Wednesday, August 3, 2011

Warded + Balik rumah

Salam readers..

lepas selamat bersalin jam 1:17pg, 30Jun2011.. saya tinggallah di wad berdua dengan baby..

makanan dekat PPUM memang bukan gaya pantang orang kampung.. lunch & dinner dapat nasi, sup ayam dengan apa masak kicap tah.. lupa dah.. tengok pun naik takut sebab wondering boleh makan ke tak.. yelah, sup tue berair, ikut hati memang nak hirup sampai habis je.. pastu kicap tue katanya boleh berparut.. haha.. apepun, disebabkan tak rasa nak makan, maka, makan la bekalan yang dibawak dari rumah.. nasi panas + ikan kering haruan..

oh ye, esok nya tak sempat dapat menu yang dipilih sebab malam tue dah boleh discharge PPUM jam 8malam.. syaratnya gini, baby kena poopoo & weewee pastu bagi nurse tengok dah boleh balik.. sebenarnya baby dah poopoo pukul 9pagi, dah weewee skali tapi nurse tak puas hati tak nampak weewee betul2.. sabar jelah.. bosannya duduk hospital dengan bateri henpon yang dah habis.. pukul 7 malam baru sampai charger phone.. pukul 8 dah boleh keluar after nampak weewee baby jam 730.. yey!!

dan lagi, after dah deliver, kalau nak pegi toilet for the first time, kena panggil nurse.. diorang temankan dan ajar guna maternity pad yang super payah tue.. hehe.. sambil story-mory lagi.. sah la yang diorang try untuk kita tak rasa sakit sangat masa buat aktiviti..

yang paling best bila kena marah dengan nurse.. kui3.. macam nie, baby dah poopoo masa kul 9pagi tue, nurse tau after dia datang ronda2 wad.. kul 11 datang ronda lagi dia cakap nanti lepas pusing wad dia tukarkan diaper.. pukul 2 petang, tak sampai2 jugak.. ate nya, umi baby dah kerisauan takut baby alergik kulit.. hatta, dibukanya diapers, angkat baby, bawak pegi toilet, bukak air, basuh.. 1st poopoo macam melekit dah guna air pun tak cuci, mintak hubby panggilkan nurse.. dapatla ceramah free.. "ehhh, beraninya kamu angkat. kalau jatuh macam mana? 1st baby ke nie? lain kali guna wet tissue je ye.. kamu tak biasa lagi.. bla3.." aik2.. nurse silap tue tak biasa.. ayat tak seswai coz dah biasa sebenarnya.. cuma alasan takut jatuh je boleh diterima.. heee.. "habis tue, dari pukul 9 pagi saya tunggu tak datang2 pun.. macam mana??" jeng...

visitors of the day.. Basyirah yang datang melawat pukul 1230tghari.. tq basyee.. dapat la sembang2 hilangkan bosan after penat melangut dan penat bersalin.. tak de pulak doktor pelatih yang nak interview.. mesti sebab nak bagi cukup rest.. hehe..

pukul 1ptg abah pun datang tengok cucunya dengan MIL & mak.. oh ye, FIL & MIL sangat happy dapat gurl sebab hubby and BIL adalah lelaki.. sampai cakap macam nie, "akhirnya gurl jugak.." hee.. cuma FIL tak tau nak layan macam mana bila besar nanti.. kalau lelaki confirm usung pegi masjid.. oh FIL, baby baru lahir la.. hehe.. mak cerita yang FIL sangat semangat nak tanamkan uri baby dan akhirnya berjaya jugak.. TQ abah!

kul 9malam, paksu & family sampai bersama2 adik lelaki saya jugak.. tq acu, uploadkan pic baby since tak sempat nak update apa2 kat alam maya.. yelah, baru bersalin ingat boleh layan alam maya tanpa bebelan? haha..

maka, bermulalah episod bertungku, berbengkung, berurut, dan layanan bak permaisuri.. episod minum air suam, makan nasi panas + ikan kering talang & haruan.. tak lupa jugak episod sembelit yang benar2 menguji kesabaran.. ahaks!

TQ for reading!



7 comments:

  1. yeay! 1st commenter!! bestnye la berpantang ada hubby n mak.. huhu. tp kn ezh, beraninya kamu angkat baby g basuh poopoo dia!! hee!

    ReplyDelete
  2. hehe.. berani la jugak.. dulu anak p.su umoq 6hari dh tolong mandikan.. heh!

    ReplyDelete
  3. kalau ak dekat, ak dh dtg tgk humaira!....geram akak tgk muke kamu tw humaira..

    ReplyDelete
  4. seronok kan dh dapat baby! Hihi.. muka izzah sungguh berseri di kala itu. dan baby itu sungguh sihat:) suke sangat2 jugak!

    ReplyDelete
  5. Bestnyerrrr..tula mknan kt ppum tu xikut mknan berpantangkan, tp sbbkn akk dh lapar plus x prepare mknan dr umah, belasahh ajela..hehe. Skrg nk kena repeat blk msk labour room.. Huhuhu, baca entry izzah terus rasa nk beranak dh..hahaha

    ReplyDelete
  6. akk dlu pun hospital bg mknn bkn utk org pantang..so,tpaksa la tggu mknn dr rumah..da la 3 hari kna warded..huhu
    neway,best bace cter izzah..n agree with k.eja..braninye angkt bby umo 1hari..k.yani guna wipes je..hehe

    ReplyDelete
  7. i`m wondering to write my experience too ahak :p

    masa baru bersalin tu mmg dah taip jugak skit2 important date n time sume.
    tp xsmpt msuk blog da ilang...

    so kena kerah otak balik nih nk ingt sume hehehe.

    ReplyDelete