Tuesday, April 23, 2013

Raspberries, Boysenberries, Blackberries Picking, Dandenong Ranges

Assalamualaikum.

Hi readers!

Ni pun entry tunda. Lama dulu dah 23 Disember 2012. Tapi sebab takde mood nak edit gambar maka ni lah baru buat.

Dekat sangat dengan tempat tengok tulip. Tapi memang takde tulip lah masa ni. Dah summer.

Nie entry tulip. Eh, baru terperasan tak buat pun! Ampun, ampun.. yang ade gambarnya di sini.

Kembali ke tajuk utama, lokasinya di CHAPPIES 21-23 Parker Rd, Silvan 3795 Vic.
Dibuka sepanjang November, December dan January dari pukul 830pagi hingga 5petang dan ditutup pada 25 Dec Xmas dan 1 Jan.

Perjalanan ambil masa 1jam dari Melbourne.

Sticker nak masuk ke sini. Lagi satu ada sticker cherries. Tak beli dah entrance cherry sebab dah pernah pegi sebelum ni di Bacchus Marsh. Untuk entry cherry picking, rujuk entri di sini.

Masuk Aud12 dapat bekas sorang satu boleh petik sekilo FREE. Free la sangat, dh bayar sekali. Rugi kalau tak petik.


Blackberries. Lagi hitam, lagi manis.




Boysenberries




Sambil petik boleh makan. Ini rupa encik suami lepas menghilang lebih kurang 5 minit. Sampai je dah kenyang makan banyak sangat! Petik-petik sambil makan.




 Ni rupa Iffah Humaira. Cuaca terik tapi belum tanggalkan baju turtle neck lagi. Belum mengamuk.


Raspberries. Buat pavlova best gitu..







Rupa kudup yang tertinggal di pokok.


Itulah punca kepada rupa raspberry berlubang jauh ke dalam di tengah-tengahnya. Tuan suami belek kudup tu semula dan mintak tangkap gambar sebab unik sangat, katanya lagi dulu selalu terfikir macam mana raspberry boleh berlubang di tengah. Subhanallah!



 Rupa budak kenyang makan buah. Dah jemu dah sampai terjuih bibir. Terus parking bawah pokok sambil study.


Ni hasil petikan.. Banyaknya!

oopppsss.. sebenarnya, kami pusing tempat ni 2x. Mula tu dah keluar sekali timbang baru 1kg lebih. Ya Allah! nak petik banyak dari awal takut terlebih kilo. Matahari dah makin terik peluh merecik. Masuk semula, petik laju-laju. Timbang lagi 3.3kg. Pekerja dia kata free 300g.. Alhamdulillah..



Dapat buat pavlova 2x lagi!

Balik dari memetik, kami jalan-jalan ke Hutan Simpan Dandenong, Taman Rhododendron dan Alfred Nicholas Memorial Garden.

Sepanjang perjalanan nak petik ni pun dah boleh nampak kesan Black Saturday iaitu tragedi bushfire pada Februari 2009. Pokok-pokok hitam sepanjang jalan sampai ke harini.


Dandenong Ranges Mountain view.. Subhanallah!


 Di depan tempat parking, Rhododendron National Park. Kami tak masuk pun. Sejuk pulak masa ni. Tengok tu, ada kookaburra..



Jom nyanyi,


Kookabura Song Lyrics

Kookaburra sits in the old gum tree
Merry, merry king of the bush is he
Laugh, Kookaburra! Laugh, Kookaburra!
What a life you lead
Kookaburra sits in the old gum tree
Merry, merry, merry little bird is he
Sing, Kookaburra! Sing, Kookabura!
Sing your song for me.
Kookaburra sits in the old gum tree
Eating all the gum drops he can see
Stop, Kookaburra! Stop, Kookaburra!
Leave some there for me
Kookaburra sits in the old gum tree
Counting all the monkeys he can see
Stop, Kookaburra! Stop, Kookaburra!
That’s not a monkey that is me.




Rama-rama sesat dalam kereta.


Teruskan perjalanan ke Alfred Nicholas Memorial Park. Gambar mainmain je semua sebab plan nak datang autumn. Confirm cantik!



 Kookaburra lagi!


 Yang ni, kalau autumn lagi cantik!



Bukti gambar HDR dari http://www.dielenbergphotography.com.au Subhanallah! Spectacular!

