Thursday, May 26, 2011

35 weeks & DIY projects

Subhanallah.. pejam celik, pejam celik (ok, tipuuu..) dah masuk 35 weeks.. sekejap je masa berlalu bila tengok ke belakang.. tapi nak lalui satu2 hari tue lama jugak ye..

Alhamdulillah diberi kesempatan Allah untuk rasa nikmat mengandungkan baby.. tak pernah dijangka langsung bakal jadi ummi umur 24 tahun.. best pulak tengok ada junior umur 20 dh jadi mama.. bertuah sungguh.. mesti nampak mak n anak sebaya je bila baby dia besar nanti..

sekarang nie sibuk menikmati hari2 indah bersama baby dalam perut.. bila keluar nanti dah perasaan lain pulak.. tapi yang pastinya mesti rindukan baby's movement yang selalunya mengejutkan dan buat rasa rasa teruja.. dari minor sampai dah major rasa.. oh, major braxton hicks tue belum lagi.. tue time nak bersalin nanti..

tulang baby bahagian siku/lutut/tumit pn dh dapat rasa dari luar.. keras sungguh.. menggelikan perut buat rasa taknak berhenti gelak pun ada.. hentam je senyum sorang2 masa jalan keluar.. tue belum lagi masuk rasa ngilu yang memang tak sabar sangat nak pegi toilet.. mak kata rambut baby yang buat rasa ngilu tue as kepala baby pun dah kt bawah.. hehe.. macam main hujung rambut kita sendiri..

yang paling penting, masuk 35 weeks dah kena standby emergency bag.. mak jangkakan baby tak pilih untuk keluar dalam 2 minggu nie.. still selamat lagi sbb perut belum turun.. masih tinggi.. dan itu yang selalu dipesan kat baby.. sebab semangat nie nak buat last job on 12 jun kt Penang.. pastu nak cepat2 balik KL tunggu deliver baby pulak..

rabbi yassir wa la tu 'assir ya kareeem..

kos untuk bersalin nie boleh tahan jugak.. tau la kalau kat gomen hospital tue bayar caj wad je.. tue lain cerita.. nie bab perkakas baby.. perlukan ongkos.. beli tue beli nie pn dh beratus terbang.. tapi murah la dari kos kahwin.. zaman sekarang semuanya duit belaka.. jimat apa yang boleh jimat.. dan salah satu langkahnya.. DIY things.. hehe..

tapi, bukan DIY sendiri.. DIY dari mak.. sebelum start projek kena cari yang nie dulu..
betik! projek buat sendiri tilam, bantal dan bantal peluk..

pastue cari kain mentah untuk sumbat kekabu dan kain cotton untuk sarungnya.. tak lupa jugak renda sebab nak jenis comel2 je macam dulu kala.. hehe..

best! boleh buat size apa yang nak dan yang penting berbaloi2.. sebabnya tengok kat kedai sangat la mahal.. walaupun nampak renyah, yang penting keikhlasan tok untuk tolong buat.. dapat la tok duit poket tambahan dari anak sendiri.. hehe..

selain projek kat atas nie, dah alang2 berkaitan kain, buat yang nie sekali....

barut
dan bedung baby..

semuanya buat guna kain putih atas pilihan sendiri.. kurang berminat dengan kaler2 lain buat masa nie.. kecuali sarung bantal dengan cadar je ada buat extra cotton yang berpattern..

gambar ihsan google.. gambar DIY akan diupload kemudian.. kot2 ada yang berminat boleh la dipertimbangkan.. =)



4 comments:

  1. erm menarik2.. :) izzah.. basyee belum rase lagi tulang2 baby. hehe.. xtahu bagaimana rasanya. take care izzah.. dh 35 weeks dh. insyaallah semoga allah permudahkan urusan, banyakkan baca quran:)

    ReplyDelete
  2. yes darling, memang nanti surely we'll miss the feelings. movement baby skrang mmg super duper cute. tp da start rasa sakit2 kebas2, lagi2 akak still drive pegi balik keje, manual ok, maybe next week start abgm anta, so terpaksa masuk awal keje. adeh! hey kamu masih travel sarat2 ni? huhu hati2 ok. emm akak beli je bantal/tilam kabu n barut, siap ada jual 1 set rm 25 utk 5keping, ok la tu :p akak kn, doc kira 1 minggu lambat plak dah. suppose da 33w, so skrang doc kira 32w, pape je la, ikut je le. ezh tc ok ;) berat baby dah brapa? lupa plak aritu da bitau :p

    ReplyDelete
  3. basyee : ameeen.. pasnie giliran basyee.. tgu 30weeks++ ye..

    k.eija : tarik mengkarung tue kena tak? tgh tido pn tjerit dlu sblm tjaga.. sakiiiit.. huhu... mak kata perut tgi tue brani tue.. hmmm.. same la.. patut ms check up tue dh 33w 4d.. tb2 jd 33w 1d plak.. bl ukur kepala dia.. berat baby 2.125kg..

    ReplyDelete
  4. bukan tarik mengkarung, 'tangkap mengkarung'.. haha. kena jugak. huhu. 2.125 kg tu masa 33w ke? baby akak 32w 2.02 kg kot. da dekat da kan. mcm sat je kan. xsabar n nervous jugak le kan.

    ReplyDelete