Saturday, April 9, 2011

Ceritera Air Gula

hari tue g check-up yang first kt PPUM, 6 April..

kan ade citer kne minum gula yang manis sangat tu kan.. Nurse ada pesan untuk call balik PPUM esoknya tanya result.. unfortunately, ibu mengandung mmg jenis pelupa kan.. so, tak call la.. haha.. dengan harapan okei je sume..

tetiba je, jumaat petang dalam pukul 4 macam tue, PPUM yang call.. n nurse tue dengan bangganya (bangga la kot.. haha) cakap, "Puan, dah tau ujian darah? Tinggi ye puan 7.7.. nanti datang semula secepat mungkin ye.. isnin boleh x?"

mak aih.. urgent benar la kan.. pastu mintak kowtim datang hari rabu, hubby plak kata, xpe, kita g je ari selasa coz dah tak ngajar mengaji lagi kat TTDI dan nak tumpu thesis..

Nurse kata okei, datang pagi pukul 8 ye.. tekan A.. puasa skali ye malam sebelum tue..

gulp! mula la operasi mengsms dan tanya mak dengan MIL puasa tue apa maksudnya.. ok, puasa is puasa.. kul 10 malam ke atas dah tak boleh makan apa-apa sampai esok pegi ambil darah tue..

mungkin ada certain reason kenapa gula dalam darah tinggi :
1) makan durian tak cukup 1 bijik.. dah belasah 6 7 bijik sorang sepanjang mengandung nie..
2) sebelum tido minum anmum 3 sudu campur nestum 3 sudu.. dalam tambah lagi kismis 7 biji, kurma 2 biji..
3) non-stop air manis : ribena, sirap
4) aiskrim setiap kali keluar rumah

sabar jela..

ahaha.. puasa yang yok je sebenarnya.. sebab isnin malam tue buka posa makan nasi bukhara ayam restoran syed yang memang marbeles.. disebabkan selera makan bertambah. bagi ada lagi suku, konon nak makan semula 930 malam.. ntah macam mana, ralit pulak main game, jam dah pukul 1030..

tunggu apa lagi, belasah la makan sampai habis.. kui2.. makan dah stop, tapi air masak memang minum macam tengah selam sungai.. sebenarnya, tak tau pun boleh minum ke tak kalau puasa medical purpose nie.. sebab puasa islam tue memang tak boleh makan minum kan tapi di siang hari.. nie malam.. pejam jela mata.. kui3.. ^.^

esok paginya, kul 750 dah terpacak.. tak payah tunggu no giliran sebab ada announcement untuk yang kena minum gula n puasa n ultrasound.. membazir nombor je.. ngeh2..

dengan semangat waja cakap je puasa bila nurse tanya.. masuk, ambil darah tangan kiri pulak.. sebab hari tue kena kanan, pastu x hilang lebam pulak dah.. aiyoo.. ntah macam mana dr. cina tue buat.. kali nie nurse.. cucuk sekali tak dapat pulak, dah tarik jarum tiba2 banyak pulak keluarnya.. membazir sungguh.. lepas tue minum air gula, tunggu 1 jam lagi untuk ambil kali kedua..

kali kedua nie pulak, dah datang dr. cina nya tapi lelaki.. dia tengah cucuk sorang kakak nie.. 5 kali.. tapi tak dapat jugak.. kesian sungguh la kat kakak tue.. bukan stakat tengah lengan. belakang tapak tangan kiri kanan pun try cari jugak tapi still tak dapat.. Dr tue dah rasa bersalah, mintak panggilkan nurse yang cucuk aku pagi tadi untuk tolong carikan urat.. berkali2 jugak la selang seli maaf dengan sorry kat mulut Dr tue.. kakak tue cakap takpe2 sebab memang dah biasa sangat dah jadi macam tue.. Nurse datang, paggil buat kat dalam bilik lain sebab dah crowded sangat dan..... jumpa!! phewwwwww.. lega! alhamdulillah..

sampai giliran aku plak, dia tanya pagi tadi cucuk belah mana, kali nie nak ambil yang sebelah lagi.. tapi bagitau cepat2 kata lebam takut dia tak nampak uratnya.. bagi tangan kiri jugak sambil cakap pagi tadi cucuk 2 kali baru dapat.. Dr tue cuak balik.. hehe.. tapiiii... berjaya jugak dapat sekali cucuk je.. alhmdulillah.. legaaaaa sangat2.. bagi tiub.. terus cepat2 keluar coz dah tak sabar nak minum air.. dahaga sangat..

sebelum tue pegi kaunter depan, mintak tukar date 2nd appointment sebab hubby ada urusan kat UIAM.. nanti, takde sapa boleh hantarkan.. postponed 1 minggu ke depan.. =)

.
.
.
.
.

rindu baby sangat..

3 comments:

  1. uhue kena makan air gula ke. huhu. izah dah lagi dekat ni, macam x cuak je gaya :p

    ReplyDelete
  2. cuak sgt akk.. pastu dh 3 4 hari nie asek tbaca alkisah dlm labour room.. adoiiii.. terrrr tue.. gerun2..

    ReplyDelete
  3. kena kak.. 2kali.. padan muka.. yela.. heaven sgt dgn gula sebelum tue.. haha..

    ReplyDelete