Tuesday, March 13, 2012

Iffah Humaira menginjak usia 9 bulan.. Hala Tuju dan Perkembangan..

Hi Readers!

Ye.. Iffah Humaira dah 8 bulan setengah di kalendar Masihi.. dan ada missed 2 posts untuk perkembangan IH untuk 2 bulan..

12/1 : IH cucuk untuk 6months..

16/1 : baru complete sunnah Rasulullah yang terakhir atas kelahiran cahaya mata ini.. IH selamat dikhitankan.. tak menangis cuma terjerit kecil..

18/1 : IH tiba2 sebut "buat apa, buat apa" berkali-kali.. dia dapat perkataan tue dari neni.. time tue umi tgh sebok mengisi borang keselamatan untuk penjawat awam milik abi.. isi 4 borang yang sama setebal 14 mukasurat memang ambil masa yang panjang.. tak sempat angkat muka takut tersalah isi.. tapi IH suddenly grab the attention.. berari-lari tok dari dapur nak tengok IH sebut LIVE.. tapi esok pagi, perkataan tue pun hilang macam tue je.. actually IH dan banyak keluar perkataan yang mungkin dia tak sengaja.. nak kata pandai bercakap pun belum nampak belang sebenarnya lagi.. untuk rekod, IH boleh sebut abi, umi,  Allah, AllahuAkbar yang paling obvious as early as 4 months old plus minus..

19/1 : Follow abi ke UIA Pahang.. What a day sebab dalam masa 12 jam je kami dah di rumah semula.. bertolak 4 pagi dan 4 petang dan di rumah.. siap singgah UIA Gombak lagi.. patutlah umi bersungguh-sungguh siapkan borang semalam..

20/1-29/1 : After abi diinterview di UIA Gombak, IH  balik kampung Penang, Jitra, Bukit Payong and Kuala Kedah..
Round Penang Island seperti selalu..
Jugak berkelah seharian di Tanjung Asam sambil makan daging kambing panggang n ikan bakar fresh handmade.. IH first time mandi laut..
Naik Menara Alor Setar..
Visit Ladang anggur di Tasik Beris dengan Tok Nek..
Makan celur-celur di Padang Broom..
and visit bestie umi, Cik Haniah..
tak ketinggalan, singgah pasar malam Cameron Highlands.. weee..

2/2 : IH mula duduk dengan sendirinya at last!!

4/2 : Hari mengisi masa lapang kali nie diteruskan dengan lawatan ke Zoo Negara dengan family Tok Su.. Malamnya, kami lepak di KLCC.. yeehaaa!!

5/2 : Sepetang teman abi ke KLCC.. First time IH naik LRT.. dan dia suka.. :)

6/2 : Melencong ke Janda Baik.. IH seronok mandi sungai..

12/2 : Bawak IH jalan-jalan tengok fishes di Akuarium Shah Alam.. Ikan Arowana RM8888 pun ada.. wowww $$$$..

13/2 : Jalan-jalan di Bukit Tinggi pulak.. first time pegi tak sejuk..

18/2 : IH first semi solid food starts with avocado.. IH loves this very much!

19/2 : First time detect IH punya Gigi.. no wonder she starts to bite hardly!

23-27/2 : First time abi berpisah dengan Iffah Humaira untuk 5 hari 3 malam.. Hari-hari yang pelik IH lalui wihout abi.. IH renung muka setiap orang di rumah lama.. terlalu lama dan dalam.. mungkin mencari di mana abi..

27/2 : merangkak ke dapur for the first time ever.. Umi selamat memasak dengan IH dikendong di sebelah.. Waiting for abi yang on the way back dari BTN..

28/2 : To Aquaria KLCC.. Parking paling mahal dalam sejarah.. RM15.. wowwwy~~ Tapi memang worth it.. IH sangat2 gembira dan excited.. tak tidur langsung dari awal smpai masuk semula ke perut kereta..

29/2 - 3/3 : First time IH naik ETS dengan kelajuan maksimum 150 km/j.. 2 jam 13 minit sampai di Ipoh dan balik ke Kedah dengan kereta Tokwan.. Again visited TokNek2 di Kedah.. Again, naik Menara Alor Setar and first visit to Masjid Albukhary with Cik Yana and neni..

4/3 : Again tengok fishes di Shah Alam and pertandingan Memancing di Tasik KJ..

10/3 : Visiting Aimi Sofea di Sungai Merab, Bangi.. Meet up dengan Auntie Farhana yang ada baby di dalam di Pullman dan Masjid Besi. End up heading to Malacca..

11/3 : IH first visit to Menara Taming Sari dan makan porridge di Pantai Klebang..

13/3 : Hari Warna-warni IH..

.
.
.

Terlalu banyak aktiviti IH yang menyebabkan kekangan untuk update blog.. Mostly, kuar jenjalan sampai tak berkesempatan nak update blog.. if duduk rumah pulak, banyak masa di spent untuk berguling2 dengan IH yang manja.. Gambar? Tunggu next entry ye..

TQ for reading!!



IH berjaya Exclusive Breastfeed sehingga 7 bulan setengah.. sehingga kini.. IH masih fully breastfeeding lagi dan makan 2 kali sehari mulai usia 8 bulan .. Alhamdulillah!!!

Published with Blogger-droid v2.0.4

6 comments:

  1. Replies
    1. errr... haha.. nk qada yg bersawang la aunty fizah..

      Delete
  2. wah..jalan2 ye umairah nie..akak siela *perasan* pun belum pegi tmpat yg umairah dh pegi...hahaha..

    cium peluk kak siela pd umairah ye umi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak la sangat aunty siela.. Humaira wish to meet aunty siela masa wedding aunty zaty ye.. c u soon!

      Delete
  3. wah berjalan sakan dia ye... seronoknye byk masa terluang.. :)) enjoy! satu sebab sofea selalu duk umah, her ayah memang quarantine sungguh dia takut nak bawak jejln sgt. IH xde nak jatuh sakit ape2 eh? Alhamdulillah!

    punya panjang entry, satu gamba pun xdak, sib bek ada disclaimer bawah tu. ahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut tok mmg IH x boleh jln2 sgt.. tp sb dia jln ikut umi abi tue yg merata.. haha.. semuanya sebab IH borink je bila ddk umah.. alasan!

      Alhamdulillah setakat nie xde.. just penah selsema je ms CNY ritu dlm seari stgh..

      help!!! help!! malas la nak letak watermark.. huhu.. bru bukak folder n pilih gmbr dh IH menangis mcm kena pukul.. nak masak pn tggu 4 5 round or dukung dia sebelah bru leh siap masak..

      Delete