Wednesday, September 14, 2011

Keperluan Bayi dan Ibu

Assalamualaikum readers!

Mesti semua first mommies tertanya-tanya apa barang yang diperlukan untuk sambut baby? apa pulak untuk mommies? Kat sini nak share sikit apa yang diperlukan.

Untuk ibu sepanjang dalam pantang :
1. Set penjagaan selepas bersalin / Set berpantang 44 hari - saya gunakan set dari Afiat.. dalam tue ada barut ibu, tali pembentan (tak pakai takut syirik), akar kayu periuk untuk diminum, minyak afiat, bedak hangat / param afiat, balm afiat, gel mandian serai wangi, feminine care, pil jamu afiat dan makjun bawang putih
2. Bengkung panjang
3. Tungku besi - saya guna 5kg warisan turun temurun yang sangat berat macam nak putus urat tangan. haha.
4. Maternity pad - 1 pack (boleh juga guna cloth diaper)
5. Stokin sukan lelaki - cotton tebal - 4 pairs
6. Sweater

Nursing purposes:
1. Nursing Bra - tesco pn ada jual
2. Breast/Nursing Pad - Pigeon disposable highly recommended, Washable 3 pasang cukup.
3. Breast pump
4. Nursing Pillow
5. Botol susu mini (2-3oz)
6. Milk storage container plastic - jimat ruang freezer untuk expressed breast milk (EBM)

Baby clothes :
1. Baju lengan panjang - 2 pairs
2. Baju lengan pendek - 2 pairs
3. Newborn Petite / Rompers - 2 pairs
4. Baju lubang-lubang - 2 pairs
5. Mittens & Booties - 5 pairs
6. Barut - 5 pcs
7. Bip - 2 pcs (overseas mom biasanya ada terlalu banyak bip 10helai ke atas yang ditukarkan setiap kali anak menyusu)
8. Sapu tangan - 3 pcs
9. Topi Newborn - 1 pcs selalu ada sekali dengan mittens & booties
10. Selimut yang bertopi - 1 pc
11. Towels - 2 pcs

Diapers :
1. Napkin (boleh juga guna untuk bedung anak)
2. Nappy liner
3. Safety pin
4. Newborn pampers - saya guna Pureen Biru (beli 1-2bungkus untuk permulaan)

Cleaning purpose :
1. Anti- bacterial Detergent
2. Liquid Cleanser
3. Spray baju (guna untuk cuci anak selepas poo)
4. Baby wipes / Wet tissues - for travel 8 packs, for home beli dalam 2 botol. (Bole diy juga)
5. Organic product (saya guna Moogoo Udder Cream jika anak nappy rash)

Health purpose :
1. Nail Cliper
2. Nasal aspirator
3. alchohol swab - untuk keringkan tali pusat lepas mandi. ada hospital bagi, PPUM tak bagi
4. Termometer
5. Minyak Telon / olive oil - untuk urutan
6. Baby Cotton bud - untuk cuci pusat dr daki air bukan cuci telinga 
7. Mosquito Repellant - beli serai wangi based.

Others :
1. Besen mandi
2. Bath mat - supaya tak licin, senang handle baby mandi
3. Penyangkut baju berklip
4. Diapers Bag
5. Changing mat
6. Bakul baby - saya guna bakul hantaran je.
7. Stroller - saya beli travel system kombo dengan capsule (carseat untuk infant up to 6m)
8. Car seat
9. Ergonomic baby carrier : wrap, ringsling, meitai, 

Emergency bag for mommies :
1. buku merah/ kad hospital
2. IC/ kad pengenalan
3. handphone & charger
4. Baju butang depan - 1 pc
5. kain batik - 1 pc
6. pakaian dalam - 2 pcs
7. tudung segera - 1 pc
8. alatan mandian
9. al-quran kecik/sudoku/majalah/buku
10. tuala mandi
11. maternity pad - 3 pcs, hospital punya lagi best coz kain
12. selipar
13. stokin tebal - 1 pc
14. air zamzam
15. makanan sunnah - kurma kismis untuk bagi tenaga
16. termos
17. sweater
18. nursing bra & pad - 2 pcs

Emergency bag for baby :
1. Newborn/ size s Diapers - 5 pcs
2. breast pump & botol
3. Selimut - 1 pc
4. Newborn petite/ jumpers - 1pc
5. Topi, mitten & booties - 1 pc
6. Baby wipes/ wet tissues - 1 pack

last update on 27/1/2015.

3 comments:

  1. take note untuk aku yg belum kawin nie..good info!

    ReplyDelete
  2. sekadar berkongsi..

    baby bawah umur 6 bulan tak perlukan air suam, cukup hanye susuibu, lepas diperkenalkan solid food pada usia 6 bulan bolehlah disertakan air suam ketika sesi makan.

    :-)

    ReplyDelete