Thursday, August 18, 2011

Darah atau show sebelum bersalin, Wiladah & Nifas

Hi readers!

Disebabkan saya turun darah sebelum bersalin maka saya telah meng'google' tentang..
hukum dan perkara berkaitan keagamaan seperti solat, puasa dan mengaji..

Bila dah ada darah atau lendir tue mulalah tertanya-tanya :
1) dikira sebagai darah apa?
2) kena mandi wajib tak?
3) perlu solat tak?
4) batal puasa tak?

Mengenai darah yang keluar ketika saat-saat menanti kelahiran, ini juga menjadi khilaf di kalangan ulamak;
1. Menurut mazhab Syafi’ie; ia belum dikira sebagai darah nifas, akan tetapi dikira darah istihadhah (penyakit).[1] Oleh itu, wanita yang mengalaminya, puasanya masih sah (tidak batal) dan kewajipan solat juga tidak gugur darinya dengan dilakukan mengikut kemampuannya.
2. Menurut mazhab Imam Ahmad; darah yang keluar dua hari atau tiga hari sebelum melahirkan anak yang disertai dengan rasa sakit adalah dikira darah nifas (yakni statusnya sama seperti darah yang keluar selepas bersalin). Maka mengikut mazhab Imam Ahmad ini; wanita yang terbabit batal puasanya dan gugur kewajipan solat darinya kerana wanita yang didatangi nifas tidak sah puasa dan solatnya.
3. Menurut mazhab Imam Malik; darah yang keluar sebelum bersalin, ia bukan darah nifas tetapi darah haid. Berdasarkan pandangan mazhab Imam Malik ini, wanita yang terbabit batal puasanya dan gugur kewajipan solat darinya bukan kerana nifas tetapi kerana haid.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Al-Wajiz Fi al-Fiqh al-Isami, Dr. Wahbah az-Zuhaili, 1/125.
2. Fiqh al-‘Ibadat, Syeikh Hasan Ayyub, hlm. 78.

Nota Kaki;

[1] Atau boleh juga dianggap darah haid jika ada tanda-tandanya. Menurut mazhab Syafi’ie dan Malik; wanita mengandung ada kemungkinan didatangi haid. Namun jumhur ulamak berpendapat; wanita mengandung tidak akan kedatangan haid dan darah yang keluar darinya secara mutlaknya adalah darah penyakit.


maka, kesimpulannya :
1) Ianya dikira sebagai darah istihadah.
2) tak perlu mandi wajib. Darah ini membatalkan wuduk tetapi tidak mewajibkan wanita tersebut mandi hadas. Oleh itu wanita yang keluar darah tersebut hendaklah membasuh dan mencucinya dan hendaklah berwuduk.
3) masih wajib bersolat.
4) puasa tidak terbatal.

Mengenai wiladah dan nifas pula,
Mandi kerana wiladah dan nifas adalah dua perkara yang berbeza.
1) Mandi wiladah ialah mandi selepas melahirkan anak samaada keluar darah atau pun tidak.
2) Mandi nifas adalah mandi wajib setelah darah nifas kering (habis) tempohnya paling sedikit ialah satu lahzah (setitik) dan paling maksima ialah 60 hari.

Kedua-duanya adalah antara sebab-sebab yang mewajibkan seseorang itu mandi wajib iaitu mengangkat hadas besar.

Hukum bagi seseorang wanita itu tidak mandi wiladah adalah berdosa sekiranya ia mengetahui dan tidak berdosa jika sebaliknya.

.
.
.
.
.

selamat beramal..

Sunday, August 7, 2011

Nama Dalam Perut Bukan Iffah Humaira



Assalamualaikum readers!

Mula-mula nak letak tajuk nie..

How Iffah Humaira Got Her Name?

ala-ala bunyi...

