Wednesday, May 18, 2011

3rd Check-up PPUM..

entry dah tulis lama tp bru nak publish.. xpe, letak je date sebenar.. hehe..

it was the most waited check-up.. kenapa? kenapa? yeah!!! sebab nak jumpa baby.. selalu rasa kicking je.. kali nie nak detailed scan lagi skali untuk tengok baby development.. last scan sebelum baby tengok dunia..

kali nie pegi awal semula sebab MIL keje.. 0740 dah sampai.. tapi.... no 39.. punya la ramai hari nie.. selalu no belas-belas je klu before 0800.. rupanya majoriti buat glucose test.. phewwww.. selamat berjaya kamu2 semua.. memang penuh bilik smpai xboleh bnafas je yang tengah minum gula tue..

kali nie payment RM26 (rm20 utk scan, rm6 utk regular check-up).. masuk dalam, letak kad, buat:
i.) urine test
ii) timbang berat
iii) check blood pressure

1st check-up, 27w++ : 46.2kg, BP 109/110
2nd check-up, 31w++ : 48kg, BP 99/110
3rd check-up, 33w++ : 49.3kg, BP 96/110

klu ikut link nie.. BP level untuk atlet dan kanak-kanak.. untuk adults, dikira normal-low.. wahahaha.. senyum jelaa.. 109 tue paling tinggi dalam sejarah pregnant.. before masuk 5 bulan dulu pun memang lingkungan 85-95 je.. tak tau dah nak naikkkan macam mana..

paling best bila tengok berat tue.. memang ditunggu sangat.. before pregnant just 36.5kg je.. paling berat dalam sejarah hidup baru 40kg masa zaman sekolah dulu..tue pun sekejap jugak.. tak best pun bila terlalu kurus nie.. angin tiup kuat je mula la terhuyung hayang.. kadang2 xde angin pun jalan gelong.. haha.. sempat tak 55kg ke.. baru la lg best.. but for now, dah naik 12.8kg..

sebelum nie penah dengar untuk ibu mengandung berat kena control.. especially yang BMI normal.. naik range 10-13kg je.. kalau lebih lagi susah nak turun balik lepas pantang.. as for me, its ok.. BMI kurang..sepatutnya kena 42kg kalau x silap untuk masuk range normal..

cerita scan pulak, lepas dah buat 3 test tadi, cepat2 tekan lif naik tingkat 3.. tak sabar nak sampai untuk elak queue panjang.. nanti lambat jumpa Dr kat bawah.. jam kul 0850.. jumpa Dr kul 0900.. naik atas, ada dengan 2 orang yang lain.. 2-2 nurse PPUM.. lama jugak scan, dlm 10 minit mcm tue.. result pun dah dapat.. den ada sorang lagi sonografer lain datang panggil.. phewww.. dapat bilik yang sorang..

diorg tadi, share bilik tapi tak la nampak sebab ada tabir.. bising skit dengan orang yang masuk untuk dapat tarikh appointment dan bagi kad untuk giliran scan.. dengan nurse bagi penerangan semua.. kurang selesa sikit..

bilik sorang best.. lepas letak gel, cik sono pun mula la mencari2.. ukur kepala, air ketuban, tulang belakang, tulang peha, jari semua nampak clear.. oh ye, scan 2D biasa je.. berat baby dah 2.125 kg, uri kat atas, kepala kat bawah.. alhamdulillah..

dan abinya pun tanya kat cik sono.. boleh nampak tak boy or girl.. cik sono kata baby kepit.. dah try cari tapi tak nampak.. seperais ye baby.. takpe, 2-2 kami terima..

cerita bab baby.. dia memang very da behave bila tangan-tangan yang tak dikenali sentuh.. kne tunggu masa yang lama untuk dia respon.. sebelum or selepas aunty2 pegang, memang kemain la atas, bawah, kiri, kanan, depan semua ada la yang bergerak.. but once dipegang, terus diam.. sbb kena tekan-tekan baru nak pusing.. sama jugak kali.. lepas je lap gel, terus pusing.. wahaha.. mintak2 la kat luar nanti pun behave je baby nie.. senang umi n abi..

siap! jumpa Dr kat bawah pulak.. dan...

setiap benda best, mesti akan ada jugak yang x best.. dan tak best nya kali nie.. dapat Dr lelaki.. LELAKI ok.. hadoiiii.. muka dah merah.. DR tekan2 perut, letak gel, dengar heartbeat.. 30 saat den siap!

Dr kata ok je baby 2.125kg sekarang.. expected keluar 2.6kg.. seswai dengan umi nya.. tak perlu risau kecik ke apa yang penting baby sihat.. dah lebih 2.0kg dah ok.. hmmm... macam mana la dulu mak bersalin kan aku 3.6kg ye.. padahal mak lg kecik.. huhu..

balik rumah try google berat baby untuk 33 weeks.. majoriti letak 2.1kg-2.2kg.. maknanya memang normal dan tak perlu sedih-sedih.. =)

.
.
.
.
.

oh ye, alergik kulit sepanjang pregnant nie.. actually tak pregnant pn memang kulit sangat alergik dari baby lagi.. tapi takde la smpai berbekas banyak sangat.. tapi kali nie nie memang kalau boleh nak cabut kaki so that boleh garu sampai sekuat hati gaya main biola.. selagi tak berdarah, selagi tue garu.. aiyoooo.. kecian en.hubby.. mengira kesan sampai tak cukup jari tangan la.. hope dalam pantang nanti boleh recover balik..

2 comments:

  1. Waah.. izzah! Bestnyeee kamu! hihi.. semoga anak yg dilahirkan ini menjadi anak yg soleh. Expected due bila? hihi.. dh lama dh tu. izzah cuti ke skarang ni?

    ReplyDelete
  2. ameeenn.. EDD 2july basyee.. x lama sgt dh.. dupdapdupdap je nie.. pesan byk2 mintak kuar on time.. ezh duduk umh je skrg n mik gmbr lg..

    ReplyDelete