Monday, October 22, 2012

Tips : Barang yang Dibenarkan Bawa dan Pos ke Australia

Assalamualaikum,

Hi readers. Hawau yau? (Ejaan asal, How Are You)

Entry kali ni upon request di Facebook saya, berkaitan dengan barangan.



Sebelum menjawab soalan ni saya nak ceritakan tentang pengalaman saya bertanyakan pandangan orang lain yang pernah datang dahulu ke Australia sebelum kami.

Antaranya:-
1. Makanan
Melbourne senang saja nak jumpa Halal food. Banyak orang Islam kat sana. 
Tak perlu bawa banyak setakat berat (20kg) yang boleh je. Nanti barang kena kuarantin dan buang atau hantar semula ke Malaysia kalau tak lepas.
2. Peralatan
Kat sini ada semua. Orang Malaysia yang datang beli barang sini dan bawa pulang ke Malaysia.
Semua jawapan di atas betul sebetulnya. No offense. Cumaaaaaa..

Mahal!

Jadi, boleh bawa dan pos dari Malaysia. Tapi pastikan dulu yang barangan tersebut memang boleh dibawa dan tidak membazir wang ringgit anda.

Yang paling penting anda mestilah DECLARE! ye, maklumkan apa yang dibawa atau pos itu..

Penting : Soalan 6 & 7 perlu bertanda YES.




Atau anda perlu berdepan dengan PENALTI atau perkara-perkara ini :

Declare it
You will be given an Incoming Passenger Card before you arrive in Australia. This is a legal document.
You must tick YES on your card to declare if you are carrying food, plant material or animal products. You can take these declared items with you to the clearance point where they will be assessed by a DAFF biosecurity officer.
Alternatively, you may dispose of food, plant material or animal products on arrival in the quarantine bins located in the airport terminal.
On arrival your baggage may be assessed by x-ay, detector dog or inspected by a DAFF biosecurity officer. If you fail to declare or dispose of any biosecurity risk items, or make a false declaration:
  • you will be caught
  • you could be fined $220 on-the-spot, or
  • you could be prosecuted, fined more than $66000 and risk 10 years jail and a criminal record.
You will not be penalised if all items are declared, even if they are not allowed into Australia.


Ye, dan faham kenapa kami cuak dulu? Inilah sebabnya.. huhu..

Maklumat tentang barang yang tidak boleh dibawa/pos ke Australia boleh klik di sini.

Kos pos tidaklah terlalu mahal kalau dari Malaysia ke Australia boleh pilih untuk hantar guna Surface Parcel (sampai dalam masa 1-3bulan) atau Air Parcel (dalam 10 hari bekerja).



PARCEL RATES FROM MALAYSIA TO AUSTRALIA

Tariff for a Parcel Weighing Not More Than  30 Kg =30000 gm

Surface Parcel:

< 1 Kg
(RM)
< 3 Kg
(RM)
< 5 Kg
(RM)
< 10 Kg
(RM)
< 15 Kg
(RM)
< 20 Kg
(RM)
< 25 Kg
(RM)
< 30 Kg
(RM)
Maximum
Weight
(Kg)
Insurance
Limit
(RM)
26.1030.3036.8051.5064.5082.2099.90111.60303,000.00

Total Amount :  RM 111.60


Air Parcel:

First 250gm
(RM)
Every Additional 250gm
(RM)
Amount
(RM)
Maximum
Weight
(Kg)
Insurance
Limit
(RM)
29.104.1029.10 + (119 x 4.10) =517.00303,000.00

Total Amount :  RM 517.00



Sumber: Pos Malaysia



Ikut pengalaman saya, Air Parcel pernah sampai dalm masa 3 hari (pakaian dan alat tulis) dan 7 hari (kuih raya yang hancur 70%). manakala Surface Parcel ambil masa 1bulan setengah.

Buktinya:






Memang banyak, tidak semahal beli di sini dan berbaloi! Oh ye, ada 2 3 bungkus yang dilupuskan kerana faktor keselamatan dan defect. Paling sedih Serunding Daging seberat 4kg yang memang faktor kecuaian saya sebab dah clearly mereka tulis daging adalah barang larangan.

Antara surat cinta AQIS yang diterima :



Dulu yang paling saya risaukan bab kicap. ye, Kicap! Sebab Tuan Suami WAJIB ade kicap kat rumah. Kalau takde tu makan juga bukannya tidak. hehe.. Kicap kegemaran mestilah Kicap Kipas Udang.
Dah, jangan risau lagi ye kerana Kicap Kipas Udang memang wujud di Australia.. hehe..

Nampaknya yang paling bermasalah adalah sos cili.
Cuba tengok ini.. Teng, teng, teng!






Banyak lagi yang kami try.. End up masukkan dalam makanan. Sos cili yang paling sedap adalah Coles Chilli Sauce. Coles adalah nama pasaraya macam Tesco di Malaysia. hehe..


