Sunday, August 7, 2011

Nama Dalam Perut Bukan Iffah Humaira



Assalamualaikum readers!

Mula-mula nak letak tajuk nie..

How Iffah Humaira Got Her Name?

ala-ala bunyi...

How Dalat Got Its Name?

apa benda tue? alaa.. tajuk cerpen komsas omputih masa kat skul dulu la.. ada negeri tak tau pun kan tajuk nie? lupa dah..

berbalik pada tajuk, sungguh yang sesungguh-sungguhnya! nama dalam perut bukan nama yang sekarang.. Pangkal nama tue letak dari masa gynae KJMC expect baby bakal say hi to the world tue adalah gurl.. disebabkan suka sangat baca ayat tersebut maka, nak letak la nama tue sebagai pangkal.. dan ada 2 perkataan lain dibelakangnya.. oh ye.. nama utk baby boy pun dah ada masa tue.. cuma sebelum diexpect gender apa yang keluar.. lebih banyak panggil caliph/caliphah..

dan masa sembang2 dengan dia dalam perut dulu.. penah la sebutkan 2-2 nama boy & gurl nie.. dan subhanallah.. dia respon pada nama gurl.. mungkin kebetulan atau petunjuk, wallahua'lam.. untuk nak make sure yang lebih lagi, try panggil nama boy dlu den nama gurl.. dia respon pada gurl.. tukar plak.. pggl gurl dlu, den boy.. dia still respon pada gurl.. sebenarnya tak kisah pun boy/gurl janji sihat dan sempurna sudah..

bila sesiapa tanya nama baby dah ada belum? jawapannya mestilah... dah ada, tapi rahsia.. tak best pulak nak reveal awal2kan lagipun tak confirm gender.. maka, kami berdua pun continue la dengan nama tue sampai baby dah keluar..

tup tup..

Mak, FIL n MIL pun tanya la nama apa nak letak? Hubby dengan bestnya cakap kami dah ada nama nak letak. bila dikemukakan,
mak : apapun mak x kesah, janji ada makna sudah..
FIL & MIL : yaka? ok akan dibincangkan..

chitchatchitchat.. kami pun terdengarlah apa yang mereka katakan.. nama tersebut dibangkang.. alasan.
word 1 : orang kampung x reti sebut
word 2 : sama macam nama umi baby
word 3 : macam nama lelaki

maka,
sungguh la sedih..
sebab anak sulung..
penat tunggu bila nak keluar..
dah susah payah mengandung, bersalin..
dah panggil dari dalam perut..
tiba-tiba kena tukar pulak..
mula la nak merajuk..
tumpah dah air mata..

huhu..
lara sungguh..
nama tue terpaksa dilupakan..
(orang dalam pantang memang cepat emo)

tapi sepanjang tempoh nak letakkan nama tue, memang terdetik di hati kami nak bagi nama Humaira.. sebab dia sangat merah macam udang bakaq.. transform
terus tue sampai ke kaki..

dan tiba2 Allah gerakkan hati ramai2 untuk cadangkan letak Humaira.. tambah-tambah lepas tengok dia menangis.. putih kemerah-merahan.. nama gelaran yang Rasullullah bagi pada Saidatina A'isyah R.A..

Hari ke 4 confirm nama Humaira.. cuma kena cari pangkal atau hujungnya.. disebabkan nama yang dalam perut tu dah sebati di mulut, ada jugak berkali-kali panggil dia dengan nama tue.. T.T....

Maka pulun la pulak untuk cari nama sambungan.. antaranya mintak cadangan dari yang datang melawat dengan FB..

Dipendekkan cerita, kami cadangkan letak Iffah (Suci).. nama Iffah inspirasi umi dan abi jugak.. itu untuk word 3 nama dalam perut.. tapi bukan untuk kali ni.. untuk adik2nya nanti.. hehe..

Abi pulak tiba-tiba je cadangkan letak Hannah (Kasih Sayang) Humaira..

Lepas musyawarah dengan mak, MIL & FIL, mereka setuju dengan Iffah.. Abinya pun setuju jugak.. dan survey yang dibuat pada hari ke-6 pun dimenangi oleh Iffah Humaira.. panggil Humaira oleh FIL & MIL.. Iffah oleh mak..

Kemelut ejaan pulak lepas tue.. pening fikir ejaan Melayu terbaik.. haha.. lastly, pada hari ke-7, pegi JPN dan daftarlah nama

Iffah Humaira binti Mohd Hafiz




Indahnya musyawarah..

.
.
.
.
.

Nama dalam perut? Syifa' Nurul Iman..
Pegawai JPN tue type.. Iffah Humairan.. Naseb hubby perasan.. kalau tak, free je jadi.. Iffah Humairan@Humaira binti Mohd Hafiz..

TQ for reading!



5 comments:

  1. memang telah dputuskn d luh mahfuz yg nama humaira adalah iffah humaira dan bkn syifa' nurul iman :) still a very nice name, ummi!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah... nama kanak2 sekarang mmg unik kn....

    n syukur Hafiz perasan kat JPN tu. kalau tidak... ish3 hehe

    ReplyDelete
  3. dua2 name sedap..hehe..
    comelnye IH..bulat je nmpk..berkat susu ibu.. :)

    ReplyDelete
  4. Kami pun panggil kat perut nama lain. Dalam IC baby lain. Lepas ni, kami taknak fikir awal-awal nama. Tunggu semua fam, musyawarah & baru decide semua. HEHE. BTW, Humaira mmg suit dgn your daughter sbb putih kemerah-merahan. ;)

    ReplyDelete
  5. tq all.. =)

    shikin : eh, shikin pn sama gak ye.. tue la.. aft dis xmo dh.. nk pggl mohd n nurul jela.. aft dis tue at least 3 years from now.. hehe..

    ReplyDelete