Wednesday, April 6, 2011

Check-up terbaru..

27 weeks ++.. less then 87days..

Hari nie pegi PPUM utk 1st appointment.. booking utk 1st nie dh lama dh.. dlm 3 mggu lepas.. tapi dah nama pun PPUM, confirm full.. PPUM nie half-gov.. sama la mcm UM tue.. student card xleh pakai.. haha.. tgu hubby jd staf UM mmg mimpi 30 tahun pn blum tntu dapat.. sbb cita2 nk jd pensyarah ada.. tp UM no ke brape tah.. huhu..

ok, sambung cite PPUM, masa pegi amik borg tue, staf nurse dh pesan, lepas nie bwk..
1) buku rekod kesihatan (buku merah)
2) result darah - sebab dah penah buat
3) gambar ultrasound baby
4) urine fresh bila bangun tido - mudah keje xyah nk rebut2 toilet..
5) RM500 deposit utk booking delivery..

maka, dengan semangat waja, kul 745 dh smpai ke PPUM.. ada la dlm 15 bakal mak.. bakal ayah pun ramai jugak.. sementara tunggu kne panggil, dapatlah jumpa dgn Dr. Norizah (HR lecturer yg sgt inspiring.. dh lama nak jumpa tp banyak halangan last skali jumpa kat PPUM plak.. mmg rezeki kebetulan ms kt traffic lite before PPUM ada sembang2 dgn hubby plan nak lawat Dr. Norizah kalau beliau bersalin kat PPUM.. betul pulak.. soon to deliver.. dlm 2 3 hari.. smoga mudah Dr. walaupun kne caesar sbb baby xnak pusing ke bawah..) Dapatlah sembang bnda yang memang lama nk tnya.. tentang SLAB/SLAI..

sepanjang 2 jam kt PPUM.. kne..
1) ukur tinggi, berat, tekanan darah, n urine
2) penerangan test pap smear, injection tetanus toxoid
3) survey form virus toxoplasma gondii (yg ada dlm najis kucing, daging separuh masak & mentah, bila berurusan dgn tanah : berkebun) - nasib alert bnda nie
4) minum air gula - manisnya Allah je tau.. tp kejap je minum habis.. darah amik 1 jam lepas tue.. maka sementara tunggu kna la dgr
5) ceramah penyusuan bayi as PPUM klinik rakan bayi
6) jumpa Dr

bab jumpa Dr nie mmg kenangan yang x boleh lupa.. lepas interview sembang2 semua, Dr bagi optional nak test pap smear sekarang atau 6 mggu lepas bersalin.. disebabkan kegerunan yang tak terjangka apa akan jadi pas bersalin nanti, pilih buat hari nie.. SUMPAH sakit!!! mcm apa jek.. selamba badak je aku jerit2 semua.. dgn penuh semangat.. haha.. Dr. & nurse asek ckp sabar2.. haha.. klu boleh tgkap gmabar la kan.. boleh la tengok betapa semangatnya tutup mata guna lengan.. tggu nak siku Dr. tue jek.. Ya Allah, belum bersalin lagi nie..

Tetanus toxoid igt nak buat hari ni, tapi entah, Dr. tue lupa kot.. nak tanya balik pn malas dah gara-gara test PS.. sbb untuk kancing gigi bila pregnant 1st, kne 2x dos.. masa 24 weeks n 4 weeks after.. appointment lepas nie jela.. hehe..
sekejap je kan.. 2 jam dh complete semua.. klu klinik gomen lain 3 jam xd pape lagi..


PPUM nie best, hubby boleh ikut pegi sume tmpt tmasuk dgr ceramah penyusuan bayi.. sekarang tengah tgu dengan semangatnya utk PPUM jadi klinik rakan suami pulak.. so dat, hubby boleh teman masa bersalin nanti.. tggu bangunan baru siap.. dh siap sebenarnya belah luar.. mybe equipment tgh store in lagi.. tue belum bukak.. semoga siap dlm may ke june ke baru la semangat nak pegi PPUM lagi.. aminnnn!!

.
.
.
.
.

xnak buat test PS lagi dh.. :(

4 comments:

  1. yunk, da buat PS?
    hehe da bole imagine sket2 tak mcmana nanti?haha.
    akak blum buat PS lagi tau....suppose 6months after delivery. tp cam blum bersedia nak kena seluk lagi!!!waaaa

    ReplyDelete
  2. haha.. dh bwt ler.. gerun yg amat.. xmo dh.. kt 100x ckp rinie.. haha..

    ReplyDelete
  3. Hi there! Salam perkenalan :)

    akk stay kat SS7/26, awak mane? :P if terserempak kat kJ tuh leh arr tegur2.
    btw, sakit kan buat PS tuh, akk dah takmo buat time pregnant lagi dah, biarla dtg lepas bersalin. last time buat, akk bleeding hampir 2 hari. sakit sgt..rasa nak nangis jugak la! hehe..
    for 2nd pregnant nih, if diaorg suggest buat lagi PS tuh, akk tolak siap2..lantakk la..huhu
    apepun, all the best to u :D keep in touch ya. take care :)

    ReplyDelete
  4. hye akk.. sy kt ss7/28.. very da dekat.. haah.. if terserempak mmg blh sgt.. nk tgk tia yg chomel itu..

    baca kt blog akk yg bab PS tue.. naseb sy bila malam je dh ok.. ms bru lepas tue mmg.. ya allah.. dr nak bunuh ke apa nie..

    pas nie nk ckap no gak.. xmo dh..

    tc tooo

    ReplyDelete