Sekian!



p/s : jika anda mempunyai cadangan atau pertanyaan atau nak request entri, sila komen di bawah ye. Saya mesti baca.



44 comments:

  1. Thanks for the info. Pos barang dengan bawak brg dgn kontena sama tak prosedurnya?

    ReplyDelete
  2. Saya kurang pasti tentang hal ini. Cuma nasihat saya pertimbangkan dahulu apa barang yang hendak dibawa dalam kontena tersebut kerana barang2 di sini yang second hand lebih murah dan berbaloi.

    ReplyDelete
  3. Barang second hand tu barang elektrik ke atau perkakasan rumah?

    ReplyDelete
  4. @ahmad ijat

    barang second meliputi semua perkara dari pakaian hinggalah barang elektrik dan juga perkakas rumah. Kebanyakannya boleh dapat secara percuma. Dan untuk mereka yang datang ke Melbourne, kita ada komuniti orang Melayu Malaysia terbesar yang dipanggil Kg. Vic North. KVN ini akan membantu ijat bila datang ke sini nanti ye.

    Oh ye, saya hanya bawa basic dari Malaysia seperti rice cooker dan blender sahaja. Satu set pinggan Corelle saya beli di Australia. Peti ais percuma hasil dari Spring Cleaning (warga tempatan letakkan perabot dan perkakas yang masih elok tetapi tak mahu digunakan lagi di luar rumah dan bebas untuk ambil) manakala TV, sofa, pinggan mangkuk semuanya dari warga KVN. Mesin basuh dan pengering pula beli dari kedai second hand. Boleh juga beli atas talian melalui http://gumtree.com.au

    Harap info ini membantu.

    ReplyDelete
  5. salam akak, sy ada benda nak mintak tolng akak, bulan dua nti saya akan pergi ke sydney,australia untuk internship, akak kalau rajin, contact la sy kat fb (sharifah ashila) atau emel kat saya (sharifah.ashila@yahoo.com)..sebab saya taktau cmna nak contact akak ha -___-"

    ReplyDelete
  6. salam,

    saya ada add awak di FB. Harap boleh accept. I'Allah saya akan ke melbourne bulan 10 ni utk smbung belajar jugak..

    selamat berkenalan.
    shahida

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..

      Selamat berkenalan sis. saya dah approved. Harap blog ni dapat membantu. :)

      Delete
  7. salam..sis, saya cuba nak pos kopi gano ke luar negara pejabat pos malaysia sini tak nak terima sebab item bentuk serbuk tak diterima katanya. Apa pendapat sis? saya tgk banyak je barang2 dapur awak sampai elok jeee..pening den ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sis. mgkn kalau buat postage secara sedikit agak susah. apa kata gabungkan sekali dgn barangan lain n declare sebagai dried food.

      Delete
  8. Salam...

    Terjumpa blog ni masa search pasal makanan.Saya nak tanya.saya akan ke Perth hujung minggu ni.untuk makanan dalam tin cam sardin/sambal udang boleh ke bawa ke Australia?and how about medicine?saya ni pesakit gastrik.ingat nak bawak cam gaviscon tp xtaula lepas ke x.

    thanks for replying :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm sis Yus, boleh insyaAllah selagi tidak berasaskan daging. Ubatan juga boleh. Yang paling penting sis perlu declare dalam Passanger Card yang sis ada membawa makanan dan ubatan ye.

      Delete
  9. Salam,

    Nurul, kami sekeluarga (3 org) nak ke Melbourne pd awal Mei nanti, ada konference kena hadiri selama seminggu. Cadang nak duduk di hotel, tapi budget ada tight. Ada tak cadangan yang sesuai utk penginapan (sekitar AUD$1500-1800 for 6 malam)? Juga adakah elok dibawa sama small rice cooker?
    Sekian. TQ so much. Laila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Puan Laila,

      Di sini saya ada senarai motel dengan harga berpatutan, cuma saya kurang pasti tentang ratenya, puan boleh emailkan kepada mereka ye.
      http://www.parkvillemotel.com.au/motel-rooms.php
      http://www.dolma.com.au/accomodation.html
      http://www.parkvilleplace.com.au/rooms/
      http://www.princespark.com.au/accom-apartment.asp

      Kalau tidak silap pandang, ada jugak yang dah lengkap dengan kemudahan memasak, oleh yang demikian, saya cadangkan Puan bawa bersama sabun Taharah untuk memudahkan proses samak.

      Delete
    2. Assalamualaikum,
      Ribuan terima kasih atas tips yag diberikan. Namun ada tak motel/hotel/homestays yg dekat dengan China Town or central Melbourne. TQ

      Delete
  10. salam,
    saya nak tya nk g melbourne sume mkanan kering boleh bwk ke?walaupun beras..kite boleh bwk ke?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.

      makanan kering yang tidak mempunyai unsur daging boleh bawa masuk. Mengenai beras saya kurang pasti. Kat sini pun ade banyak sis sepaket aud1 utk 250g atau 500g (tlupa).. :)

      Delete
  11. salam..sis, nak tanya if packet drink yang 3in1 tu boleh ke bawak? or die considered as dairy product jugak? thanks~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.