Gambar yang jarang ekspose..



Sekian! Take care ya!



Pondok Warna-warni Brighton, Australia

Assalamualaikum..

Hi readers!

Dari awal datang ke Melbourne teringin sangat nak datang sini ambil gambar. Cantik! Suka colourful tu.

Masa pegi dah hujung spring. Panas mula menjengah. Maksudnya tak boleh duduk lama sebab SEKSA.. Dosa bertambah karang. Gambar ni pun ade yang dicrop sebab keseksian. Pergi lepas jamuan Raya Aidiladha Bundoora.

Kat sini musim panas memang tak sesuai nak ke pantai sangat. Kena pandai pilih port..





Alamatnya : Esplanade, Brighton, 3186 Victoria.

Pondok ni dipanggil Bathing Hut atau Beach Hut. Dalamnya macam chalet gitu. Kalau tak silaplah.. heee..

Sekian.



Monday, April 15, 2013

PRU13 2013, Air Asia dan Malaysia

Assalamualaikum..

Hi readers!

Apa khabar?

Buka FB cerita politik.. berdesup masuk support group.
Buka fon tengok SMS, SMS politik.. berdesup tekan delete.
Buka paper berita politik.. berdesuppppp tekan pangkah atau sambung baca.

hahahahaha..

Buka website Air Asia berdesuppppp masukkan detail depart, arrive, tarikh, adults n infant.

tadaaaaa!!! Murahnya. blink2..

Balik mengundi uols! alhamdulillah. kalau sape ikut FB saya memang tau la yg saya nak balik sangat-sangat. Dah sampai tahap menangis tak dapat balik dah masa hujung Mac dulu. Sedih.. Punya lah plan beriya nak balik sebulan masa Jun nanti akhirnya tak kesampaian kerana harga tiket yang melambung tak tentu hala. kecewa!Tak boleh pulang lebih awal sebab hubby ada confirmation Phd nya.

Alhamdulillah tarikh-tarikh penting PRU13 dah diumumkan.

Tarikh Keluar  Writ        
:
11 APRIL 2013 (KHAMIS)
Tarikh Notis Pilihan Raya        
:
12 APRIL 2013 (JUMAAT)
Tarikh Penamaan Calon
:
20 APRIL 2013 (SABTU)
Tarikh Mengundi Awal
:
30 APRIL 2013 (SELASA)
Tarikh Mengundi (Jika ada pertandingan)
:
05 MEI 2013 (AHAD)


Air Asia tawarkan pakej bawah "Fly home to vote,"  tapi kena hantar email dulu. Survey tiket dari Khamis lagi, Jumaat baru hantar email dan terus beli tiket domestik Kul-Pen dan Pen-Kul (lagi lambat beli, lagi harga mahal). Sabtu tengahari masih belum dapat respon, terus beli je tiket antarabangsa sebab dah mula nampak harga promo terendah makin takde..  Email lambat respon n alhamdulillah tak menunggu respon tu kalau tak pasti kecewa sebab dah sold out katanya.. Lorrr... Nampak tak? siapa yang cerdik di situ? Lagi lambat beli lagi mahal tiketnya sbb yang murah dh disambar.Tup, tup malam Sabtu dapat reply kata promo tu dah habis. Pffftttt!

Ada tips di sini. Untuk yang tak tahu jelah. Majoriti orang dah tau. Setiap kali nak beli tiket flight sila check harga return tix dan jugak one way tix utk pergi dan balik. Kebiasaannya one way lebih murah dari return. Jarang sangat-sangat (rare) yang return tix akan murah.
Kalau datang lebih dari seorang, kena take note pada bagasi tu, kira balik mana lagi murah. Katakan untuk 2orang nak bawa 40kg, kira dulu bawa 20kg seorang satu lebih murah atau 40kg seorang sahaja lagi murah.

Yang bestnya, tiket Kul-Mel kami (2 adults, 1 infant) hanya bernilai RM999 termasuk 4 dishes makanan dan bag 40kg (20kg seorang). Untuk seorang, seat n tax RM359! Memang murah. Biasa kalau promo, Mel-KL setahun kedepan RM399 pun susah.

