Wednesday, November 30, 2011

Iffah Humaira.. 5 months

Assalamualaikum readers!

Lama den tak menjengah ke blog.. bersawang bagai siap debu 1 inci lagi.. fuuuuuuuuuhhhhhhh!!!!! haa.. pi jauh-jauh.. lepas sepurnama kalau tak update, baru datang balik ye!

Hari nie, if ikut kalendar masihi, Iffah Humaira dah cukup 5 bulan.. Nie kali terakhir ummi ikut kalendar masihi.. sebab ummi dapati yang kalendar Hijrah adalah lebih accurate untuk perkembangan lil khalifah ummi dan abi..



Untuk perkembangan selama 4 bulan yang dah berlalu tue, ummi dan abi rasa bersyukur sangat-sangat dikurniakan zuriat yang sentiasa menjadi penyejuk hati, insyaAllah selama-lamanya.. Iffah Humaira memang baby yang serious turun ummi dan abinya.. tapi sama jugak macam ummi dan abinya, Iffah Humaira boleh gelak mengekek non stop sampai mata sepet macam umminya..

IH dah boleh capai apa saja yang ada depan mata sampaikan ummi nak minum pun kena tolehkan IH ke sisi lain.. tak boleh ngadap umi lagi, kalau tak, laju je duduk cawan tue kat mulut.. Ummi jugak kena make sure tak de benda bahaya sekeliling IH tambah2 plastik bag yang bunyinya sentiasa menggoda IH.. hee.. Iffah Humaira pun dah start menjerit-jerit sakan.. kata neni anak perempuan memang gitulah ragamnya.. Paling mengujakan untuk IH adalah mandi.. mesti mengesot badan sampai kepala je yang tak masuk air.. confirm yang tukang bagi mandi pun basah sekali bila IH best je tepuk air! paling senang, mandikan dalam sinki.. confirm jimat masa dan tenaga tukang bagi mandi.. haha..

Aktiviti kegemaran Iffah Humaira adalah berjalan-jalan.. amboiii, mana taknya dah ummi dan abi pun macam tue.. tapi bukan setiap hari berjalan.. once dah keluar, memang bersungguh-sungguh la jalannya.. ada je benda yang nak dibuat.. paling common pun, berpagi-pagian di taman.. semua taman kami belasah.. haha.. sebab ummi tak suka pegi tempat yang sama berturut-turut.. dan selalu bear in mind yang Allah lapangkan masa sekarang mungkin kerana masa hadapannya dah kurang berpeluang nak buat aktiviti ni lagi..

Dan alhamdulillah.. IH masih kekal fully BF! dan pilihan IH adalah DF (direct feeding).. Alhamdulillah Allah murahkan rezeki IH.. sampai ummi terpaksa berkorban beli breast pad.. oh ye, bukan xmau tadah untuk stok, atau perah buat stok, atau sengaja suka-suka nak buang dan tak mau pakai washable.. Ummi dah try macam-macam cara since dalam pantang lagi.. Dah try buat stok, dah try bagi botol, dah try pakai washable.. Resultnya, IH tak gemarkan EBM.. Die hanya minum bila terpaksa macam time ummi pegi shoot untuk ArtByFizz Photography dan jugak bila ummi ada urusan penting yang tak boleh nak usung IH sama macam pegi collect album, jumpa customer dan konvo bulan lepas.. Asalnya, ummi beli botol Pureen masa pregnant dulu, ummi dah tukar teat kepada NUK and still IH tak berminat.. IH akan minum air zamzam je guna botol, tapi EBM memang no! maka, ummi pun tukarlah botol lepas dapat tau dari junior ummi yang Thefirstyear ada botol Breastflow.. memang bila IH sedut, baru susu keluar dan botol tue memang serasi untuk IH minum EBM.. dengan syarat, ummi takde kat situ! sebab tue la ummi discontinue buat stock.. dan ummi pakai disposable jugak, sebab washable selalu bocor dan ak dapat menampung untuk waktu yang lama.. Satu hari 6 keping ummi guna sampai umur IH 3 bulan.. now dah slow sikit.. 4 keping 1 hari.. IH minum air zamzam pun bila tak cukup susu yang ummi stokkan.. solid food, no, no, no.. ummi doakan IH dapat BF sampai umur 2 taun kalau ummi mampu.. kalau tak mampu, ummi akan sulamkan dengan solid food lepas 7 atau 8 bulan nanti.. tapi bersyarat jugak, ummi tak de pilihan lain selain makan, makan dan makan..

dan baru-baru nie, ummi sangat-sangat bersyukur Allah murahkan rezeki Iffah Humaira.. IH menang untuk snap-it-right contest yang Huggies Malaysia buat on 21st November 2011.. task dia,
Hi everyone, here's the sixth task for the Huggies Snap-it-Right Contest. The first five winners will take home a Huggies play tent each, and the following five will win a pack of Huggies diapers Jumbo size. Good luck!

Huggies cares for your child’s safety, so snap a photo of your precious one in his or her comfortable car seat!

 ·  ·  · 21 November at 19:00 via Conversocial · 

Huggies MalaysiaDear all, here are the winners for the Huggies Snap-it-Right Contest for 21st November 2011.
The following winners will take home a Huggies play ten each:
1. Crystal Chua
2. Beena Shashikant
3. Jullyn Hoong
4. Fen Nie5. Siti Azirah
The following five will each win a pack of Huggies diapers Jumbo size:1. Nurul 'Izzah Zulkifli2. Diana Natasha3. Michelle Chong4. Jovi Chong5. Christina Ting
Congratulations to all our winners. Huggies will be contacting you via Personal Message on 29th November 2011 for details on how to claim your prizes, so please be sure to activate the settings on your facebook account by then. ·  ·  · 22 November at 18:01 via Conversocial · 

 Huggies Malaysia
Dear all, here is the corrected winners list for 21st November 2011.
1. Crystal Chua
2. Beena Shashikant
3. Jullyn Hoong
4. Fen Nie
5. Nurul 'Izzah Zulkifli
6. Diana Natasha
7. Michelle Chong
8. Jovi Chong
9. Mary Ann Taruc Ong
10. Noor Azizah Ahmad
Congratulations to our winners! Please enable your PM settings so that Huggies can contact you on 29th November 2011.
 ·  ·  · 23 November at 16:14 ·  

Ikut senarai awal, IH menang Jumbo pack diapers.. then, keluar revised list macam boleh menang playtent.. nanti kita tengok ye hadiah apa yang sampai.. Gambar antara yang terawal..



sebelum tue, 15 november 2011 ummi ada hantar borang redeem swimming pool for RM80 and above purchased Huggies Dry Comfort in one receipt.. Ummi hantar guna pos Ekspres.. Khamis lepas 24november 2011 masa on the way ke kuantan, tok IH bagitau ada parcel.. penat ummi fikir apa yang ummi beli sebab setaunya memang takde.. Snap-it-right tue pun belum call untuk mintak address.. sampaila isnin baru ummi dapat jawapan.. rupanya.

.



Umi, amma, ibu, mak, mama diluar sana.. sila la redeem swimming pool tue.. borang kat tesco pun ada.. last date 31 December kalau tak silap.. dan ofkos, selagi stok masi ada..

till then!

tq 4 reading!


.
.
.


p/s : ummi nak buat travel blog plak lepas nie.. if ada kelapangan.. nak share dalam blog nie jugak.. xnak tukar blog lain..