Wednesday, January 30, 2013

Apps Penting di Melbourne, Australia


Assalamualaikum.

Hi readers!

Adakah anda pengguna smartphone? Ya tidak mustahil!
Kalini, saya nak share apps yang akan membantu anda yang menggunakan peranti Android.

1. Quran Android 
Mudah hendak mengaji di waktu kelapangan. Al-quran visual ini sungguh membantu memudahkan. Hanya perlu download dan boleh guna di mana-mana selagi masih berbateri.



2. Islamic Finder
Untuk panduan waktu solat dan berfungsi sebagai penunjuk arah kiblat. Untuk waktu solat, perlukan akses internet kecuali telah disetkan lokasi terlebih dahulu. Jika ada perancangan ke mana-mana tempat boleh set location siap-siap. Boleh download masuk ke smartphone melalui http://islamicfinder.org













3. E numbers (Uaraven)


Membantu mengetahui kandungan bahan dalam sesuatu makanan. Juga dinyatakan sumber sama ada tumbuhan, haiwan dan tahap keselamatan untuk anak-anak.

Sebagai panduan, jika semuanya bertanda hijau, tengok pula pada animal source, (tiada tanda halal pada produk) walaupun berwarna hijau tapi sebagai seorang muslim, perlu fikirkan adakah daging lembu (contoh) tersebut disembelih dengan menggunakan nama Allah. Kalau susu, boleh tiada masalah. Jika diragui, elak dari beli bahan tersebut. Warna merah, jangan beli!

AWAS : Tidak semua makanan (yg tiada logo halal) dinyatakan dengan jelas kandungan bahannya. Harus berhati-hati dan elakkan membeli makanan syubhah yang akan menjadi darah daging anda.


4. Google Maps
Sangat memudahkan untuk bantu tahu lokasi tempat. Set destinasi dan klik direction. Seterusnya klik pada 'nagivate' instruction dan tukar setting 'avoid tolls' sekiranya ingin jimatkan kos.


5. Tram Hunter
Sangat sesuai untuk mereka yang tinggal dan menetap di Melbourne. App ini mesti ada untuk memudahkan anda merancang perjalanan. Ketepatan masa boleh beri 98% untuk app ini.







6. Metlink Beta
Semua pengangkutan awam victoria dalam satu app! Gabungan yang mantap untuk servis tram, keretapi dan bas. Ianya juga membantu anda merancang perjalanan, menunjukaan stesen dan hentian yang paling hampir dengan cepat dan pantas.

















 



Sekian entri kalini. Jumpa lagi! Semoga bermanfaat..

11 comments:

  1. Dan dan basyi nak pi beli smartphong. heheh.. Thanks Izzah. Rasanya apps ni mmg amat sesuai utk semua tempat.. kdg2 kat mesia ni bila travel pn x tahu arah kiblat mengagau carik jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes basyi.. nie reason knp kna ada smartphone. Lagi satu, install ikim.fm tau. klu ade wifi, ddk sesaje blh dgq blk collection playlist. ok, ade smartphone ni sbnrnya punca x rasa sangat ddk oz.. haha

      Delete
  2. thanks dear. akak ada waktu solat app tapi yang tu untuk malaysia aje. wokeh definately akan install islamic finder and e numbers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok.. selamat mencari ye kak.. yg islamicfinder nie xd dlm play store. yg ade tu app : Athan. tapi x best la yg tu sbb xblh nk tukar location. Tapi klu ade internet connection blh je guna.. hope die x slow sgt nk detect kt kwsn mn kita ada time tu.

      Delete
    2. Akak akan pakai both android n mac. So bole kot back up each other. Nnti maybe akan beli 3g simkad untuk android. Tgk la camane. Tp mmg nk cari app yg xyah pakai internet. Sng!!

      Delete
  3. Thanks izzah. Memang mencari apps untuk kod halal. Senang nak beli barang.

    Utk waktu solat tu saya pakai apps iman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks untuk info tuan. nanti nak try guna juga.

      Delete
  4. saya ada tablet..kalau sampai sana nak beli data plan prepaid apa dan di mana...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli Optus di airport. hrganya sy lupa. mgkn aud30-50..

      Delete
    2. Boleh beli Optus di airport. hrganya sy lupa. mgkn aud30-50..

      Delete
    3. Boleh beli Optus di airport. hrganya sy lupa. mgkn aud30-50..

      Delete