Oh ye, mak saya kan ada kat sini sekali, stay selama hampir setahun. Dan tiket balik mak pun dah setahun yang lalu beli untuk balik pada 1 Mei 2013 selepas diluluskan untuk Extended Tourist Visa (pindaan dari tarikh asal 25 Ogos 2012).. Menjadi satu kerisauan yang amat besar bagi mak untuk balik naik flight sorang-sorang. Almaklumlah mak pun baru sekali naik flight masa nak datang sini dulu, dengan keadaan mak memang kami pun kerisauan. Tapi siapa sangka, ada hikmah akhirnya bila mana flight tu masih kosong dan dapatlah kami pun satu flight dengan mak. Alhamdulillah!


InsyaAllah plannya begini..
1/5 MEL-KUL : Mak + Kami sekeluarga
3/5 KUL-PEN : Mak + Saya + Iffah Humaira
6/5 KUL-PEN : Suami
9/5 PEN-KUL : Kami sekeluarga
16/5 KUL-MEL : Kami sekeluarga


Saya dan mak mengundi di DUN Bayan Lepas, Parlimen Balik Pulau.
Suami pula DUN Seri Setia, Parlimen Kelana Jaya.

Tiket-tiket dibeli dengan niat Tawakkal tu 'alallah.. Sebabnya tanpa pengetahuan supervisor. Tunda beli dari Khamis tu pun sebab risau hubby x dapat cuti untuk balik. Hubby ada perjumpaan dengan 3supervisor nya pada hari isnin iaitu hari ini. Kena submit 2jurnal dan juga chapter untuk Phd, juga discussion untuk conference dan confirmation. Cuak! Macam mana kalau cuti tak diluluskan? Eksperimen tak memuaskan? Kena re-do?

Tapi bila kita niat baik, balik untuk mengundi dan ziarah, Allah mudahkan urusan. Pembentangan jurnal lulus, eksperimen dapat respon baik, conference dipersetujui, dan nak balik mengundi pun dapat perlepasan mudah.. Syukur ya Rabb..

Indahnya bila meletakkan Allah di tempat pertama.

p/s : hikmah paling besar tak daftar undi pos, dapat balik ke Malaysia!
Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah









Wednesday, April 3, 2013

Cherry Picking

Assalamualaikum..

Hi readers!

Lama menyepi kerana ketiadaan mood untuk berblogging. Makanya, masa tu digantikan dengan aktiviti meng'edit' gambar-gambar yang super banyak. Cucinya belum. heee.. 

Kalini nak ceritanya petik ceri.  Dah pegi lama dah 18 November 2012. Rombongan dengan family KVN yang lain. Dan ada juga serombongan dari Malaysia datang cuti-cuti Melbourne. 

Lokasi: Paynes Orchard, 372 Bacchus Marsh RoadBacchus Marsh, VIC 3340 Australia.
"Bring a hat for each person, and sturdy shoes. We provide buckets for picking.
$4 entry fee per person. Fruit is picked and purchased $/kg."

Masa sampai Iffah Humaira tengah tido. 


nie kakak kesayangan Iffah Humaira. Namanya Iman Solehah. Kalau nampak kak Iman, Iffah Humaira mesti nak ikut mana kakak pergi. Tengok, dengar je suara Iman, terus bangun! Mungkin ke sebab dalam perut dulu memang panggil dia Iman? haha kebetulan.


ok, kita pakai baju sejuk dulu. Pose sikit!






Ceri di pokok..
 




Kami tengah petik ceri..


Iffah Humaira dan ceri.











Nactarine tengah tunggu untuk ranum. Belum boleh petik lagi. Kena tunggu maybe 2minggu.


Hasil tangkapan. lupa dah berapa dollar sekilo.

 

Kami beramai-ramai..

terus.................
 

Rombongan diteruskan ke...




dengan aktiviti bermain air dan piknik BBQ.. nasib ummi sentiasa bawak baju spare untuk tersayang.. Sebenarnya suhu memang rendah masa ni.. dalam 15 xsilap. Excited nampak air memang tak dapat dibedung lagi. Rindunya kat sungai-sungai Malaysia.






Kak Julie dari UMT. Kakak ni penah baca blog saya. Malunya jumpa blog reader..


Gambar kami satu!
 

On the way balik jumpa windmill ni. Ingat tempat melancong rupanya restoran. Ada wedding reception baru habis. cantikkan! subhanallah! 




Website Paynes Orchard, klik sini.
Website Bacchus Marsh, klik sini.


Thanks for reading!