalam puan.. entry yg sangat bermanfaat... t.kasih
    Puan masih ada disana? Kami 1 family dlm planning utk kesana thn depan...in shaa allah
    suami sy penah tinggal di sana..tp sy belom ada kesemptn ikut..
    apa nnti boleh saya rujuk pada puan?
    leh emailkan sy ctc number puan?
    emamia87@gmail.com
    t.kasih puan :)

    ReplyDelete
  82. Salam. utk berkongsi. kami pun pernah pergi ke sana. seronok sgt terutama dengan service underground tour dari org malaysia yg mmg menetap di sana. aturan perjalanan dan kos semuanya mengikut kehendak kami. (private tour), serta mengikut budget yang kami anggarkan. paling penting waktu solat dijaga berserta kelengkapan seperti tikar dan selipar, dan makanan turut disediakan semasa tour. berikut contact beliau untuk dikongsi dan pelbagaikan pilihan. 0197528006

    ReplyDelete
  83. Saya suka jalan utk lihat pemandangan..bukan utk shopping...so cadangan tempat yang sesuai dialu-alukan oleh sesiapa yang pernah ke melbourne

    ReplyDelete
  84. Saya suka jalan utk lihat pemandangan..bukan utk shopping...so cadangan tempat yang sesuai dialu-alukan oleh sesiapa yang pernah ke melbourne

    ReplyDelete
  85. SaLam sis.sy akn ke sn pd 29/5-7/6.bj yg sesuai sy bw bj yg cmner ek.mount buller dh ada salji ke time 2?tq

    ReplyDelete
  86. Thanx for the info... Melbourne memang best! Rugi sapa tak pergi......

    ReplyDelete
  87. Salam cik izzah .nk tnya kalu musim fall (may)..ada apa2 atteaction?

    ReplyDelete
  88. Tq for information cik nurul..insyaallah suatu hari nti sampai saya dgn family ke sana..

    ReplyDelete
  89. Assalamualaikum k.izzah. terima kasih sbb bg detail2 kt atas.. makin teruja sy nk ke sna pd 10/11/2015 ni....

    ReplyDelete
  90. Assalamualaikum k.izzah. terima kasih sbb bg detail2 kt atas.. makin teruja sy nk ke sna pd 10/11/2015 ni....

    ReplyDelete
  91. Assalam sis ada fb x? Senang nk komunikasi. Tq

    ReplyDelete
  92. Assalam, sis. Boleh saya dapatkan FB sis sbb sy ada perkara nak tanya berkenaan pos barang...Thanks!

    ReplyDelete
  93. Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Kami hadir menyediakan perkhidmatan Sewa Kereta Murah Di Bali pada kadar sewa yang dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakn.
    Telefone/WhatsApp : +62 811 387 010
    Wechat ID : astawa-krishna
    450k Sehari sudah termasuk petrol, bayaran letak kereta, pemandu, dan cukai.
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali

    ReplyDelete
  94. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete
  95. Info yg sgt2 berguna. Tgh survey bajet. Ada rezeki tahun nie sampai. Hewhew

    ReplyDelete
  96. salam, mt buller tu musim fall boleh pergi ke? ke musim sejuk sahaja?

    ReplyDelete
  97. terima kaseh...seronok baca cerita awak...sept ni...masih ada tulip dak...rase2 mcm nak p

    ReplyDelete
  98. terima kaseh...seronok baca cerita awak...sept ni...masih ada tulip dak...rase2 mcm nak p

    ReplyDelete
  99. salam...sy ada email awak..harap di reply ya..tq :)

    ReplyDelete
  100. Salam..
    Saya nk tanya..kslau kita travel bw kanak2,boleh ke sewa kereta sbb kat australia kan wajib guna carseat..
    Ke mcmn...

    ReplyDelete
  101. Assalamualaikum. Sape bole bantu. Adik saye nak pegi belajar English d sana.
    Nk minta bantuan dan info. Terime kasih

    ReplyDelete
  102. Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
    Kadar penghantaran paling murah berbanding syarikat penghantaran yang lain. Layari laman web www.viabox.com untuk mengetahui lebih lanjut. Dijamin laju dan selamat. Kepuasan anda adalah keutamaan kami.

    ReplyDelete
  103. Salam Pun. Nurul....

    Masih aktif di blog ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon tertanya tanya..ada awak cuba emal nurulizzah?

      Delete
    2. saya pon tertanya tanya..ada awak cuba emal nurulizzah?

      Delete
  104. Salam boleh tau penulis pergi musim apa ?
    Kalau saya pergi musim luruh ok tak?

    ReplyDelete
  105. Salam boleh tau penulis pergi musim apa ?
    Kalau saya pergi musim luruh ok tak?

    ReplyDelete
  106. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Lombok Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )


    ReplyDelete
  107. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  108. Assalamualaikum awk, bilik awk tu kat area mana? Kalau 2018 ade x perkhidmatan tu lagi? Planning nk gi 2018 July.

    ReplyDelete
  109. Salam Puan Nurul,
    Saya ingin bertanya..adakah anda masih di Melbourne?
    Saya nak pergi pada Penghujung April 2017. Boleh reply message dan email saya?

    ReplyDelete
  110. salam puan, brapa suhu pada 23/9 sehingga 30/9/2017, sebab saya jenis x tahan sejuk .... perlu ke bawak sweater tebal atau sekadar jaket biasa sahaja

    ReplyDelete
  111. Hai kak..
    Nak tanya ni..kawasan akak tu jauh tak dari avenue, chadstone.?

    ReplyDelete