How Dalat Got Its Name?

apa benda tue? alaa.. tajuk cerpen komsas omputih masa kat skul dulu la.. ada negeri tak tau pun kan tajuk nie? lupa dah..

berbalik pada tajuk, sungguh yang sesungguh-sungguhnya! nama dalam perut bukan nama yang sekarang.. Pangkal nama tue letak dari masa gynae KJMC expect baby bakal say hi to the world tue adalah gurl.. disebabkan suka sangat baca ayat tersebut maka, nak letak la nama tue sebagai pangkal.. dan ada 2 perkataan lain dibelakangnya.. oh ye.. nama utk baby boy pun dah ada masa tue.. cuma sebelum diexpect gender apa yang keluar.. lebih banyak panggil caliph/caliphah..

dan masa sembang2 dengan dia dalam perut dulu.. penah la sebutkan 2-2 nama boy & gurl nie.. dan subhanallah.. dia respon pada nama gurl.. mungkin kebetulan atau petunjuk, wallahua'lam.. untuk nak make sure yang lebih lagi, try panggil nama boy dlu den nama gurl.. dia respon pada gurl.. tukar plak.. pggl gurl dlu, den boy.. dia still respon pada gurl.. sebenarnya tak kisah pun boy/gurl janji sihat dan sempurna sudah..

bila sesiapa tanya nama baby dah ada belum? jawapannya mestilah... dah ada, tapi rahsia.. tak best pulak nak reveal awal2kan lagipun tak confirm gender.. maka, kami berdua pun continue la dengan nama tue sampai baby dah keluar..

tup tup..

Mak, FIL n MIL pun tanya la nama apa nak letak? Hubby dengan bestnya cakap kami dah ada nama nak letak. bila dikemukakan,
mak : apapun mak x kesah, janji ada makna sudah..
FIL & MIL : yaka? ok akan dibincangkan..

chitchatchitchat.. kami pun terdengarlah apa yang mereka katakan.. nama tersebut dibangkang.. alasan.
word 1 : orang kampung x reti sebut
word 2 : sama macam nama umi baby
word 3 : macam nama lelaki

maka,
sungguh la sedih..
sebab anak sulung..
penat tunggu bila nak keluar..
dah susah payah mengandung, bersalin..
dah panggil dari dalam perut..
tiba-tiba kena tukar pulak..
mula la nak merajuk..
tumpah dah air mata..

huhu..
lara sungguh..
nama tue terpaksa dilupakan..
(orang dalam pantang memang cepat emo)

tapi sepanjang tempoh nak letakkan nama tue, memang terdetik di hati kami nak bagi nama Humaira.. sebab dia sangat merah macam udang bakaq.. transform
terus tue sampai ke kaki..

dan tiba2 Allah gerakkan hati ramai2 untuk cadangkan letak Humaira.. tambah-tambah lepas tengok dia menangis.. putih kemerah-merahan.. nama gelaran yang Rasullullah bagi pada Saidatina A'isyah R.A..

Hari ke 4 confirm nama Humaira.. cuma kena cari pangkal atau hujungnya.. disebabkan nama yang dalam perut tu dah sebati di mulut, ada jugak berkali-kali panggil dia dengan nama tue.. T.T....

Maka pulun la pulak untuk cari nama sambungan.. antaranya mintak cadangan dari yang datang melawat dengan FB..

Dipendekkan cerita, kami cadangkan letak Iffah (Suci).. nama Iffah inspirasi umi dan abi jugak.. itu untuk word 3 nama dalam perut.. tapi bukan untuk kali ni.. untuk adik2nya nanti.. hehe..

Abi pulak tiba-tiba je cadangkan letak Hannah (Kasih Sayang) Humaira..

Lepas musyawarah dengan mak, MIL & FIL, mereka setuju dengan Iffah.. Abinya pun setuju jugak.. dan survey yang dibuat pada hari ke-6 pun dimenangi oleh Iffah Humaira.. panggil Humaira oleh FIL & MIL.. Iffah oleh mak..

Kemelut ejaan pulak lepas tue.. pening fikir ejaan Melayu terbaik.. haha.. lastly, pada hari ke-7, pegi JPN dan daftarlah nama

Iffah Humaira binti Mohd Hafiz




Indahnya musyawarah..

.
.
.
.
.

Nama dalam perut? Syifa' Nurul Iman..
Pegawai JPN tue type.. Iffah Humairan.. Naseb hubby perasan.. kalau tak, free je jadi.. Iffah Humairan@Humaira binti Mohd Hafiz..

TQ for reading!



Thursday, August 4, 2011

Keluar rumah masa dalam pantang

Day 18 : Surau Al-Akidah buat 'aqiqah

Day 21 : Hantar album customer ABF untuk printing.. Pegi PKNS Shah Alam beli air zamzam 2 botol besar, beli girdle & korset..

Day 29 : Collect album dah siap printing..

Day 31 : Collect album dah siap printing, skali pegi tsilap info daa.. Terus ke Jusco Wangsa Maju,,

Day 35 : Jusco Sunway Pyramid..

=)

semuanya keluar dengan mak ikut skali kecuali day29..

.
.
.
.
.

jalan-jalan jugak.. kena beringat sama..



Wednesday, August 3, 2011

Warded + Balik rumah

Salam readers..

lepas selamat bersalin jam 1:17pg, 30Jun2011.. saya tinggallah di wad berdua dengan baby..

makanan dekat PPUM memang bukan gaya pantang orang kampung.. lunch & dinner dapat nasi, sup ayam dengan apa masak kicap tah.. lupa dah.. tengok pun naik takut sebab wondering boleh makan ke tak.. yelah, sup tue berair, ikut hati memang nak hirup sampai habis je.. pastu kicap tue katanya boleh berparut.. haha.. apepun, disebabkan tak rasa nak makan, maka, makan la bekalan yang dibawak dari rumah.. nasi panas + ikan kering haruan..

oh ye, esok nya tak sempat dapat menu yang dipilih sebab malam tue dah boleh discharge PPUM jam 8malam.. syaratnya gini, baby kena poopoo & weewee pastu bagi nurse tengok dah boleh balik.. sebenarnya baby dah poopoo pukul 9pagi, dah weewee skali tapi nurse tak puas hati tak nampak weewee betul2.. sabar jelah.. bosannya duduk hospital dengan bateri henpon yang dah habis.. pukul 7 malam baru sampai charger phone.. pukul 8 dah boleh keluar after nampak weewee baby jam 730.. yey!!

dan lagi, after dah deliver, kalau nak pegi toilet for the first time, kena panggil nurse.. diorang temankan dan ajar guna maternity pad yang super payah tue.. hehe.. sambil story-mory lagi.. sah la yang diorang try untuk kita tak rasa sakit sangat masa buat aktiviti..

yang paling best bila kena marah dengan nurse.. kui3.. macam nie, baby dah poopoo masa kul 9pagi tue, nurse tau after dia datang ronda2 wad.. kul 11 datang ronda lagi dia cakap nanti lepas pusing wad dia tukarkan diaper.. pukul 2 petang, tak sampai2 jugak.. ate nya, umi baby dah kerisauan takut baby alergik kulit.. hatta, dibukanya diapers, angkat baby, bawak pegi toilet, bukak air, basuh.. 1st poopoo macam melekit dah guna air pun tak cuci, mintak hubby panggilkan nurse.. dapatla ceramah free.. "ehhh, beraninya kamu angkat. kalau jatuh macam mana? 1st baby ke nie? lain kali guna wet tissue je ye.. kamu tak biasa lagi.. bla3.." aik2.. nurse silap tue tak biasa.. ayat tak seswai coz dah biasa sebenarnya.. cuma alasan takut jatuh je boleh diterima.. heee.. "habis tue, dari pukul 9 pagi saya tunggu tak datang2 pun.. macam mana??" jeng...

visitors of the day.. Basyirah yang datang melawat pukul 1230tghari.. tq basyee.. dapat la sembang2 hilangkan bosan after penat melangut dan penat bersalin.. tak de pulak doktor pelatih yang nak interview.. mesti sebab nak bagi cukup rest.. hehe..

pukul 1ptg abah pun datang tengok cucunya dengan MIL & mak.. oh ye, FIL & MIL sangat happy dapat gurl sebab hubby and BIL adalah lelaki.. sampai cakap macam nie, "akhirnya gurl jugak.." hee.. cuma FIL tak tau nak layan macam mana bila besar nanti.. kalau lelaki confirm usung pegi masjid.. oh FIL, baby baru lahir la.. hehe.. mak cerita yang FIL sangat semangat nak tanamkan uri baby dan akhirnya berjaya jugak.. TQ abah!

kul 9malam, paksu & family sampai bersama2 adik lelaki saya jugak.. tq acu, uploadkan pic baby since tak sempat nak update apa2 kat alam maya.. yelah, baru bersalin ingat boleh layan alam maya tanpa bebelan? haha..

maka, bermulalah episod bertungku, berbengkung, berurut, dan layanan bak permaisuri.. episod minum air suam, makan nasi panas + ikan kering talang & haruan.. tak lupa jugak episod sembelit yang benar2 menguji kesabaran.. ahaks!

TQ for reading!