Monday, June 24, 2013

Penginapan sekitar Melbourne

Assalamualaikum..

Hi readers!

Saya dihujani email dan fb messages yang banyak bertanya tentang option selain dari Malaysia Hall Melbourne. Dah namanya Malaysia Hall, confirmlah semua yang datang ke Malaysia nak tuju ke sana. Almaklumlah, selepas pengumuman harga baru Malaysia Hall pun, ianya masih dikira murah berbanding backpackers accomodation, hotel dan motel yang ade. Terlalu murah tak padan dengan lokasinya yang sangat strategik.

Berkenaan dengan penginapan, adalah diingatkan kepada semua pelancong untuk maklumkan jumlah penginap secara tepat. Kalau 12orang kena inform 12. Dia tak macam Malaysia, kata 2orang, tapi yang masuk 4orang. Bahaya tu, takut kena tindakan sebab mereka sangat mementingkan keselesaan dan ikut polisi serta prosedur. Untuk penginapan Backpackers pulak, sila check dulu sebab ada sesetengah provider bercampur lelaki perempuan.

Okey, ini pilihan penginapan yang ada sekitar Melbourne. Mudah access melalui tram utk ke city InsyaAllah. Cuma dari segi harga saya tak boleh nak confirmkan dan anda kene send enquiry.

1) Malaysia Hall Melbourne klik sini.
2) Parkville Motel. klik sini.
3) Dolma Hotel. klik sini.
4) Parkville Place Apartment. klik sini.
5) Princes Park Motor Inn. klik sini.
6) Tune Hotel. klik sini.
7) Ibis Hotel. klik sini.
8) Nomads All Nation Backpackers. klik sini.

Bagi sesiapa yang pernah menginap selain di Malaysia Hall Melbourne, bolehla berkongsi harga dan review ye. InsyaAllah akan rajin update kalau ada respon dari yang berpengalaman.

Semoga bermanfaat.
Thanks for reading!

19 comments:

  1. Asslm Izzah
    This is Kak Amilah..Slm Perkenalan.Nice reading ur blog.So interesting n informative. Actually Akak n family(5 org) dah confirm ticket. Arriving on this 21 Aug 11.40 pm. Since this is our first time,nk tanya weather kat sna skrg? Perlu bwa winter coat ke? Dah booked Dolma Hotel for 3d2n.Hrp dpt jumpa or contact Izzah on that day since kita smpai mlm..

    ReplyDelete
  2. Wslm K.Amilah.
    Thanks for reading kak :)
    InsyaAllah weather masih sejuk lagi masa ni. mgkn bukn stakat winter coat tp perlu pakai berlapis juga.. If kak dah ada bajunya bring along ye.. InsyaAllah boleh contact tp xdpt jnji utk bjumpa sbb mertua, adk ipar dan mak akan datang sehari sblm akk datang nnt.. :)

    ReplyDelete
  3. AsSalam Izzah,
    Tahniah dan terima kasih for this very informative blog, interesting and easy to read! Akak jumpa your blog while googling for senarai barang yg boleh bawa ke australia. Nak check update since this time nak bawa MIL & FIL jalan jalan beraya tempat omputih for 7 days. And masa winter lak! hehehe... Nak cari snow kat Lake Mountain, Mt Buller jauh. Akak dah pernah ke Gold Coast/Brisbane 4 tahun lalu & berjaya bawa masuk some food item. Alhamdulillah. Now akak nak minta recommendation on public parking sekitar city area? Boleh? My email norsham2011@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya reply msg akak di fb ye.. TQ for reading :)

      Delete
  4. Salam cik izzah,
    Boleh tlg recommend sy pakey tour n hotel memandangkan nexmonth 13oct2013 sy akan ke sana with wife..boleh email sy tak..tq
    mohdasyraf1985@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Salam izzah,
    Nak tanya ada tak homestay or kawan yang buat homestay di sekitar melbourne. Kami akan berada di sana pada 04 - 08 Disember 2013. Since Malaysian Hall dah penuh dan apartment di CBD pada harga yang berpatutuan pun fully booked, kami pun dah buntu mana nak stay di sana nanti. Harap izzah boleh beri sedikit pandangan atau menolong dalam kes kami ni. My email z_zul75@yahoo.com. Thank you.

    ReplyDelete
  6. Kwsn ptik buah kat mana ya..nak pi kerja..

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum.. saya nak tanya psl penginapan. saya dan 2 orang lagi kawan (ibu dan anak pmpn) akan ke melbourne 9 jun-16 jun. kami da try contct Malaysia Hall sejak 2 hari lepas. fax, call,email tp langsung takde respon. mohon bantuan... kindly please email me at zarinakassim94@gmail.com /FB: ienad_8788@yahoo.com (Iena Yui Chan)

    mohon pertolongan. terima kasih...

    ReplyDelete
  8. salam..nak tanya kalo 1 hingga 7jun 2015 dh winter ker...n suhu roughly cmne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Ye dah winter pada tarikh tersebut. Suhu sekitar 4-15degree insyaAllah.

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Salam puan izzah,
    1. InsyaAllah saya plan ke sana 23-28may. Kalau pakai seluar+tshirt+jacket ok ker?
    2. Plan nk bawa makanan dr malaysia. Apa syarat2nya? Strict ker?

    zaidymm@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Assalam kak, saya akan ke sana 29/5 ni dan stay di princess park motor inn. Untuk ke center Melbourne tram no brapa ye n berhenti di mana? Tq

    ReplyDelete
  12. Salam.sy akan ke sna pada 27/8-1/9 dgn kwn sy.kami berdua sje.perlu ke kami sewa kereta?ok tak kalau stay kat philip island semlm

    ReplyDelete
  13. Salam izzah,
    Akak bercadang ke Melbourne pada 8/9 April - 16 April 2016 bersama suami dan anak perempuan yang dewasa. Nak tanya ada tak homestay or kawan yang buat homestay di sekitar melbourne. Harap izzah boleh beri sedikit pandangan atau menolong akak. My email asdahulluk@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum akk ada beberapa soalan nak tanya. Boleh email akk
    syuhailazarini@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum akk ada beberapa soalan nak tanya. Boleh email akk
    syuhailazarini@gmail.com

    ReplyDelete
  16. mohon bantu dr hotel info n transport...since kami smp mlm...emiliaman@ymail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ops lupa nk inform kami nk cr apartment yg ada dapur...dr 28 mei smp 4jun 2016

      Delete