Thursday, May 12, 2011

2nd Check-up PPUM..

31 week +++

Pagi yang liat sangat nak bersiap ke PPUM..
alasan : MIL amik annual leave, balik kampung seminggu.. selalu tak boleh liat-liat takut punch kad mak merah..

macam biasa, parking ppum yang paling dimenyampahkan.. dari zaman ulang-alik teman encik tunang ke pejabat fakulti gigi sampai la ke zaman dah kawin untuk time check-up.. tapi Allah sentiasa mudahkan urusan.. sepanjang 3x pegi untuk chek-up dapat parking tak payah cari dalam bangunan.. betul2 kat lepas ambil tiket..

tapi pagi tue punya liat 815 bru smpai pintu masuk PPUM.. mintak hubby hantar je depan blok pegi parking lepas tue dan cari aku kat dalam je kalau dah siap payment..

oh ye, prosedur kt PPUM, bayar dulu baru check up sebab ada kes dah siap bersalin dan anak dah naik darjah 2 sekarang tapi tak bayar pun kos bersalin.. dahsyat sungguh.. dan hubby sampai sebelum sempat buat payment.. no ke 43 pagi tue... aaaaa.. tue la lambat.. tapi okey la.. sebab PPUM ikut time appointment 930 am bukan time sampai.. kiranya no kat dalam laju.. hehe..

macam biasa :
1) urine test : nasib sempat bawak punya la beratur sampai penuh depan toilet.. nak masuk buang n cuci bekas pun payah..
2) ukur berat : 48kg dah.. sebelum nie 3 mggu lepas 46.2 kg..
3) blood pressure : 99/110.. turun balik..
4) tunggu giliran jumpa Dr..

setiap kali tunggu buka sudoku.. sambil doa dapat Dr. pompuan pun jadilah kalaupun tak dapat yang Islam.. belum sedia nak jumpa Dr. lelaki.. kalau time bersalin tue memang tak daya nak elak dah.. hentam jelah nanti.. kalini sambil paksa2 hubby urut sebab baby movement terlalu rancak sangat sampai backpain, sakit pinggang semua ada.. lagi bertmabah bila dengar suara Dr. lelaki.. oh nooo..

bila turn sampai.. tolak pintu.. yeyay!!!!! Dr. pompuan.. tapi non-muslim.. xpe, tak kisah.. dapat result minum gula yang kedua tue.. jauh sunggu beza dari first yang 7.7.. kedua punya ada ambil 2x.. range between 3.5-5.6.. patutlah!! 7.7 agak tinggi naseb bukan 10 ke.. Dr. kata kalau yang kedua tue atas 7 memang confirm kencing manis.. alhamdulillah selamat!

kali nie x check apa sangat.. dah buat PS test last week pun result normal.. alhmdulillah.. just check tinggi perut dan dengar heart beat.. yang lawaknya, baby aktif sangat pagi tue.. sampai dr tergelak2 cari dengan nurse sambil tekan2 cari kat mana jantung baby.. dengar sekejap hilang, dengar lagi hilang.. tengah main nyorok2.. at last dapat jugak.. kepala dah kat bawah katanya.. tiba2 nurse tanya.. kamu nie nampak tulang rusuk lagi.. sebelum pregnant berapa berat.. 36.5kg nurse.. hah????!!!! kurusnya... ok.. dia tercengang..

after that, remind Dr. yang minggu lepas x inject tetanus toxoid lagi.. dia terkejut sebab dalam rekod dah ada untuk 1st dose.. kan, kan, kan.. dah kata.. Dr. yang last week lupa nak suruh pegi inject.. okei, kali nie dapat.. nurse tue puji.. bagus kamu nie.. kurus je tapi takde jerit2 macam yang lain tue.. yelah setakat nie inject tue best je rasa.. tak macam pap smear tue memang saya hentam jerit nurse sampai kat luar pon dengar kot.. die pun gelak kat aku balik.. sabar jela.. hahaha..

balik dengan riang ria campur kebas kat tangan.. next appointment ada ultrasound sekali, 18 mei.. 3 days after 1st wedding anniversary..

oh, parking kat level 3 kali nie.. on 18th kena make sure dapat kat pintu masuk jugak.. sbb MIL dah x cuti and 745 dah boleh tekan nombor.. aminnnnnn~~

.
.
.
.
.

eh, bila menaip kne tulis MIL jugak sebab.. MIL dipanggil mak, mak sendiri pun panggil mak, mak angkat pun panggil mak.. pastu FIL pun sama.. FIL dipanggil abah, abah sendiri panggil abah, abah angkat pun abah.. haha..

anakku, lil khalif/ah sila pangil umi n abi ye.. and in da future mesti akan kompius.. asek dengar mak, mak, mak, abah, abah, abah.. mesti ada tok & wan, tok & wan lagi... ke nak panggil tok penang, tok kedah.. xleh imagine.. hahaha.. tunggu dan lihat..

1 comment:

  1. anakku, lil khalif/ah sila pangil umi n abi ye.. and in da future mesti akan kompius.. asek dengar mak, mak, mak, abah, abah, abah.. mesti ada tok & wan, tok & wan lagi... ke nak panggil tok penang, tok kedah.. xleh imagine.. hahaha.. tunggu dan lihat..

    part ni lawak la izah hehehe :)

    ReplyDelete