      Untuk keselamatan, dapatkan 3-in-1 di sini. InsyaAllah lebih sedap dari rangkaian yang ada di Malaysia dan lebih banyak pilihan menarik :)

      Delete
  12. Assalamualaikum.sis ada tak kat sana rakyat malaysia yang buat homestay .kak akan ke melbourne pada 7 dec to 12 dec dgn family seramai 8 org. So kalau ada ,bolehtak bagi info thru my email lilolaili64@yahoo.com.my. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam sis Tiera,

      Maaf saya tidak pasti tentang hal ini. Untuk rangkaian penginapan boleh rujuk entri http://nurulizzahz.blogspot.com.au/2013/06/penginapan-sekitar-melbourne.html

      Delete
  13. Assalamualaikum kak..kalua tiket balik ke malaysia kita beli di aus berapa harga nya?

    ReplyDelete
  14. salam sis..nak tanya kalau ke perth prosedur yang sama ke tentang barang ni..sis tahu tak?

    ReplyDelete
  15. sis...bawak jajan bole ke? twisties ke. klo flavor cheese bole ke? lapo.

    ReplyDelete
  16. salam sis izzah,

    saya & sekeluarga akan ke melbourne pada 31 jan 2014 - 6 feb 2014. Bersama kami anak perempuan yg berumur 1 thn lebih. Kalau nak bawak susu formula masuk tetapi belum dibuka containernye..boleh lepas kastam ke? brand susu anak ialah enfapro A+. agak2 ada jual tak kat supernarket melbourne kot kot kene tahan kastam & we have to buy supermarket sana?

    TQ

    ReplyDelete
  17. Akak..betul ke brg sane same jer harga dgn malaysia..cuma tukar dkt depan rm jdk aud..kalau sini rm10 sana pon benda sama dlm harga 10 aud jugak??sy tak tahu sama ada nak pos brg dr msia..atau beli sana..rse mcm lebih murah beli kt msia lepas tu pos barang kn??boleh jimat dlm berapa percent yer??sbb tgk harga same je mcm dkt msia..and selalu pos mmg cecah ke 30kg nih??sbb brg makanan tak adalah berat kn??

    ReplyDelete
  18. Salam. nak tanya sikit bos.

    1. hanfon/ laptop/ kamera nanti kena declare x?
    2. kalau saya tidak membawa apa-apa barang makanan nanti tick "no" kat passenger card tu kan? kerana saya nak dtg melenggang je.. bawak pakaian + kamera + hanfon.
    3. gel rambut REVIVE tu kena declare x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam tuan.

      1. xkena tapi mereka akn scan
      2, ye betul
      3. xkena juga,,

      Delete
  19. Susu formula.?tkt mhal kat sna..tq sis

    ReplyDelete
  20. Salam sis,

    Sis tahu tak ,any post service yg murah,,nak hantar parcel dari melbourne ke malaysia..
    ini email saya : myrazarn@gmail.com

    thanks sis:-)

    ReplyDelete
  21. Salam..kicap & sos tak bole pos ke?

    ReplyDelete
  22. salam..klo nk pos brng dri australia cmne...dan kos dia brapa..klau pisau sbgai gift bleh ke pos..trimakasih

    ReplyDelete
  23. Mcm mn sy nak pos Corelle dr Melbourne ye? Dn berapa kosnya? Boleh reply di hawanimustafa@gmail.com

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum.. tau ke...bole x kita nak pos kismis pd anak kat sydney... x pasti brg larangan atau tidak

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum.. tau ke...bole x kita nak pos kismis pd anak kat sydney... x pasti brg larangan atau tidak

    ReplyDelete
  26. Assalam,
    Boleh sy tau brg apa yg kena lupus selain serunding daging? Klu pos ikan bilis dan cili kering boleh ke?

    ReplyDelete
  27. Assalam,
    Boleh sy tau brg apa yg kena lupus selain serunding daging? Klu pos ikan bilis dan cili kering boleh ke?

    ReplyDelete
  28. Salam sis,saya kat brisbane. Masalah saya ialah nak antar barang dari sini ke malaysia. Sis tau tak kat mana saya boleh antar parcel dengan murah sikit berbanding Australian post? Kalau kat sunnybank n in Inala diorang cuma antar kat Vietnam n China..tolong ya Sis kalau tau..tq 😊

    ReplyDelete
  29. Salam sis. Harap sis masih aktif. Klu hantar barangan elektronik seperti handphone ke australia lepas tak?

    ReplyDelete
  30. Salam Sis..boleh cadangkan x..MCM mana nak pos barang dari aussie ke Malaysia ..

    ReplyDelete
  31. Boleh ke x nk pos rokok dari malaysia ke australia? Berapa banyak maximum rokok dibenarkan?

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete