Friday, August 31, 2012

Maaf

Assalamualaikum..
Hi readers!

Maaf saya telah menutup sebentar entri sebelum ini Belajar di Luar Negara Part 1 untuk proses penambaikan pada entri. Ada beberapa perkara yang saya telah terlepas pandang sebelum ini.

Terima kasih.

Wednesday, August 1, 2012

MH149

Assalamualaikum..
Hi readers!

Perjalanan selama 8jam sgt mudah untuk kami atas flight Malaysia Airlines MAS MH149. Alhamdulillah Iffah Humaira behave dan tak macam2.
5hari sebelum berlepas, saya call MAS service center untuk reconfirm beberapa perkara. Sebelum tu sudah berkali2 google. Memandangkan perjalanan ini yang pertama kali ke luar negara dan paling lama untuk saya dan pertama kali untuk Iffah Humaira maka haruslah saya cuak. Maka, saya buat panggilan ke MAS Call Center.

Soalan saya:
1. Berapa berat bagasi yang dibenarkan untuk seorang?
Untuk kelas economy, 20kg untuk check-in baggage, 7kg untuk in hand baggage. Bagi infant, 10kg untuk check in, hand baggage untuk pampers, bottle dan makanan. Stroller boleh tolak sampai ke kabin.

2. Berapa saya perlu bayar untuk setiap lebihan 1kg?
Untuk ke Australia anggaran sebanyak rm100/kg.

3. Saya perlukan bassinet utk baby, berapa saya perlu bayar?
Hanya perlu booking dengan kami sebab bukan semua bahagian kabin boleh muatkan bassinet. Ok, saya bookingkan utk puan dan suami ye.

4. Oh ye, kalau macam tu saya perlukan seat number untuk mak saya juga takde lah mak keseorangan. Maaf puan, seat utk penumpang lain tak boleh pilih kecuali berbayar.

5. Tapi mak saya OKU, ada rate khas untuk OKU ke? Mak tak pernah naik flight sebelum nie. Takut kurg selesa dan tak dapat dengar arahan jelas.
Maaf puan, OKU rate untuk domestik sahaja. Kalau macam tu seat no mak puan saya bagi sekarang ye sebab special case.

Untung telefon petang tu. Terus dapat no.seat dan pastinya kami tak terpisah. Kami duduk sebaris dan ada extra 1seat sebelah emak. Semestinya seat mak tu untuk parents baby bassinet sebelah. Rasa bersalah la jugak, kesian ayahnya kena duduk jauh sikit dari isteri dan anak. Tapi nak buat macam mana.. Dah rezeki kami.. Heee..

Solat subuh atas flight adalah pengalaman pertama. Tandas yang muat2 tu bergegar jugak kadang2..
Masuk ruang udara Melbourne, kapten maklumkan suhu mencecah 4°c. Baju yang dipakai hanyalah baju biasa dua lapis yang tak terlalu tebal. Hanya IH siap dengan thermal wear @ longjohn. Redah saja lah labuu..


Till then..
Wassalam