Friday, December 28, 2012

Sambung belajar kenapa Australia bukan UK?

Assalamualaikum..

Hi readers!

Harini genap 7bulan di bumi kanggaru.

2 tahun lalu sewaktu terima tawaran untuk sambung belajar Slab/Slai memang Australia paling dekat di hati.
1 tahun lalu ini adalah waktu yang sangat genting. Sama ada dapat sambung Slab/Slai atau kami terpaksa kata selamat tinggal. Penat Slab/Slai tunggu kami setahun. Nak hantar belajar tapi belum dapat kemuka Unconditional Offer Letter dari universiti. Macam-macam usaha dibuat tapi semangat kental, doa mak abah sangat-sangat membantu.

7bulan lalu masih ber... Cakap pada diri..

Kenapa Australia?
Kenapa bukan UK?
Kenapa Australia dan bukan UK?
hahaha..

Kadang-kadang sekarang pun terkeluar lagi..
Kenapa Australia bukan UK?
Ehhhh..
Ok, incase terkeluar lagi soalan ni, saya akan baca semula entri ni kuat-kuat..

Bestnya UK.
Universiti femes.
Universiti top10 world ranking pun kedua terbanyak.
Barang murah.
Banyaknya SALE!
Boleh bisnes. eh?
Bangun pagi buka tingkap nampak salji.

Bestnya Australia.
Universiti no1 di Australia.
Universiti top30 world ranking.
Barang tak semurah UK tapi jimat kos pos. (sama je beli kat UK atau Australia)
Nak import barang dari Malaysia tak semahal hantar ke UK.
Incase emergency, senang nak pulang.
Jimat tambang pergi balik kalau naik AirAsia.
8jam perjalanan saja dah sampai.
Ulang alik ke UK sekali sama macam datang Australia 5-6kali..
Exchange rate tak setinggi pound sterling.
Banyak jugak SALE seperti di Fizh Outlet!
Banyak jugak barang murah.
Boleh jugak bisnes sebab bisnes is my passion. eh?
Tapi bangun pagi bukak tingkap memang tak de salji lah.. hahahahahaha..

Yang sebenarnya,
REZEKI kami di sini.. :)
Pilihan pertama pulak tu.. :)

Ok dats all!

TQ for reading!

12 comments:

  1. Yg penting skrg sudah bahagia di Aussie! Izzah boleh jadi jugak travel agent utk para pelancong yg berhasrat nk ke Aussie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Basyee. Seiap yang Allah tentukan memang ada hikmahnya.
      Cadangan yang masih dalam pertimbangan. Mujur Ezh xd lesen driving..

      Delete
  2. Salam perkenalan ezh...suka baca blog ezh;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan Puan.

      Terima kAish sudi singgah di sini.. :)

      Delete
  3. salam perkenalan...

    saya membaca blog nih sebab jadi panduan nak g travel kesana mac nih..jika tak keberatan boleh bagi emel add untuk saya bertanya pendapat tentang beberapa perkara.

    Trima kasih

    ReplyDelete
  4. kak..kt australia ad salji x???n akk blja u mne ye??? melbourne university ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade dipergunungan dear.. suami akk yang belajar di Melbourne University..

      Delete
  5. hahahah its so funny..Kak i suka part ending u ..."Tapi bangun pagi bukak tingkap memang tak de salji lah.. hahahahahaha.." EPIC!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee.. itulah hakikatnya di Melbourne..

      Delete
  6. salam. .kak nak tanya? mcm mana nak smbung belajar kat australia?

    ReplyDelete
  7. salam. .kak nak tanya? mcm mana nak smbung belajar kat australia?

    ReplyDelete
  8. Can i have ur email ..just nk tye pasal the details living expenses dkt sana..

    ReplyDelete